Važno je da janjetinu ne solite previše unaprijed jer će sol upiti njezine sokove i učiniti je presuhom. Odlučite li se za but bez kostiju, možete ga puniti nadjevima, a odresci se mogu pohati ili kombinirati s drugim mesom
Tri ukusna recepta s janjetinom
Mlada janjetina s aromom suhih gljiva
Sastojci:
- 3 žlice maslinova ulja
- češanj češnjaka
- 8 janjećih odrezaka od buta
- žlica mljevenog ružmarina
- 1/4 šalice mljevenih suhih gljiva
- sol, papar
Priprema: Pomiješajte maslinovo ulje i mljeveni češnjak. Tom smjesom premažite janjetinu pa je posolite i popaprite. Ostavite u hladnjaku sat vremena.
Zatim je prekrijte mješavinom ružmarina i gljiva. Ostavite pola sata na sobnoj temperaturi.
Meso prvo lagano pržite sa svake strane u tavi na maslinovu ulju pa je ubacite u pećnicu i pecite 20-ak minuta na 190 stupnjeva.
Pečena janjetina s ružmarinom i češnjakom
Sastojci:
- kg janjeće plećke
- 3 češnja češnjaka
- 4 grančice ružmarina
- 60 ml maslinova ulja, kg krumpira
Priprema: Meso stavite u vatrostalnu posudu, vrhom noža zarežite meso i ondje ugurajte češnjak. Zatvorite češnjak mesom tako da se češnjak prožme s mesom tijekom pečenja.
Otrgnite listove s dviju grančica ružmarina i pospite meso. Preostale grančice utaknite po mesu. Poprskajte uljem. Posolite i popaprite. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.
Oguljene krumpire posložite oko mesa nakon što je bilo u pećnici 20 minuta. Mesu treba oko sat da bude gotovo, a krumpirima 40 minuta. Okrenite ih tijekom pečenja.
Janjetina s mladim krumpirom
Sastojci:
- kg janjetine
- 750 g krumpira
- 4 rajčice
- luk narezan na ploške
- 60 ml maslinova ulja
- sol, papar
- listovi svježeg ružmarina
- žličica origana
Priprema: U vatrostalnu posudu stavite janjetinu, krumpir, rajčice i luk. Poprskajte uljem te začinite s malo soli i papra. Pospite ružmarinom i origanom.
Poklopite i kuhajte u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva oko sat vremena. Često podlijevajte s malo vode. Poslužite vruće.