Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Talijanski fizičar nobelovac kaže da tjesteninu treba kuhati na laganoj vatri, kuhar se ne slaže

Talijanski fizičar nobelovac kaže da tjesteninu treba kuhati na laganoj vatri, kuhar se ne slaže

Na Facebooku se razvila rasprava o tome može li se u pripremi tjestenine s umakom uštedjeti više nego inače, tako da se tjestenina kuha na manjoj vatri i tako štedi plin

Dobitnik Nobelove nagrade Giorgio Parisi doživio je kritike nakon što je promovirao način kuhanja tjestenine koji štedi novac, a koji talijanski kuhari nisu dobro prihvatili.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako upariti tjesteninu i umak

Pokretanje videa...

tjestenina 01:12

Tjestenina je općenito jedno od najjeftinijih jela, a i skuha se za nekoliko minuta, što znači da se može svrstati u jeftine obroke. Najčešće ju kuhamo tako da zakuhamo vodu do vrenja, pa dodamo tjesteninu i kuhamo na jakoj vatri, no Parisi, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, podržao je metodu koja omogućava manju potrošnju energije.

Dakle, umjesto kuhanja tjestenine na jakoj vatri, kvantni teoretičar Giorgio Parisi preporučuje da se smanji, ili potpuno isključi toplina. 

Podijelivši na svom Facebook profilu objavu kamermana i producenta Alessandra Busirija Vicija, Parisi je kazao kako vjeruje da je to dobra opcija.

Pripremite tjesteninu s umakom i uživajte u jelu punom okusa
Pripremite tjesteninu s umakom i uživajte u jelu punom okusa

Naime, Vici je predložio da se kod kuhanja tjestenine, nakon ubacivanja tjestenine u kipuću vodu, smanji toplina, te poklopi posuda u kojoj se tjestenina kuha, jer ćete tako potrošiti manje plina ili struje, ovisno na što kuhate. Ako poslušate njegov savjet, pričekajte s kuhanjem tjestenine jednu minutu dulje nego što biste inače i servirajte svoj obrok. 

Parisi je dodao da je pokrivanje tave ključno, jer sprječava gubitak topline. 

Domaća tjestenina bez jaja od koje možete raditi svašta - i tri recepta za slasne umake
Domaća tjestenina bez jaja od koje možete raditi svašta - i tri recepta za slasne umake

Međutim, nisu svi ljubitelji ovog trika, odnosno ideja je izazvala dosta razdora među kuharima. 

- Dobro se sjećam kad se u kući mojih roditelja plin gasio tek onda kad su se špageti bili kuhani - komentirao je chef Antonello Colonna u razgovoru za talijanski list La Repubblica.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Dnevni horoskop za subotu 14. prosinca: Blizanci maštaju o putovanju, Vaga shvaća što želi
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 14. prosinca: Blizanci maštaju o putovanju, Vaga shvaća što želi

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 14. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje