Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Na masti od slanine možete ispeći kokice ili je dodati u juhu

Na masti koja vam je ostala možete ispeći ne samo kokice već od nje možete napraviti i domaću majonezu, ali i dodati u kolačiće i sladoled. Čuvajte je u staklenci u hladnjaku i vadite po potrebi...

Fotolia
Foto: Fotolia
11 komentara

Ako ste za doručak ili za pripremu carbonare pekli slaninu na tavi, mast od pečenja nemojte bacati nego je iskoristite za neka druga jela. 

Pecite na masti ili dodajte u kruh

Masnoću od slanine možete koristiti umjesto maslaca dodajući ju svim jelima koje ćete prepeći. Još bolje, zamijenite s njom i do polovinu maslaca u svom omiljenom receptu za kolačiće i uživajte u kombinaciji slatko-slanih okusa. 

Pojačajte domaću juhu ili varivo

Nije bitno je li juha pileća ili goveđa, a varivo povrtno, umutite žličicu masnoće od slanine pred kraj kuhanja, i dobit ćete nikad ukusniju varijantu. 

Foto: Dreamstime

Ispecite kokice

Umjesto maslaca ili ulja, za kokice koristite ostatak masti od slanine. U velikoj posudi rastopite 1/4 šalice masnoće od slanine i dodajte 1/4 šalice kukuruza kokičara. Na kraju možete dodati parmezan kako bi zaokružili okus. 

Dodajte mast u sladoled

Ako volite slatko-slane kombinacije, svidjet ćete vam se ovaj sladoledu od slanine. Trebate samo nekoliko žlica ohlađene, topljene masnoće pomiješane sa sladolednom bazom. Okus se posebno dobro slaže s javorovim sirupom ili trešnjama!

Premažite tople sendviče

Ako obično koristite maslac ili majonezu, probajte ih zamijeniti s masnoćom od slanine, tako da kruh premažete s obje strane. Dobit ćete prefine zapečene šnite za sendič iz snova.

Smiksajte preljev za salatu

Kombinacija masti od slanine i jabučnog octa čini jedan od odličnih preljeva za salatu, koji posebno pristaje salati od baby špinata. Prije toga je morate malo otopiti. 

SLASNI TRIKOVI Za savršeno ispečenu slaninu - treba dobra tava i malo tehnike

Pojačajte pečeni krumpir ili štrukle

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

U hladnije dane, nije na odmet "napucati" se kalorijama kako biste izdržali dan. Ispecite kockice krumpira na masti uz dva-tri pečena jaja i dobili ste super doručak ili ručak. Na toj masti možete zapeći i štrukle...

Dressing za povrće

Povrće kuhano na pari traži jači okus koji joj može dati masnoća od slanine. Već žlica ili dvije napravit će ogromnu razliku i od bezukusnog obroka napraviti "cjelovit". 

Napravite majonezu

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Preskočite kupovnu majonezu, pa kod kuće od masti napravite domaću. Umjesto maslinova ulja, uzmite mast, ali je malo rastopite, ohladite pa dodajte u jaja. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message