Na Facebooku se razvila rasprava o tome može li se u pripremi tjestenine s umakom uštedjeti više nego inače, tako da se tjestenina kuha na manjoj vatri i tako štedi plin
Talijanski fizičar nobelovac kaže da tjesteninu treba kuhati na laganoj vatri, kuhar se ne slaže
Dobitnik Nobelove nagrade Giorgio Parisi doživio je kritike nakon što je promovirao način kuhanja tjestenine koji štedi novac, a koji talijanski kuhari nisu dobro prihvatili.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako upariti tjesteninu i umak
Pokretanje videa...
Tjestenina je općenito jedno od najjeftinijih jela, a i skuha se za nekoliko minuta, što znači da se može svrstati u jeftine obroke. Najčešće ju kuhamo tako da zakuhamo vodu do vrenja, pa dodamo tjesteninu i kuhamo na jakoj vatri, no Parisi, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, podržao je metodu koja omogućava manju potrošnju energije.
Dakle, umjesto kuhanja tjestenine na jakoj vatri, kvantni teoretičar Giorgio Parisi preporučuje da se smanji, ili potpuno isključi toplina.
Podijelivši na svom Facebook profilu objavu kamermana i producenta Alessandra Busirija Vicija, Parisi je kazao kako vjeruje da je to dobra opcija.
Naime, Vici je predložio da se kod kuhanja tjestenine, nakon ubacivanja tjestenine u kipuću vodu, smanji toplina, te poklopi posuda u kojoj se tjestenina kuha, jer ćete tako potrošiti manje plina ili struje, ovisno na što kuhate. Ako poslušate njegov savjet, pričekajte s kuhanjem tjestenine jednu minutu dulje nego što biste inače i servirajte svoj obrok.
Parisi je dodao da je pokrivanje tave ključno, jer sprječava gubitak topline.
Međutim, nisu svi ljubitelji ovog trika, odnosno ideja je izazvala dosta razdora među kuharima.
- Dobro se sjećam kad se u kući mojih roditelja plin gasio tek onda kad su se špageti bili kuhani - komentirao je chef Antonello Colonna u razgovoru za talijanski list La Repubblica.