Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Tijekom infekcije rotavirusom nadoknada tekućine je ključna'

'Tijekom infekcije rotavirusom nadoknada tekućine je ključna'

U HIGIJENI JE SPAS Ne peru li se ruke, virus ostaje na njima, a onda se virusom može zaraziti sve - od hrane, posuđa do igračaka, kaže dr. Pekez Pavliško

VIDEO

Rotavirus je najčešći uzročnik proljeva kod dojenčadi i djece do tri godine.

Iako je riječ o neugodnoj infekciji, koja kod male djece može izazvati dehidraciju, obiteljska liječnica dr. Tanja Pekez Pavliško nam kaže da se u najvećem broju slučajeva ovakve infekcije rješavaju kod kuće, uz mnogo tekućine i dobru prevenciju dehidracije.

doktorica

Upravo je dehidracija najozbiljniji simptom infekcije rotavirusom, i u teškim slučajevima nužna je nadoknada tekućina infuzijom. Simptomi zaraze, kaže dr. Pekez Pavliško, počinju otprilike dva dana nakon izlaganja virusu. Sve počinje s temperaturom i povraćanjem, a onda slijedi i vodenasti proljev koji može potrajati i do sedam dana. Oboljeli također mogu imati bolove u želucu.

Rotavirus: Izlazi kroz stolicu djeteta - obavezno prati ruke!
Rotavirus: Izlazi kroz stolicu djeteta - obavezno prati ruke!

Osnovno pravilo prevencije kod rotavirusa je pranje ruku, jer se on lako prenosi prljavim rukama. Pojavi li se infekcija, najvažnija je rehidracija kako bi se izbjeglo davanje infuzije. Tu roditelji moraju biti uporni, i ako dobro postupaju infekcija se može izliječiti bez odlaska liječniku. Naravno, kod male djece se stanje brzo može promijeniti, pa postoje i slučajevi kad do dehidracije ipak dođe. Tad je nužno potražiti liječničku pomoć jer neliječena dehidracija može biti opasna po život, kaže dr. Pekez Pavliško.

Stop PMS-u: Žudnju za slatkim i nervozu ublažit će vježbanje
Stop PMS-u: Žudnju za slatkim i nervozu ublažit će vježbanje

Stoga je rehidracija, odnosno nadoknada elektrolita ključna stvar. Ako je riječ o malenim bebama, majke ih trebaju češće dojiti. Starijoj djeci najbolje je davati nadoknadu tekućine na usta, i to posebno pripremljene otopine za rehidraciju koje se mogu kupiti u ljekarnama. Nadoknadu tekućine svakako treba započeti prije znakova dehidracije. Roditeljima se preporučuje da budu uporni i da djetetu žličicom daju tekućinu u malim količinama, ali što češće, osobito ako dijete odbija piti. Treba također znati da je rotavirus prisutan u stolici zaražene osobe nekoliko dana prije pojave prvih simptoma te još čak deset dana nakon što se simptomi povuku. U cijelom tom periodu zaraženi može prenijeti virus na nekog drugog. Dakle, ne peru li se ruke virus ostaje na njima, drugi ga preko usta unose u svoj organizam, a onaj tko nosi virus može ga prenijeti i ako nema simptome. Svatko tko ima rotavirus, a ne pere ruke nakon toaleta ili svatko čije je dijete zaraženo, a taj roditelj ne pere ruke nakon mijenjanja pelena, virusom može kontaminirati apsolutno sve – hranu, posuđe, dječje igračke... Dotakne li netko zdrav neopranu ruku zaraženog, posuđe, hranu ili dječje igračke te nakon toga prinese ruku svojim ustima, virus će se lako proširiti u organizam zdravoga.

Hrvatska stomatologinja: Kola je uništila više zubi od kolača!
Hrvatska stomatologinja: Kola je uništila više zubi od kolača!

Imajte na umu da se na raznim površinama, poput kuhinje ili kupaonice, virus može zadržati tjednima ako površina nije dezinficirana. Rotavirus je najčešći zimi i u proljeće, a najvećem riziku su izložena djeca do tri godine koja idu u vrtić.

Dijete treba odvesti liječniku ako:

1. Ima suha usta, plače bez suza, prestanak uriniranja, pospanost, klonulost, bijel jezik

2. Proljev traje konstantno dulje od 24 sata

3. Je stolica djeteta crna ili u njoj ima tragova krvi

4. Dijete ima temperaturu 40 ili više

5. Dijete pokazuje znakove letargije i preosjetljivosti

Kad odrasli trebaju liječniku:

1. Ako imaju stalni proljev dulje od dva dana

2. Ako povraćaju krv i imaju temperaturu višu od 39,4

3. Ako im organizam ne zadržava tekućinu koju unesu

4. Ako su dehidrirani (suha usta, jaka žeđ, prestanak uriniranja, jaka slabost)

Dok traju ‘grčevi’, najlakše će prijati kuhana riža ili naribana jabuka

Grated apple in a plate. vitamins of iron. a metal grater. healt

Najvažniji dio liječenja je spriječiti dehidraciju pa se pobrinite da dijete zaraženo rotavirusom uzima dovoljno tekućine. Tijekom trajanja infekcije izbjegavajte svu ‘težu’ hranu koja opterećuje crijeva. Dajte djetetu kuhanu rižu, mrkvu ili naribanu jabuku. Ako ga boli trbuh, nemojte davati sirupe koji ublažavaju grčeve jer oni produljuju trajanje bolesti.

Mliječna i slatka hrana mogu pogoršati proljev

Za dojenčad i specijalne mliječne formule koje se daju u slučaju proljeva te sredstva za rehidraciju. Odaberite sredstvo koje nema gorko slani okus jer taj okus djeca neće htjeti uzimati. Tijekom bolesti izbjegavajte sok od jabuke, mliječne proizvode i slatku hranu jer mogu dodatno pogoršati proljev kod djece. Ako dijete povraća, dva sata mu nemojte davati ništa, pa počnite s malim i čestim dozama tekućine, primjerice, svakih deset minuta dajte po jednu žlicu. Ako ne povrati, tekućinu počnite davati sve češće postupno povećavajući količinu.

Antibiotici ne pomažu ni u ovom slučaju!

Nema specifičnog lijeka za infekcije rotavirusom, stoga ne posežite na svoju ruku za antibioticima jer oni neće pomoći u borbi protiv virusa. Infekcija uz dobru higijenu i pravilnu rehidraciju. najčešće prolazi za tri do osam dana.

NAJTRAŽENIJA FRIZURA GODINE: Uz ovu boju kose sigurno ćete biti u centru pažnje!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'