Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Top savjeti stručnjaka kako napraviti savršeni kompost: Za plodonosan vrt i zdrave biljke

Top savjeti stručnjaka kako napraviti savršeni kompost: Za plodonosan vrt i zdrave biljke
1

Ako ste mislili da je gnojivo jedini bitan sastojak za održavanje vašeg vrta, prevarili ste. Jednako je važan, ako ne i više od toga, dobar i kvalitetan kompost kojeg lako možete sami napraviti

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj čanak: 9 biljnih alternativa za kofein koji će prirodno podići energiju

- Odgovor na toliko pitanja o dobrom vrtlarstvu obično je 'kompost' - tvrdi Daryl Beyers, autor 'Priručnika za nove vrtlare', objavljenog ove godine. Kompost se dodaje da bi se poboljšala plodnost ili sposobnost zadržavanja vode u tlu i zato je izuzetno bitan. Poticanje novih vrtlara da rade na zdravom i produktivnom tlu, te da recikliraju kuhinjski i vrtni otpad u kompost, omiljeni je dio poučavanja gospodina Beyersa kada se radi o vrtlarskim osnovama koje predaje u New Yorku, u Botaničkom vrtu već 10 godina.

POGLEDAJTE VIDEO Ksenija Urličić - kraljica ruža:

Pokretanje videa...

01:50

Zato je podijelio nekoliko osnovnih savjeta za kompostiranje, ali i za kompost u jami, za koji nije potrebno ništa kupovati ili graditi, već samo iskopati niz rupa u zemlji.

Kompost nije gnojivo

Organska tvar koja se raspada (ili humus) poboljšava strukturu tla i povećava plodnost kada se doda u vrt. Tako su hranjive tvari i voda mnogo više na raspolaganju biljkama, što stvara tlo koje je 'gostoljubivo' svim bitnim organizmima čiji je posao recikliranje.

OPG Novosel: Ne gledamo tuđe radove, inspiracija dolazi sama
OPG Novosel: Ne gledamo tuđe radove, inspiracija dolazi sama

- Tako se stvori humus, a kompostiranje se odvija u svim poljima i šumama na svijetu. Da bismo podržali naše vrtno tlo, jednostavno moramo naučiti oponašati taj proces - tvrdi Beyers.

Recept je jednostavan, ali pomalo zbunjujući

Ukratko: Pomiješajte zelenu sa smeđim bojama, otprilike u jednakoj mjeri. Zelena boja je za tvari bogate dušikom poput svježe trave ili ostataka salate koji se trebaju baciti. Smeđa boja predstavlja one tvari s više ugljika, poput osušenih lišća ili grančica. Naravno, to nije uvijek tako očito za prepoznati, priznao je Beyers.

- Jedna od najvažnijih lekcija je razumjeti što je zeleno, a što smeđe - rekao je. Ako pustite otpad da stoji na kuhinjskom pultu tjedan dana i ono počinje strunuti, onda je to vjerojatno zeleno. A ako se osuši, onda je smeđe. Ne stavljajte sve zeleno - ili masu bilo kojeg  drugog pojedinačnog sastojka, odjednom. Stavljajte naizmjenično slojeve. Beyers doda zdjelu kuhinjskih ostataka, zatim šaku ili dvije izrezanog papira na vrh, pa tek onda zemlju.

Super trik: U samo 5 minuta mikrovalna pećnica će blistati
Super trik: U samo 5 minuta mikrovalna pećnica će blistati

Ne koristite sve

Može se kompostirati bilo koji organski materijal, ali neke od tih materijala ipak treba izbjegavati. U kompost ne stavljajte meso, mliječne proizvode, jaja ili masnu hranu. Gnojiva od biljojeda i domaćih životinja poput kokoši ili krava su dobrodošli; one mesoždernih kućnih ljubimaca nisu. Školjke i riblje kosti nisu ni zelene ni smeđe boje, ali su mineralno bogate i mogu se dodati.

Beyers u kompost ne dodaje bolesne biljke ili korov koji bi mogao ponovno proklijati. Također, koristi crni i bijeli papir, poput novinskog, stare pošte ili valovitog kartona (koji je smeđ), ali ga prvo usitnjava. Kava je zbunjujući popularni dodatak među kuhinjskim otpadom. Smeđe je boje, ali je zapravo zelene jer je bogata dušikom.

Manje je više 

Bilo koji materijal razgradit će se brže ako je dodan u manjim komadima. Čitava rajčica će se na kraju raspasti, ali ako se prvo nareže, brže se razgrađuje.

Ostali ključni sastojci

Zrak i dovoljno vlage također su neophodni za rad mikroba. Sunce pruža toplinu. Postavite svoje mjesto za kompostiranje na mjestu koje nije jako osunčano, ali također nije ni vlažno i sjenovito. Tijekom razdoblja s malo ili bez kiše, kompost lagano navlažite crijevom za vodu.

Nemojte kupovati kompost

- Besplatno napunite kantu s otpadcima koji će donijeti korisne mikrobe - rekao je Beyers, nema potreba za kupovanjem istoga.

Različiti vrtovi trebaju različite sustave

Zatvorene kante, koje se nazivaju i komposteri, opcija su za ljude s malim vrtom. Ali nemojte stavljati kantu ili posudu na cjelodnevno sunce jer će nakupljanje topline štetiti mikrobima.

Otvorene posude, napravljene od žice, drvenih letvica, paleta, betonskih blokova ili slame, često se postavljaju u tri odjeljka, te tako omogućavaju raspadanje u nekoliko stupnjeva. Okretanje svakog povremeno povećava brzinu raspadanja. Slaba strana: Ako ne koristite betonske blokove, morat ćete ih obnoviti svakih nekoliko godina.

Iskopajte jame

Beyers je počeo kompostirati u jamama jer je bio zabrinut da će se njegov stanodavac usprotiviti hrpi otpada koje su vidljive susjedima. Zatim je pomislio kako bi mogao iskopati rupe, i na kraju je to funkcioniralo tako dobro da je krenuo tu metodu stalno primjenjivati.

Odaberite mjesto na kojemu se mogu iskopati tri jame ili rovovi jednake veličine. Započnite s jednom jamom širokom 1,2 metra i dubokom 60 centimetara. Pored prve jame stavite iskopano tlo. Počnite dodavati otpad, poput kuhinjskih ostataka, suhog lišća i zemlje, zatim svježi korov, usitnjeni papir, zemlju i tako dalje. On svaki put stavlja zeleni sloj, smeđi, pa zemlju i tako ukrug. Počnite stavljati kompost u drugu jamu kada se materijal u prvoj nalazi oko 30 centimetara iznad zemlje. Taj proces možete raditi dokle god vam ne ponestane materijala i ne popunite rupe, a može potrajati i do šest mjeseci.

Najlakša metoda od svih

Posljednjih godina kompostiranje lišća postalo je poznato kao 'vrtlarsko lazanje', ali to je stara tehnika po uzoru na to kako lišće sa stabala polako propada i pada na tlo. Jednostavno smjestite kompostirani materijal na predviđeno mjesto i opet naizmjenično slažite zeleno i smeđe, piše The New York Times.

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Ne bacajte ih: Ove vrećice imaju osam genijalnih primjena

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje