Lifestyle

Komentari 1

Svi uzroci nadutosti: Žvakaće gume, podgrijavanje, dijete...

Svi uzroci nadutosti: Žvakaće gume, podgrijavanje, dijete...

Napuhnuti trbuh, grčevi u želucu, zatvor i proljev simptomi su sindroma iritabilnog crijeva, a kod nekih je ljudi uzrok napuhnutog trbuha hrana koja se podgrijava

Svaki sedmi čovjek boluje od sindroma iritabilnog crijeva, koji uzrokuju preosjetljiva crijeva što dovodi do grčeva, zatvora i proljeva, otkriva britanska studija. Kod većine ljudi želudac može oteći samo nekoliko centimetara, dok će kod nekih narasti čak za dva konfekcijska broja, da bi se preko noći samo ispuhao. Stručnjaci otkrivaju sedam najčešćih uzroka.

Podgrijavanje hrane

Kod nekih ljudi nadutost izaziva podgrijana hrana, ističe britanski nutricionist Luci Daniels. Ponovno grijanje hrane mijenja molekularnu strukturu škroba, pretvarajući ga u "otporni" škrob. Tanko crijevo ga ne može probaviti pa prelazi u debelo gdje bakterija koja pomaže u razgradnji proizvodi plin, a samim time i nadutost, napominje Daniels. 

Varirajući hormoni

Okidač za nadutost kod žene jest povećana razina progesterona za vrijeme ovulacije, otkriva britanska ginekologinja Leila Hanna. Tijekom ovulacije jajnici proizvode više progesterona i to uzrokuje opuštanje mišića u trbuhu. Osim mišića u trbuhu, opuštaju se i mišići crijeva zbog čega se hrana sporije probavlja, a to opet uzrokuje nadutost i zatvor. Taj problem može se riješiti prehranom koja sadrži više vlakana, ali opet ne previše, ističe Hanna. 

Žvakanje guma za žvakanje

Dok žvačete gume za žvakanje gutate više zraka što povećava rizik od nadutosti, kaže britanski doktor Peter Whorwell. Također, prebrzo jedenje može uzrokovati nadutost ili je pogoršati. Naime, za vrijeme jela gutamo otprilike istu količinu hrane i zraka, napominje Whorwell. 

Zdrava dijeta

Namirnice bogate vlaknima, kao što su žitarice, grah i mahunarke uzrokuju nadutost zato jer fermentiraju u crijevima. Na isti način djeluje i svježe i orašasto voće te sjemenke, dodaje Daniels. 

Antibiotici

Uzimanje antibiotika ili trovanje hranom mogu poremetiti floru u želucu što dovodi do nadutosti. Nedostatak dobrih bakterija može zaustaviti probavni proces i narušiti zdravlje crijeva, otkriva Marianne William, britanska stručnjakinja za alergije. U obnavljanju mikroflore pomažu probiotici. 

Stres

Sindrom nadraženog crijeva usko je povezan sa stresom. Ljudi često nisu ni svjesni da imaju problema sa želucem sve dok ih stresni događaje ne potakne, ističe Whorwell. 

Nedijagnosticirana celijakija

Celijakija, alergija na gluten, uzrokuje nadutost i zato ju je teško razlikovati od sindroma nadraženog crijeva. Celijakiju se može prepoznati po anemiji, problemima s plodnošću i bolovima u zglobovima. Smatra se da velik broj ljudi boluje od nedijagnosticirane celijakije. 

Najčitaniji članci