Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako odabrati pravilan šampon koji čuva kosu od isušivanja, prvo treba znati svoj tip kose

Kako odabrati pravilan šampon koji čuva kosu od isušivanja, prvo treba znati svoj tip kose

Ponuda je velika, što znači da možemo uistinu prilagoditi njegu prema vlastitim potrebama, no prvo i osnovno je da poznajemo svoj tip kose i vlasišta, od toga sve počinje

VIDEO

Odabir pravog šampona može se pretvoriti u nemoguću misiju, naročito ako ne znamo kakav imamo tip kose i što nam zapravo treba. Drogerije su prepune lijepih, šarenih bočica koje nam obećavaju čuda i čudesa, da ćemo izgledati poput modela, stoga je lako pasti na foru. Ipak, najvažnije je definirati sa čime se 'borimo'.

Kao prvo - definirajte svoj tip vlasišta, ono baš kao i lice može biti suho ili masno. O tome ovisi čitava njega kose, a na koncu i stabilnost frizure.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Frizerski salon Brajo 01:02

 - Vlasište koje se osjeća zategnuto nakon pranja (ili samo po sebi) ili vlasište koje svrbi (sa ili bez ljuskica) znakovi su da možda imate suho vlasište. Masno vlasište, s druge strane, može biti sjajnije, a netko s masnim vlasištem i prhuti može imati ljuskice koje izgledaju kao da se lijepe - istaknula je američka dermatologica Sharleen St. Surin-Lord za Byrdie.

Evo zašto nije pametno ostaviti kosu da se osuši sama na zraku
Evo zašto nije pametno ostaviti kosu da se osuši sama na zraku

I naravno, tu je mješovito vlasište, baš kao i koža na licu. Ono će se mastiti dva do tri dana nakon pranja kose.

storyeditor/2023-01-19/dreamstime-xxl-138056142.jpg

Također dobro je sjetiti se ključnih uloga šampona i regeneratora - prvi je za vlasište i korijen, dok je drugi za vrhove kose.

- Ako vam je vlasište masno, a vrhovi suhi, što je česta kombinacija, najbolje je odabrati šampon koji najbolje odgovara masnom vlasištu, a hidrataciju prepustiti regeneratoru koji treba nanositi samo na osušene vrhove - savjetuje stručnjakinja.

Da, uistinu je tako jednostavno: Influencer pokazao kako kod kuće napraviti gumice za kosu
Da, uistinu je tako jednostavno: Influencer pokazao kako kod kuće napraviti gumice za kosu

Ako je vlasište masno, moguće da ste se nakupovali na desetke šampona, no bez rezultata. Isprobali ste sve, od svakodnevnog pranja, čak i dva puta dnevno, do ostavljanja dana između šamponiranja kako biste pokušali kontrolirati višak masnoće i proizvodnju sebuma.

No, zato pripazite na sljedeće - izbjegavajte šampone koji hidratiziraju, zaglađuju kosu ili su namijenjeni kovrčama. Oni dodaju previše vlage već masnom vlasištu.

- Osnovna namjena šampona je zapravo čišćenje korijena kose, više od bilo kojeg drugog dijela vaše kose, pa ako ste skloni masnom korijenu, možda će vam trebati šampon s manje hidratacije i svojstvom jačeg čišćenja - savjetuje dermatologica.

Šamponi koji su namijenjeni jačanju kose, povećanju volumena i balansu, nisu toliko hidratantni te su učinkoviti u uklanjanju viška masnoće.

Bezbrižna frizura: Pet cool načina vezanja kose maramom
Bezbrižna frizura: Pet cool načina vezanja kose maramom

Neki su namijenjeni pročišćavanju, i njih valja uzeti u obzir. Pokušajte s dvostrukim šamponiranjem - s dvije različite formule, jedna je za masno vlasište, druga za detoksikaciju. Dupli posao trebao bi bolje očistiti vlasište. Ovdje se inspiriramo salonskim pranjem kose, gdje vam frizerka dva puta šamponira kosu te je detaljno očisti.

Nakon toga masnoj kosi nije nužan regenerator jer bi je mogao otežati. Naime, on je idealan za suhu kosu kao dodatna njega.

S druge strane, ako vam je vlasište suho, svrbi ili se ljušti, izbjegavajte šampone za jačanje i volumen. Također, nije dobro pretjerivati sa suhim šamponom, suho tjeme ga 'ne voli'.

Za vlasišta koja su samo malo suha s malo svrbeža ili ljuštenja, idealni su šamponi koji potiču vlažnost, hidrataciju, zaglađivanje ili oblikovanje kovrča. Te formule potiču zadržavanje vlage i mogu biti korisne za suho vlasište. Među elementima koji jako isušuju kosu su sulfati, kao i općenito formule za stiliziranje i oblikovanje kose.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač