Lifestyle

Komentari 14

To su eliksiri mladosti: Vitamin C puni bore, a retinol ih briše

To su eliksiri mladosti: Vitamin C puni bore, a retinol ih briše

Retinol je derivat vitamina A i snažna je molekula protiv bora, a za anti-age efekt omega-3, resveratrol i koenzim Q10 dobrodošli su sastojci u njezi kože

Velik dio kozmetičke industrije posvetio se anti-age formulama i stabilizaciji molekula koje našoj koži pružaju mladolikost i usporavaju njezino starenje i tragove vremena. I dok ne izmisle eliksir mladosti, zadovoljit ćemo se sastojcima za koje stručnjaci ističu da rade za nas. Neki od aduta su hijaluronska kiselina, manoza, resveratrol, antioksidansi vitamini E i C, retinol, omega-3, koenzim Q10... 

Dok vitamin C stimulira proizvodnju kolagena, puni bore i bori se protiv oksidacijskog stresa, manoza potiče regeneraciju epiderme i jača strukturu kože, a hijaluronska kiselina ima izuzetnu sposobnost zadržavanja vlage u koži. Ova makromolekula upija vodu poput superspužve koja je u stanju upiti do 1000 puta više vode nego što iznosi njezina težina. 

Retinol je derivat vitamina A i predstavlja snažnu molekulu u borbi protiv bora, koja se često koristi u dermatološkim tretmanima. Djeluje na površinski (epidermis), ali i srednji sloj kože (dermis) te potiče proizvodnju kolagenih i elastičnih vlakana koja su osnovni potporanj naše kože. Sigurno ste usred potražnje za idealnom anti-age kremom nabasali i na koenzim Q10 - naše tijelo ima sposobnost njegove sinteze, no ono se nakon 35. godine smanjuje, stoga ga je potrebno nadomjestiti. 

Resveratrol je također veliki hit - dobiva se iz grožđa i ima snažno antioksidativno djelovanje. Niz sastojaka sve je sposobniji našem licu priuštiti nježan i mladolik izgled, samo je bitno otkriti koji vam odgovara. 

Makromolekula

Hijaluronska kiselina, nezamjenjivi sastojak koji je prirodno prisutan u središnjem dijelu kože, upija vodu poput superspužve koja je u stanju upiti do 1000 puta više vode nego što iznosi njezina težina.

Najčitaniji članci