Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Trikovi kako lakše utonuti u san

Trikovi kako lakše utonuti u san

Legnite, zatvorite oči i slušajte BrainWave glazbu. Vrlo brzo ćete osjetiti kako vam se cijelo tijelo opušta. Osim toga, pomaže i toplo mlijeko u koje ste dodali malo meda

VIDEO

Kao prvo, želite li kvalitetnije spavati i buditi se puni energije pokušajte ići na spavanje u podjednako vrijeme - tako se vaše tijelo navikne na određeni ritam i očekuje spavanje u određeno doba dana. Kako se ne biste stalno budili i okretali po krevetu, pripazite da u spavaćoj sobi ima dovoljno svježeg zraka i nije previše vruće. Poznato je da se bolje spava u hladnijem prostoru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Problemi sa spavanjem 00:52

Bilo bi dobro da ništa ne jedete tri sata prije odlaska u krevet, a izbjegavajte i emisije ili knjige teške tematike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, svakako se krećite tijekom dana, jer će vam tako cirkulacija dobro raditi što je važno u borbi protiv nesanice. Dobra ideja je i napraviti nekoliko lakših vježbi dva sata prije odlaska u krevet. Osim toga, pazite što gledate ili čitate prije spavanja, teška tematika bi mogla uznemiriti misli pa ćete teže zaspati.

Kako vratiti san u normalno stanje nakon ljetnih praznika
Kako vratiti san u normalno stanje nakon ljetnih praznika

Prije spavanja se maksimalno opustite

Pokušajte si prije odlaska u krevet priuštiti malo tišine. Naime, boravak u tišini blagotvorno djeluje na mozak, umiruje i popravlja štetu koju čini prevelika količina zvukova i svakodnevni stres. Kada nastupi tišina, mozak će vam se umiriti, a tada ćete se osjećati mirno i spokojno. Usporavanjem mozga, usporava se i vaše disanje. 

Pomoći će vam i tzv. glazba za moždane valove (BrainWave music). To su zvukovi posebnih frekvencija koji mozak dovode u stanje vrlo duboke relaksacije.

Primjer takve glazbe:

Legnite, zatvorite oči i slušajte ove zvukove. Vrlo brzo ćete osjetiti kako vam se cijelo tijelo opušta. Takve trenutke si možete priuštiti, ne samo neposredno prije spavanja, već i tijekom cijelog dana, kad se imate potrebu malo opustiti.

Postoji još jedan način kako se opustiti i utonuti u san - pomoću tzv. skeniranja cijelog tijela:  

  • Legnite, zatvorite oči i polako dišite.
  • Usredotočite se na svoje lice i zamislite kako se svaki mišić na njemu opušta.
  • Prijeđite potom mislima na vrat i ramena pa zamišljajte kako se i taj dio tijela opušta.
  • Nastavite u mislima opuštati mišiće u ostalim dijelovima tijela - ruke, prsa, trbuh... sve dok ne dođete do nožnih prstiju.

Biljke koje potiču dobar san

MAJČINA DUŠICA

Ljekovita svojstva majčine dušice nalaze se i u cvjetovima i listovima, a odlična je i za opuštanje mišića te dobar san.

Recept za čaj: Žlicu majčine dušice prelijte sa dva decilitra vruće vode, poklopite i ostavite pola sata kako bi otpustila ljekovita svojstva. Čaj od majčine dušice je gorak pa ga nije loše malo zasladiti medom, lakše ga je popiti. 

Ovih 9 čudnih stvari naše tijelo radi kada tonemo u dubok san
Ovih 9 čudnih stvari naše tijelo radi kada tonemo u dubok san

MATIČNJAK

Ova ljekovita biljka pomaže kod nesanice tako da se prije spavanja od nje napravi topla kupka. 

Recept za kupku: Prokuhajte deset žlica matičnjaka u litri vode, ostavite pola sata pa procijedite. Dodajte u kadu punu tople vode i ležite u kupki 20 minuta. Potom odmah odite na spavanje.

HMELJ

Hmelj je odličan prirodni sedativ, umiruje živce, liječi tjeskobu i pomaže kod problema sa spavanjem. Postoje i jastuci punjeni ovom biljkom koji poboljšavaju kvalitetu sna, a pomažu i kupka ili čaj.

Odmorite se kao nikad i dobro naspavajte, sigurno ste zaslužili
Odmorite se kao nikad i dobro naspavajte, sigurno ste zaslužili

Recept za kupku: U lonac stavite dvije litre hladne vode, dodajte 200 grama osušenog hmelja i stavite na štednjak, Ostavite da ključa na laganoj vatri pet minuta pa ga procijedite. Ulijte u kadu punu tople vode i opuštajte se u njoj 20 minuta.

Recept za čaj: Prokuhajte 50 grama hmelja u pola litre vode - oko pet minuta. Potom jednu šalicu popijte nakon večere, a drugu prije spavanja. 

LAVANDA

Lavanda je odlična za nesanicu. Ona smiruje kod stresa, opušta mišiće, poboljšava probavu... Za dobar san preporuka je napraviti toplu kupku ili popiti čaj prije odlaska na spavanje. 

Recept za čaj: Dvije žličice cvjetova lavande prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite deset minuta. Zasladite medom i popijte prije spavanja. Jednu šalicu čaja možete popiti i ranije tijekom dana kako bi se opustili.

Recept za kupku: Nakapajte nekoliko kapi lavandinog ulja u kadu i opuštajte se u kupki 20 minuta. Kupku možete napraviti i tako da najprije pripremite čaj od lavande jače koncentracije i ulijete ga u kadu punu tople vode.

Fotolia

Pojedite bananu ili popijte toplo mlijeko

Banane su prepune kalija i magnezija, a ta dva minerala itekako pomažu u opuštanju mišića i doprinose kvalitetnijem snu. Osim toga, banane su odličan izvor triptofana - esencijalne aminokiseline koja potiče proizvodnju serotonina, a serotonin prirodno smiruje tijelo i pomaže u poticanju spavanja. Osim toga, triptofan potiče oslobađanje melatonina, hormona odgovornog za dobar san.

I mlijeko je dobar izvor triptofana pa ne čudi da ga od davnina majke i bake daju mališanima prije odlaska na spavanje. Mlijeko ugrijte da bude toplo, dodajte malo meda i popijte prije odlaska u krevet.

Ovih 8 biljaka za spavaću sobu će vam instantno poboljšati san
Ovih 8 biljaka za spavaću sobu će vam instantno poboljšati san

Namirnice koje pomažu da bolje spavate, tako što pogoduju lučenju melatonina, su puretina, piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi, svježe trešnje, sušene trešnje, sok od trešnje, lisnato povrće, avokado, banane, med, bademi, orasi, zob. Želite li dobar san, ne jedite prije spavanja masnu hranu, prženu hranu, čips, sladoled, jako začinjenu hranu te ne pijte alkohol i kavu.

POGLEDAJTE VIDEO: DOM IZ BAJKE SA SLAVICOM DE JONG

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru