Lifestyle

Komentari 18

Tradicionalni slatki kruh: Zovete li ga pogača, pinca ili sirnica?

Tradicionalni slatki kruh: Zovete li ga pogača, pinca ili sirnica?

Ova blagdanska delicija 'skriva' se iza mnogih imena. Tako je u Dalmaciji poznata kao sirnica, iako u njoj nema sira, u Primorju kao pinca, a u Zagorju jajarica

Tradicionalni uskrsni kruh, pinca ili sirnica, obvezan je na stolu, a osobit je zbog žute boje i slatkog okusa. Uskrsna pogača, u Istri i Primorju zvana pinca, u Zagorju, Prigorju i Turopolju dobila je ime jajarica, a u Dalmaciji sirnica, u našim krajevima se peče od davnina.

POGLEDAJTE VIDEO: Čarobni zečevi

Nije poznato zašto je zovu sirnica, jer u njoj nema sira, ali pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca.

Pince starijih receptura karakterizira jarka žuta boja zbog velikog broja jaja koja su se koristila u receptu. Nekad se jaja nisu smjela jesti u korizmi, pa su ih žene koristile na ovaj način.

Smatra se da naziv potječe od pinka (štruce kruha) jer se u prošlosti u nju nije stavljalo ništa slatkog. Mijesila se od bijelog brašna, jaja, mlijeka i masti. Danas joj se dodaje šećer, grožđice, naribana korica limuna ili naranče, rum, kao ili prošek.

Navodno je sirnica nastala u doba Mletačke Republike kad se prvi put pojavilo dizano tijesto. U prošlosti bilo koji oblik slastica se smatrao luksuzom koji su si mogli priuštiti samo najbogatiji, a srednji i niži sloj samo za najveće blagdane.

U Dalmaciji su u nju stavljali i šafran kako bi bila što jače žute boje. Za nju je bitno da tijesto bude čvrsto, ali ne pretvrdo. Prije pečenja premazivala se sa žumanjkom i sjekla po sredini kako bi se tu kasnije stavila pisanica.

Može se zamijesiti već na Veliki petak dok se pripremaju posna jela.