Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Tajne kuhinje s Kavkaza: Za dugovječnost se jede polako

Tajne kuhinje s Kavkaza: Za dugovječnost se jede polako
4

Živjeli! Na Kavkazu, u Gruziji i Azerbajdžanu njeguje se pravi kult uživanja u hrani, a to je recept za dug život, otkriva nam Natalia Reinova iz restorana Kiša

VIDEO

Kavkaska se prehrana temelji na jelima ‘primitivnijeg’ načina pripreme. Mnogo se jedu mliječni proizvodi (slani sir, mlijeko, kefir i ostali kiselo-mliječni proizvodi), od mesa ponajprije janjetina jer su okolni narodi većinom bili nomadi, ali tu su i kvalitetno voće i povrće koje uspijevaju na cijelom Kavkazu.

No koriste se i brašno, vrhnje i jaja, objašnjava Natalia Reinova, vlasnica restorana Kiša u zagrebačkoj Staroj Vlaškoj koji u ponudi ima jela istočnoeuropske i istočnjačke kuhinje. Ruskinja, rođena u azerbajdžanskom Bakuu koja već godinama živi u našem glavnom gradu, govori i kako je za dugovječnost, osim polaganog stila življenja i nezagađene okoline, možda najbitnije začinsko bilje dostupno u cijeloj toj regiji.

- Cijela kavkaska trpeza počinje od začinskog bilja i povrća (mladi zeleni luk, rotkvice, više vrsta metvice ili nane, reihan), a sve se gricka uz vino i malo votke. Potom se ‘izbacuju’ jela s mnogo začinskog bilja u kojima je vrlo zastupljen korijandar, ali i kopar na koji Hrvati baš i nisu navikli. Začinima se nadijeva meso, najviše crveno, ali se oni koriste i u juhama poput okroške (hladna juha od jogurta) - govori Natalia Reinova.

Specijalnost Kavkaza su i jela koja se pripremaju kako su se povijesno pripremala - vrlo dugo i polagano, pa za jedan ručak trebaju barem tri sata da se skuha. Meso se uvijek dugo priprema na laganoj vatri dok ne postane sasvim mekano.

- Još jedan bitan detalj je da jela u kavkaskoj kuhinji imaju bezbroj varijanti, ovisno o regiji i godišnjem dobu. Na primjer, pilav (istočnjački specijalitet s mesom i rižom) može se pripremati s piletinom, janjetinom, ali i na vegetarijanski način sa sušenim voćem. Zajednički su im jedino riža i kazan (teća s debelim dnom lagano zaokruženih stranica), a u Azerbajdžanu mu se dodaje i smjesa od mlijeka, jaja i brašna slična onoj za palačinke koja se stavi na dno. Potom se stavi riža koja se prethodno namakala nekoliko sati, pa komadi mesa (piletina ili cijelo pile), prekrije se rižom i povrćem prema želji te poklopi pa se sve skuha u pari, a ‘zaprška’ se lijepo zapeče u slasnu koricu - objašnjava nam Natalia. Smirenost pri objedovanju isto mnogo doprinosi dugovječnosti. Kult hrane je dominantan pa tamo žene svakodnevno provode nekoliko sati u pripremi jela.

Kada se objeduje, ne jede se na brzinu, nego jelo dolazi u sljedovima. Tamo se ne ide kod nekoga na kavu. Općenito, u kafićima uvijek ima nešto da se prigrize - od salata i sendviča do malih zalogaja. Kao i u cijeloj Aziji, popularna je kultura ispijanja čajeva, pa Natalia kaže da je za nju idealna “meza” crni čaj, sir tipa grabancijaša te slatkasto grožđe.

Idealna klima za voće i povrće

Za Kavkaz je specifično da na njemu raste sve - zbog klime, planina, mora, zraka i pješčanog tla. U Azerbajdžanu raste i brazilsko voće (poput fejuha), a ima i mnogo kvalitetnog voća i povrća.

Nar

Nar (šipak) na Kakvkazu ima vrlo tanku koru pa ga često znam stiskati i stiskati dok iz njega ne iscijedim čašu soka samo probušivši rupu, govori Natalia.

Kutabije

Kutabije su azerbajdžanske lepinje s nadjevom od mesa ili špinata ili buče te krumpira i povrća koje Natalia služi u Kiši.

Boršč

Sastojci: 400 g cikle, 300 g kupusa, 250 g mrkve, 350 g krumpira, 50 g paprike, sol, papar, vezica peršina, 2 glavice luka, mesni temeljac, kiselo vrhnje

Priprema: Narežite kupus na tanke trake, a krumpir na kockice. Papriku sitno izrežite. Kupus, krumpir i papriku stavite u temeljac da se kuha. Za to vrijeme narežite luk i mrkvu, a ciklu naribajte. Propirjajte na luku 15 minuta i nakon toga sve ubacite u mesni temeljac. Kuhajte dok krumpir nije gotov pa ubacite sirovi nasjecakni peršin. Tijekom posluživanja dodajte žlicu kiselog vrhnja.

Sirotice (sirniki)

Sastojci: 500 g kravljeg sira, jaje, 100 g glatkog brašna, 3 žlice oštrog brašna, žličica praška za pecivo, 3 žlice šećera, ulje, 4 žlice pekmeza, kiselo vrhnje

Priprema: Dodajte u sir jaje, brašno, prašak za pecivo, šećer i sve dobro zamijesite. Razdijelite smjesu na kuglice veličine omanje šake, oblikujte u polpete te uvaljajte s obiju strana u oštro brašno. Stavite na tavu s malo vrućeg ulja pa pržite dok ne poprimi zlatkastu boju. Poslužite s pekmezom i kiselim vrhnjem. Ovu vrstu jela možete poslužiti i s čokoladnim namazom, medom ili slatkim sirupom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'
TRPI RUŽNE UVREDE

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'

Amerikanka je odlučila javno odgovarati svim okrutnim komentatorima koji ju pitaju je li njezin mišićavi suprug 'plaćeni glumac' te ju pitaju koliko ima novca te ima li životno osiguranje

Evo koja vrsta psa je idealna za svaki horoskopski znak: Bokser je za Bika, labrador za Ovna...
LJUBIMAC BAŠ ZA VAS!

Evo koja vrsta psa je idealna za svaki horoskopski znak: Bokser je za Bika, labrador za Ovna...

Budući vlasnici pasa uzimaju u obzir mnoge čimbenike prije nego što se odluče za pasminu psa. Ako se ipak i nakon pomnog istraživanja ne možete odlučiti, možda vam astrologija može pomoći u odabiru
'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao