Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tekstil novog doba: Nosit ćemo razne gljive, biljke i korijenje

Tekstil novog doba: Nosit ćemo razne gljive, biljke i korijenje

Razne su se alternative pojavile na sceni posljednjih godina, jer ekologija je sve glasnija i u svijetu mode. Uglavnom se većina projekata svodi na obnovljive izvore iz svijeta flore

VIDEO

Krzno je praktički nestalo s modnih pista, ostali su samo vintage čupavci po vintage dućanima te modna industrija već neko vrijeme istražuje što je to zapravo ekološki, tekstil novog doba. A da pritom ne smeta prirodi i ne narušava ekološku ravnotežu, barem ono što je od nje ostalo.

Jedno od mogućih rješenja je istraživanje i razvoj novih biljnih materijala, kao i promicanje cirkularnosti postojećih odjevnih predmeta. To znači da se odjevni predmet zapravo reciklira mnogo puta, kako bi mu se produžio 'život'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

miljana jovičić 02:45

Tekstili kao što su lan, pamuk i svila dugo su hvaljeni kao izvrsne ekološke opcije, ali njihova proizvodnja i dalje predstavlja kontroverzne aspekte u vezi s nabavom, mnogi ističu da nije etična. Zato su proizvođači, koji naglašavaju svoju posvećenost zaštiti okoliša, polako preusmjerili svoj fokus na neke druge izvore - alge, biljke, divlje koprive, ostatke kave i slično.

Kratka crna jakna s kragnom: Odgovara uz sve kombinacije
Kratka crna jakna s kragnom: Odgovara uz sve kombinacije

Gljiva je definitivno zvijezda scene. Iako se u modi kao eksperiment na tekstilu po prvi puta pojavila u 60-tima, posljednjih godina broj brendova koji su prihvatili upotrebu micelija u svojim kolekcijama vrtoglavo je porastao, čime je uspostavljen uzlazni trend, piše nss.

U sektoru sportske odjeće i obuće, brojne su kompanije ušle u proces eksperimentiranja s biljnim vlaknima.

Adidas je 2016. predstavio Stan Smith Mylo, reinterpretaciju kultnih niskih tenisica pod egidom 'Made with Nature'. Napravljene su od korijena gljive, odnosno od vlakna iz obnovljivog izvora.

Brend Lululemon je 2022. lansirao je prvu kolekciju torbi za jogu izrađenih od micelija.

U Italiji, točnije u Erbi, brend Golden Goose je upravo produžio suradnju s tvrtkom Coronet u Yatay Labu, projektu usmjerenom na istraživanja i razvoja bio-baziranih materijala.

Brend Pangaia predstavio je majice kratkih rukava od inovativnih biljnih vlakana te jakne punjene cvijećem - umjesto s guščjim perjem.

Modna zabava: Fora majice s porukom u danima kad niste raspoloženi za razgovor
Modna zabava: Fora majice s porukom u danima kad niste raspoloženi za razgovor

Kompanija Hyper Natural u dizajnerskom radu koristi morske alge i divlju koprivu, neiskorištene ljuske rakova i kamen od žada.

U mega popularnoj kompaniji Bottega Veneta krenuli su s korištenjem biljnih materijala za odjeću i dodatke, a prednost daju šećeru od trske i kavi.

Iako su tu brojne biljne opcije, brojne kompanije smatraju da su gljive, odnosno miceliji, najbolji odabir.

Naime, kuće kao što su Hermès, Balenciaga i Stella McCartney već dugo surađuju sa specijaliziranim tvrtkama na izradi veganskih kožnih predmeta, od vlakna koja dobivaju iz gljiva. 

Modna kuća Alexander McQueen je materijalu tog tipa posvetila cijelu kolekciju za jesen 2022., dok se prošle zime brend Esprit pridružio Pentatonicovu projektu zbrinjavanja otpada, koji iskorištava svojstva micelija.

Korijeni gljiva iz kojih se proizvodi ovo biljno vlakno su obnovljivi, a za tu vrstu eko kože potrebno je mnogo kraće vrijeme nego za proizvodnju životinjske kože, točnije samo dva tjedna. Tu su i mnogo manji ugljični otisak i potrošnja vode.

Priča o džepovima - različiti su na muškoj i ženskoj odjeći, a često su samo ukrasni element
Priča o džepovima - različiti su na muškoj i ženskoj odjeći, a često su samo ukrasni element

Materijal koji je također privukao pažnju street style brendova napravljen je od micelija - brendovi Brain Dead i Space Available koristili su ga za ovoljetnu izložbu Mycelium Network u Los Angelesu.

Od dizajna interijera do sportske odjeće, gljive i biljke sve više osvajaju svijet tekstila i mode. Vrijeme će pokazati što će se od svega toga održati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja