Lifestyle

Komentari 0

Traje besplatno testiranje na HIV u Zagrebu do 1. prosinca

Traje besplatno testiranje na HIV u Zagrebu do 1. prosinca

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kroz projekt Živjeti zdravo pridružuje se Europskom tjednu testiranja na HIV provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja brzim testovima

Svake godine krajem studenog, ususret 1. prosincu - Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a, obilježava se Europski tjedan testiranja (ETW) na HIV. Tijekom tog tjedna europske zemlje svojim aktivnostima doprinose informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja, stoji u objavi HZJZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Obitelj iz Dalmacije živi s HIV-om

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kroz projekt Živjeti zdravo i ove se godine pod sloganom 'Nema maženja bez paženja' pridružuje ETW-u provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV brzim testom, putem kojeg korisnici svoj HIV status saznaju za svega par minuta. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8 posto - objasnila je Lana Kasumović, voditeljica Odsjeka za promicanje spolnog zdravlja sa savjetovalištem Službe za promicanje zdravlja.

Gdje i kako možete saznati svoj HIV status?

Testiranja će se provoditi radnim danima, od 23. studenog do 1. prosinca u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), od 15 do 19 sati.

- Postupak testiranja sastoji se od kratkog razgovora sa savjetnikom ili savjetnicom. Zatim se iz prsta uzima nekoliko kapljica krvi te je HIV status osobe koja se testira vrlo brzo poznat. U slučaju pozitivnog testa, osobama se na licu mjesta pruža prva psihološka pomoć i upućuje ih se na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević - kazao je Davor Plažanin, dr.med., spec. epidemiologije, voditelj podelementa Spolno zdravlje u sklopu projekta Živjeti zdravo Službe za promicanje zdravlja.

Testirati se mogu punoljetne osobe, dok se maloljetnici mogu testirati samo uz pratnju i suglasnost svojih roditelja, skrbnika ili zakonskih zastupnika. Savjete i informacije o spolnom zdravlju i HIV-u mogu dobiti svi građani Republike Hrvatske bez obzira na dob. Prvih 50 osoba koje u Savjetovalištu prilikom testiranja izgovore rečenicu „Nema maženja bez paženja“ čeka poklon iznenađenja za ohrabrenje.

Inače, javnozdravstvenoj kampanji „Nema maženja bez paženja“ tijekom 2020. godine pridružile su se mnogobrojne osobe iz hrvatskog javnog života, pruživši podršku i time doprinoseći podizanju svijesti o važnosti brige o spolnome zdravlju.

POGLEDAJTE VIDEO KAMPANJE:

Što je važno znati o HIV-u

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak). Glavni put prijenosa HIV-a je putem spolnog odnosa i kontaktom sa zaraženom krvi.

- Osobe pod povećanim rizikom su one koje imaju rizične obrasce spolnog ponašanja. To podrazumijeva često mijenjanje partnera, nekorištenje zaštite, prvenstveno kondoma, upuštanje u spolne odnose pod utjecajem alkohola i droga i nepoznavanje seksualne prošlosti partnera - pojasnila je Antonija Antolović, liječnica iz Službe za promicanje zdravlja.

Prijenos nije moguć uobičajenim socijalnim kontaktima (rukovanje, grljenje, pričanje sa zaraženom osobom…). Virus napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe.

Pojava simptoma znači razvoj bolesti (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti. Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije. Aktivnosti projekta pratite na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

O projektu „Živjeti zdravo“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine.

Cilj je projekta Živjeti zdravo unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te stvaranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovog projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto te Zdravlje i okoliš.

Najčitaniji članci