Kako bi slanina bila savršeno hrskava i ukusna, vatra se mora postupno pojačavati, a slanina se stavlja na hladnu tavu. Savršen o hrskava može biti i nakon pečenja u pećnici
Trik kako napraviti savršeno hrskavu i superslasnu slaninu
Kako biste dobili savršeno hrskavu slaninu, ostavite je prije pečenja najmanje 10 minuta na sobnoj temperaturi. Tako će se ravnomjerno ispržiti. Tavu prethodno nemojte zagrijati - stavite slaninu na hladnu tavu i slabu vatru te je postupno pojačavajte. Pripazite da u tavi ima dovoljno mjesta jer zbog “gužve” u tavi slanina neće biti hrskava. Masnoću od pečenja sačuvajte za pripremu jaja ili povrća, a odličan okus daje i varivima te gustim juhama.
U pećnici se slanina peče na 200 stupnjeva. Uzmite dublju posudu i na dno stavite aluminijsku foliju pa preko stavite rešetku za pečenje. Rešetka će omogućiti slanini da se lijepo ispeče i da ne pliva u masnoći. Trake slanine rasporedite po rešetki, ali pazite da se ne dodiruju. Pecite na donjoj trećini pećnice oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Točno vrijeme pečenja ovisi o debljini slanine i volite li hrskaviju ili ne.
Prvi put provjetite hrskavost nakon 12 minuta. Slaninu prebacite na tanjur odložen papirnatim ručnicima kako bi se ocijedio višak masnoće. Ovaj način pripreme ima još jednu prednost - kad se masnoća ohladi, samo zgužvajte aluminijsku foliju i bacite je.
U mikrovalnoj pećnici teško je postići savršene rezultate hrskave slanine, ali je zato priprema brza i u kuhinji ne ostaju mirisi pečenja. Slanina se u mikrovalnoj peče od 4 do 6 minuta, a ključno je postaviti nekoliko komada papira koji smije u mikrovalnu na tanjur ispod kriški slanine, te nekoliko komada povrh slanine.