Obavijesti

Lifestyle

Komentari 48

Trening poslije nove - detoks poze joge koje liječe mamurluk

Trening poslije nove - detoks poze joge koje liječe mamurluk
8

Lagane poze joge riješit će vas želučanih tegoba i glavobolje, potaknuti izbacivanje toksina te razbistriti glavu, objasnila je instruktorica joge Diana Martinaj

VIDEO

Mučninu i slabost dan poslije dočeka Nove možete izbjeći - osim obavezne rehidracije vodom i svježim sokovima, mamurluka se možete riješiti učinkovitom jogom. I znanstveno je dokazano da je meditiranje na suncu ili prakticiranje joge u tišini efikasno pri otklanjanju stresa, energiziranju tijela i umanjivanju brojnih posljedica mamurluka. Zato, jutro poslije pijančevanja izdvojite malo vremena za sebe.

POGLEDAJTE VIDEO: Poza za liječenje mamurluka

Pokretanje videa...

24sata Video 00:18

- Joga je izvrsna vještina protiv mučnine od alkohola jer poze tijelo oslobađaju od toksina, poboljšavaju cirkulaciju i potpomažu proces probave. Također, joga smanjuje napetost u cijelom tijelu i potiče izmjenu tvari, tako da svaki dio tijela postaje opskrbljen kisikom - kaže instruktorica joge Diana Martinaj iz zagrebačkog studija Shanti joga. Dodaje da joga može smanjiti i glavobolju te smiriti nadraženi želudac.

Joga smanjuje napetost u cijelom tijelu i potiče izmjenu tvari, tako da svaki dio tijela postaje opskrbljen kisikom.

Tako vježbe u pretklonu olakšavaju rad jetre i bubrega jer stimuliraju čišćenje. Isto tako smanjuju glavobolju i anksioznost. Jedna od tih poza, poput vrlo jednostavnog položaja djeteta, opušta težinu cijelog tijela i donosi osjećaj emocionalnog i fizičkog olakšanja, također smanjujući napetost. Položaj djeteta omogućuje i blagu masažu probavnih organa, što povoljno djeluje na eliminaciju nakupljenih toksina iz organizma.

themoviedb.org

Zasuci (odnosno “twistovi”) pomažu hidratizirati diskove kralježnice hraneći ih kisikom te ujedno rasterećuju, produljuju i “poravnavaju” cijelu kralježnicu. Istodobno potiču bolju cirkulaciju probavnih organa, čime se poboljšava i balansira rad cijelog probavnog sustava. A izvrsne su i kao vježbe protiv stresa. Položaj “mrtvaca” može se modificirati prema vlastitoj želji, primjerice s blokom pod glavom, koji namjestite tako da vas ništa ne žulja.

Vizualizacija je također vrlo važna, a odlično će pomoći kod poze lotusa.

Dišite i lagano okrećite glavu lijevo-desno kako biste napravili blagu masažu. Ovakva vježba odlična je nakon cjelonoćnog nespavanja jer masira potiljak i doslovno “razbuđuje” mozak. Vizualizacija je također vrlo važna, a odlično će pomoći kod poze lotusa (sjedećeg položaja prekriženih nogu). Zamišljajte kako se sa svakim udahom tijelo obnavlja, a sa svakim izdahom osjetite kako napetost, bolovi i nelagoda izlaze iz tijela i propadaju u pod.

Svakako je važno prilikom vježbanja obratiti pažnju i na pravilno disanje jer će vas riješiti ili barem smanjiti osjećaj mučnine i vrtoglavice.

- Nije loše ni da ste u barem kakvoj-takvoj formi, ako već niste u odličnoj tjelesnoj kondiciji, jer će mišičavi ljudi puno bolje i lakše probaviti alkohol od onih koji imaju više masti. Ubrzajte metabolizam vježbanjem joge i prije izlaska pa će vam večer proteći mirno, unatoč kojoj čašici više - zaključuje Martinaj.

Poza lotus

Sjednite prekriženih nogu i uspravne kralježnice, zatvorite oči, dišite kroz nos i osjetite kako dah putuje kroz tijelo. Ne možete li sjediti ovako, sjednite na stolac – neka i u ovoj varijaciji kralježnica bude uspravna.

Tomislav Miletić/Pixsell

Savasana ili položaj mrtvaca

Lezite na leđa i opustite tijelo. Oči zatvorite, a ako vam je nelagodno za donji dio tijela, skvrčite koljena. Ovo je najdjelotvorniji položaj za opuštanje.

Tomislav Miletić/Pixsell

P oložaj djeteta

Kleknite i sjednite na pete pa blago raširenih koljena čelo spustite ili na pod ili preklopljenu deku. Osim opuštanja tijela osjetit ćete blagu masažu unutarnjih organa.

Tomislav Miletic/Pixell

Twist

Sjednite. Lijeva noga neka je ispružena, desnu privucite sebi i prebacite preko lijeve. Stopalo stavite na pod s vanjske strane lijevog bedra. lijevu nogu savinite u koljenu, a obje sjedne kosti neka budu na podu. Lijevom rukom obgrlite desnu nogu, a desnu ruku oslonite na pod iza sebe. zarotirajte trup, a kralježnicu zadržite uspravnom. Ponovite sve to na drugu stranu.

Tomislav Miletić/Pixsell

Ležeći položaj s nogama oslonjenima o zid

Ovaj će položaj pomoći smanjiti osjećaj natečenih i umornih nogu, što je često posljedica cjelonoćnih izlazaka, posebice ako ste pritom bili u cipelama visokih potpetica. Osim toga opustit će cijelo tijelo i smanjiti osjećaj umora.

Tomislav Miletić/Pixsell

Pretkloni

Ove pozicije pomažu kod mamurluka jer imaju umirujući utjecaj na probavne organe.

Sjedeći pretklon skupljenih nogu (paschimottanasana)

Sjednite skupljenih ispruženih nogu te se ravnih leđa spustite u pretklon. Rukama možete uloviti stopala ili možete dlanove osloniti o pod pored nogu. Ako vam je nelagodno u stražnjoj strani natkoljenica, pogrčite koljena.

Tomislav Miletić/Pixsell

Sjedeći pretklon raširenih nogu (upavishta konasana)

Sjednite i noge raširite šire od širine kukova. Između nogu stavite blokove i/ili dekice i oslonite se na njih. Ako vas zateže stražnja strana natkoljenica, pogrčite koljena.

Tomislav Miletić/Pixsell


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju