Lifestyle

Komentari 4

Tajna fast fooda: Otkriveno je zašto njihovi burgeri ne trunu

Tajna fast fooda: Otkriveno je zašto njihovi burgeri ne trunu

Evo zašto kupovni hamburgeri mogu stajati danima, pa i mjesecima nepromijenjenog izgleda - što je bilo povodom brojnih eksperimenata i dokumentaraca, a sve se svodi na samu pripremu, tj. dehidriranje hrane

Svako malo javnost na internetu šokiraju objave ljudi koji su godinama čuvali hranu iz fast fooda, a ona se bojom, oblikom, a ni mirisom nije promijenila.

POGLEDAJTE VIDEO:

To uvijek izaziva čuđenje, ali i zabrinutost zbog toga što uopće je u tim namirnicama, odnosno kakve sve kemikalije jedemo. 

Logično razmišljajući, pravi hamburger bi trebao popljesniviti, biti preplavljen raznim bubama ili naprosto istrunuti - ili ipak ne?

U pomno osmišljenom eksperimentu Food Laba, dokazano je kako stvar uopće nije komplicirana.

Naime, J. Kenji Lopez eksperimentirao je s hamburgerom iz Mcdonald'sa te s onim pripremljenim u kućnoj radinosti. 

No, domaći je hamburger napravio prema recepturi slavnog lanca brze prehrane te naposljetku otkrio da takva hrana ne trune iz jednostavnog razloga - ona je u potpunosti isušena, odnosno u njoj se ne nalazi voda potrebna za taj proces.

Na sličan se način rade krekeri, dvopeci, sušena govedina i slična, trajna hrana.

Burgeri fast food lanaca su mali i tanki, zbog čega je velik omjer površine i volumena. Peku se gotovo do "reš pečenog" na izuzetno vrućim rešetkama, što doprinosi brzom gubitku vlage. Osim toga, peku se u strogim uvjetima i izuzetno visokoj temperaturi koja ubija sve bakterije, potrebne za proces truljenja.

Najčitaniji članci