Lifestyle

Komentari 0

Tetovaže od kojih se vrti u glavi - umjetnica stvara optičke varke

Tetovaže od kojih se vrti u glavi - umjetnica stvara optičke varke

Stil umjetnice Yatzil Elizalde može se opisati kao 'dupli vid': Neke njezine potpisne tetovaže imaju istu sliku dva do tri puta nanesenu što dovodi do 'vrtoglavog' izgleda

Meksička umjetnica Yatzil Elizalde (25) vlasnica je White Light studija za tetoviranje u Hermosillu u Meksiku. Karijeru je počela kao vizualna umjetnica radeći ilustracije, murale i digitalne radove, dok konačno, kaže, nije naučila kako tetovirati ljudsko tijelo sa stilom koji ju je uvijek definirao.

Taj se stil otprilike može opisati kao 'dupli vid': Neke njezine tetovaže imaju dva do tri puta nacrtan isti crtež, a crteži sui uvijek malo odmaknuti jedna od drugog zbog čega dolazi do ovog 'vrtoglavog' izgleda.

- Možda zvuči čudno ali ponekad stvari vidim takvima, kao da imam vrtoglavicu - rekla je umjetnica za Bored Pandu, a sama taj efekt naziva 'efektom zamućenja'.

Dok dva do tri puta ponavlja sliku voli kaže zamisliti da će se ljudima vrtjeti kad gledaju u njenu tetovažu: to je nešto što je oduvijek privlači, da drugima približi način na koji ona sama često vidi svijet.

- Tetovaže sam počela raditi sa 19 godina, a u početku je vježbala na sebi - kaže ova danas 25 - godišnjakinja koja je svoj stil razvijala proučavanjem različitih tehnika i prilagođavanjem onima koje su joj najviše odgovarale.

Bitno joj je, napominje. da u radu ima potpunu slobodu, a za svoje crteže tvrdi da ne bi ni trebali biti lijepi: već 'izazovne vizualne senzacije za oči promatrača'.

- Uživam u stvaranju tog efekta i svakog njegovog malog detalja a kako napredujem kroz proces on postaje samo sve zanimljiviji - rekla je.

- Mislim da se čak i u svijetu optičke iluzije u tetovažama još puno toga može otkriti i vrlo sam uzbuđena što mogu koristiti neke nove koncepte - dodaje.

Cijena njene tetovaže, kaže Elizalde, ovisi o veličini, dizajnu i dijelu tijela koji tetovira, no satnica joj se kreće između 1.500 i 2.500 kuna.