Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Terapija bojama: Žuta služi za pročišćavanje, plava umiruje

Terapija bojama: Žuta služi za pročišćavanje, plava umiruje

Unazad nekoliko godina terapija bojama došla je u središte javnog interesa, a osobito posljednjih mjeseci kad je svima potrebno malo bolje raspoloženje

VIDEO

Terapija bojama ili kromoterapija aspekt je infracrvenog toplinskog zračenja. Osim što pruža vizualnu ugodu, donosi i niz zdravstvenih aspekata, a ponekad je sastavni dio drugog tipa terapije, piše Yahoo.

POGLEDAJTE VIDEO: Liječenje bojama

Pokretanje videa...

Boje liječe 01:55

Što je kromoterapija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad rastavimo riječ objašnjenje se samo nameće - kromo označava boju, a terapija je postupak liječenja. Tako je kromoterapija zapravo liječenje bojama.

- Kromoterapija je metoda liječenja bolesti i neravnoteža koja se primjenjuje korištenjem vidljivih boja iz elektromagnetskog spektra svjetlosti - pojasnila je naturopatska liječnica dr. Gabrielle Francis.

U boji lavande: Prsluk inspiriran poplunom za opušteni petak
U boji lavande: Prsluk inspiriran poplunom za opušteni petak

Sve vidljive boje protežu se od ultraljubičastog do infracrvenog spektra svjetlosti. Ovisno o tome gdje će ih svjetlost obasjati, svaka od boja ima specifičnu duljinu valova i vibraciju energije. Tako dr. Francis pojašnjava da kada bojom osvijetlimo tijelo uz izvor energije, poput topline, to može rezultirati ljekovitim učinkom na izložene organe i tkiva.

Iako se čini kako je riječ o tretmanu novijeg datuma, dr. Francis kaže da se terapija bojama koristila još u drevnom Egiptu, Indiji, Kini i Grčkoj.

- Metodama su se koristili i alkemičari u Europi i Sjevernoj Africi - dodala je ističući da terapija bojama od davnina postoji i u zapadnoj medicini.

Kakve sve metode kromoterapije postoje?

Najdostupniji oblik liječenja bojama je u infracrvenim saunama koje su opremljene kromoterapijskim mogućnostima. Imućniji ljudi takve saune mogu instalirati u svom domu, a ostali će za to morati posjetiti specijalizirane ustanove.

Kombinacija boje i topline samo su jedan od načina na koji boje pridonose zdravlju. Liječnica intuitivne medicine dr. Olivia Audrey kaže da je dovoljno boraviti već i u obojenoj sobi ili nositi leće i naočale u boji. Koju god metodu odabrali, jedini je cilj okružiti se bojom.

Osim najdostupnije metode kromoterapije, dr. Francis kaže da postoje i druge metode koje se koriste u zapadnoj medicini i njima se liječi sve, od tumora do upala i metaboličkih poremećaja. Primjer su kristalni kreveti, metoda u kojoj terapeut kristale složi u red tako da kroz njih prodire svjetlost, pa na taj način doprinosi zdravlju ne samo bojama nego i energijom kristala.

Pet zanimljivosti o Suncu: Znate li koje je zapravo boje?
Pet zanimljivosti o Suncu: Znate li koje je zapravo boje?

Koji su učinci kromoterapije?

Časopis Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine objavio je 2005. godine analizu prema kojoj je kromoterapija, kao sustav metoda liječenja, nešto što može pomoći svakome jer je u harmoniji s prirodom.

- Sve što postoji na ovom svijetu kombinacija je boja - piše autor analize.

Konkretnije, dr. Audrey kaže da kromoterapija koristi u velikoj lepezi tretmana pa tako smanjuje otekline i upale te regulira raspoloženje, pomaže u detoksikaciji, poboljšava san i ubrzava liječenje.

Svaka boja donosi različite dobrobiti

Crvena

To je boja koja će vas napuniti energijom i stimulirati.

- Crvena svjetlost smanjuje umor i pomaže umanjiti bolove te upalne procese u zglobovima i mišićima - dodaje dr. Francis.

Narančasta

Ta će vas boja potaknuti i stimulirati.

- Narančasta potiče energiju, fokus i koncentraciju. Podiže raspoloženje i pomaže boljoj probavi te gubitku kilograma - nastavlja dr. Francis.

'Prodajem zrak s Lošinja u limenci': Dobro je za pluća, a pomaže i kod korona virusa
'Prodajem zrak s Lošinja u limenci': Dobro je za pluća, a pomaže i kod korona virusa

Žuta

Žuta boja služi za pročišćavanje, detoksikaciju i podizanje raspoloženja.

- Žuta svjetla popravljaju raspoloženje te potiču jasnoću misli i općenitu dobrobit - kaže dr. Francis.

Zelena

Zelena boja unosi ravnotežu, umiruje i pomaže detoksikaciji.

- Zelena svjetla dovode hormone u ravnotežu, umiruju živce, otvaraju srce i osnažuju suosjećanje - pojasnila je dr. Francis.

Plava

Ta boja donosi smirenje i pomaže u detoksikaciji.

- Plava svjetla pomažu kod nesanice i glavobolje, opuštaju napetost i depresiju te pomažu u boljoj komunikaciji - istaknula je dr. Francis.

Thinkstock

Ljubičasta

Ljubičasta je boja koja smanjuje stres i smiruje.

- Ljubičasta svjetla smiruju um, pomažu u mentalnoj bistrini, potiču koncentraciju te pomažu kod depresije i tjeskobe, a osobito potiču osjećaj mira i povezanosti - zaključuje liječnica.

Zabavnije je kad je šareno: Već 13 godina oslikava ulice
Zabavnije je kad je šareno: Već 13 godina oslikava ulice

Postoje li nuspojave kromoterapije?

Ovisno o bojama koje se koriste tijekom tretmana, dr. Audrey kaže da postoji raspon nuspojava od pretjerane gladi do općenite nervoze. To ima smisla kad shvatite da neke boje potiču cirkulaciju i razmišljanje, a to može voditi do pretjeranog analiziranja vlastitog života. Dr. Audrey isto tako pojašnjava da neke boje revitaliziraju i razbuđuju, pa je stoga vrlo važno pripaziti koje ćemo od njih koristiti tijekom dana kako bismo bez problema mogli usnuti u večernjim satima.

Uključite boje u život

Izlaganje bojama koristi svima. Ako niste u mogućnosti platiti kromoterapiju, dr. Francis savjetuje da u životnu svakodnevicu uključite boje.

- Zašto boje odjeće koje svaki dan nosite ne bi postale dio brige o sebi? Preporučujem feng shui koji koristi boje u prostoru i vlastitom domu kako biste stvorili energetsku ravnotežu - kaže ona.

Ako niste sigurni kako boja odjeće može biti kromoterapija, imajte na umu da je riječ o metodi koja se koristi stoljećima i proteže se kroz mnoge ljudske aktivnosti. Primjerice, vlasnici restorana, liječničkih ordinacija i drugih ustanova itekako znaju u čemu je važnost korištenja boja.
- Boje se koriste za poticanje apetita, fokusiranje emocija pacijenata i klijenata - ističe dr. Audrey.

Stoga nemojte previše razmišljati nego prihvatite boje oko sebe i promatrajte kako se zbog njih osjećate sve bolje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno