Lifestyle

Komentari 8

Tjeranje 'na pozitivu' još više može otjerati u tugu i depresiju

Tjeranje 'na pozitivu' još više može otjerati u tugu i depresiju

Oni koji vam savjetuju da se u životu usredotočite na pozitivno i ne gubite vrijeme na tugu ne razumiju da time često više odmažu nego što pomažu. Okružite se ljudima koji su spremni slušati

'Treba se usredotočiti na ono lijepo u životu, ne gubite vrijeme na tugu' - to je rečenica koju će mnogi izreći kao savjet, a da prije toga ne promisle. No, što ako razgovarate s nekim tko je neposredno prije toga doživio raskid desetogodišnje veze, završio na kauču kod prijatelja, bez stana, posla, automobila, novca...

POGLEDAJTE VIDEO: 

Može li čovjek sve to prebroditi samo tako da se 'odluči' fokusirati se na pozitivno u životu i zanemariti ono što mu se događa? - pita se blogerica Tracey Anne Duncan. Dodaje kako je i sama doživjela takav savjet od svoje učiteljice joge, nakon što je prekinula dugogodišnju vezu i danas je sigurna da je riječ o pristupu koji može biti vrlo toksičan za čovjeka koji se nosi s problemima. 

- Savjeti poput ovog samo su me zbunjivali i činili da se osjećam krivom zbog žalosti koju osjećam zbog gubitaka. To što ne mogu s ljudima razgovarati o svojoj tuzi samo je pogoršalo to kako se osjećam. Hodala sam s osmijehom na licu, a iznutra sam se raspadala i gušila od tuge - priča.

Ljudi su vidjeli njen osmijeh, a njoj je, kaže, trebalo sve više viskija da ga održi na licu na brojnim društvenim događanjima na koja je morala stići.

- Nakon desetak godina života udvoje, činilo mi se da se moram družiti s ljudima sad kad sam ostala sama. Izvana je izgledalo kao da se zabavljam, a zapravo sam se osjećala usamljenijom nego ikad prije - priča Tracey.

- Za to je Tracey imala vrlo dobar razlog, jer čovjek se ne može osjećati dobro ako s ljudima oko sebe ne može podijeliti negativne emocije - kaže Aimee Daramus, psihologinja iz Chicaga. Ne možete se osjećati istinski voljenima, ako ne možete reći da ste tužni, uplašeni, ili ljuti, jer netko misli da biste trebali biti pozitivni. 

- To je način da se povežemo s ljudima, to da s nekim možemo podijeliti emocije i osjećati se voljenima te pokazati tugu i nered koji postoji u nama u određenom trenutku. To je potvrdila i znanost: Kad možemo podijeliti autentične osjećaje, osjećamo se sigurno, pojašnjava Daramus.

Osim toga, oslobađa se oksitocin, hormon koji pojačava osjećaj povjerenja i intimnosti, oslobađa se kad osjećamo da netko poštuje naše osjećaje i želi nam pružiti podršku. Osjećaj ljubavi je zapravo posljedica naleta oksitocina, koji stvara i osjećaj fizičke opuštenosti i mira, kaže psihologinja. 

- Kad s nekim dijelimo tugu i frustracije, na taj se način povezujemo, a upravo taj osjećaj pomaže da se pomalo umanje negativni osjećaji - kaže i psihologinja Lara Lee Townsend.  Dodaje kako kao učiteljica joge uvijek govori ljudima da je važno da se povežu sa svojim osjećajima. 

- I umu i tijelu jako je stresno ako morate poricati ono što osjećate. Negativne emocije koje ne možete proraditi mogu dovesti do niza zdravstvenih problema, od želučanih bolesti, glavobolje, kroničnog umora, anksioznosti i depresije, te povećati mogućnost zloporabe alkohola i droga, upozorava. Dodaje kako, iako su tekstovi na kojima se temelji učenje joge puni dobrih vibracija, a joga je usmjerena prema tome da se one ostvare, nigdje ne piše da trebamo razmišljati i osjećati samo pozitivno     

Ako se, pak, ponekad morate suočiti s toksično pozitivnom osobom, psiholozi predlažu da im date do znanja da imate potrebu izraziti negativne emocije te da vam oni koji vas žele saslušati pomažu da osjetite poštovanje i brigu i da ih lakše prebrodite. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci