Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Tradicionalni slatki kruh: Zovete li ga pogača, pinca ili sirnica?

Tradicionalni slatki kruh: Zovete li ga pogača, pinca ili sirnica?

Ova blagdanska delicija 'skriva' se iza mnogih imena. Tako je u Dalmaciji poznata kao sirnica, iako u njoj nema sira, u Primorju kao pinca, a u Zagorju jajarica

Tradicionalni uskrsni kruh, pinca ili sirnica, obvezan je na stolu, a osobit je zbog žute boje i slatkog okusa. Uskrsna pogača, u Istri i Primorju zvana pinca, u Zagorju, Prigorju i Turopolju dobila je ime jajarica, a u Dalmaciji sirnica, u našim krajevima se peče od davnina.

POGLEDAJTE VIDEO: Čarobni zečevi

Pokretanje videa...

Đurđica radi zečeve VIDEO

Nije poznato zašto je zovu sirnica, jer u njoj nema sira, ali pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca.

Pince starijih receptura karakterizira jarka žuta boja zbog velikog broja jaja koja su se koristila u receptu. Nekad se jaja nisu smjela jesti u korizmi, pa su ih žene koristile na ovaj način.

Smatra se da naziv potječe od pinka (štruce kruha) jer se u prošlosti u nju nije stavljalo ništa slatkog. Mijesila se od bijelog brašna, jaja, mlijeka i masti. Danas joj se dodaje šećer, grožđice, naribana korica limuna ili naranče, rum, kao ili prošek.

10 recepata za uskrsne delicije za vegetarijance i vegane: Od juha i glavnih jela do deserta
10 recepata za uskrsne delicije za vegetarijance i vegane: Od juha i glavnih jela do deserta

Navodno je sirnica nastala u doba Mletačke Republike kad se prvi put pojavilo dizano tijesto. U prošlosti bilo koji oblik slastica se smatrao luksuzom koji su si mogli priuštiti samo najbogatiji, a srednji i niži sloj samo za najveće blagdane.

U Dalmaciji su u nju stavljali i šafran kako bi bila što jače žute boje. Za nju je bitno da tijesto bude čvrsto, ali ne pretvrdo. Prije pečenja premazivala se sa žumanjkom i sjekla po sredini kako bi se tu kasnije stavila pisanica.

Može se zamijesiti već na Veliki petak dok se pripremaju posna jela.

Uskršnji recepti: Napravite tortu s jagodom, pincu, finu janjetinu
Uskršnji recepti: Napravite tortu s jagodom, pincu, finu janjetinu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18
Vrijeme je ljetnog penisa! Sada je trenutak za izmjeriti 'ponos'. Ali, dečki, ne mjeri se od pupka
OD KUDA DO KUDA

Vrijeme je ljetnog penisa! Sada je trenutak za izmjeriti 'ponos'. Ali, dečki, ne mjeri se od pupka

Za precizno mjerenje, nekoliko puta ponovite postupak mjerenja tijekom nekoliko dana kako biste uzeli u obzir moguće varijacije u erekciji. Srednja vrijednost je ono s čime ćete se hvaliti uokolo...