Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Trikovi kako 'prevariti' osjećaj gladi kad vas uhvati želja za hranom, a pazite na liniju

Trikovi kako 'prevariti' osjećaj gladi kad vas uhvati želja za hranom, a pazite na liniju

Otjerajte i pobijedite želju za hranom, posebice kada želite smršaviti; uz nekoliko mudrih trikova ne dajte želucu da vas prevari i da svašta 'natrpate' u njega jer vas je obuzela glad

VIDEO

Kada vas obuzme napadaj gladi pokušajte malo mentalno vježbati. Neutaživa želja za jelom može biti emocionalna, psihička ili fizička. Zato prvo pokušajte odagnati što se događa vašem tijelu i umu kada ste gladni. Ponekad se želja za hranom može pripisati osjećajima poput dosade, stresa ili nervoze, stoga je uvijek pametno razmisliti prije nego posegnete za omiljenom grickalicom ili slatkišem. Držite glad pod kontrolom, ako je neopravdana, ublažite apetit pomoću nekoliko trikova kojima možete pokušati nadmudriti sami sebe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Namirnice zagađene pesticidima 01:11

Ako vam se jede jer su vas obuzele određene emocije, poput stresa, tjeskobe, ljutnje ili usamljenosti, pokušajte si to osvijestiti, i nekim drugim načinom dovesti osjećaje u balans, bez da ludu želju pokušate utažiti nekim masnim sendvičem, čipsom ili keksima. Stres i nedovoljna količina sna su veliki neprijatelji sitosti i željene figure, stoga je prvenstveno važno dobro i kvalitetno se naspavati, kao i pokušati pobijediti izvore tjeskobe, umora, napetosti i stresa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Ako ste pak doista gladni i ne možete se oduprijeti želji, jedite pametno. Jedine sporo. Promislite prije nego izaberete namirnicu kojom ćete pobijediti glad i pokušajte da porcija bude izbalansirana te jedite svjesno i uživajte u svakom zalogaju. Neka izbor padne na namirnicu bogatu proteinima i vlaknima. Izaberite neku voćku, salatu, orašaste plodove ili pak šalicu mlijeka. 

Humus je namaz od slanutka bogat vlaknima i proteinima
Humus je namaz od slanutka bogat vlaknima i proteinima

Pijte vodu ili nezaslađeni čaj

Često manjak tekućine u organizmu registriramo kao osjećaj gladi. Odličan način za zaustavljanje gladi je ispijanje čaše obične vode. Ona doprinosi osjećaju sitosti, a možete dodati malo i limuna u vašu vodu. Također, dobar izbor je i čaj. Šalicu nezaslađenog omiljenog čaja možete uvijek imati pri ruci kako biste ugrijali vaš želudac. 

Ne preskačite doručak

Najbolji način da pobijedite žudnju za hranom koja vas može pratiti tijekom dana je da ne preskačete doručak. Obilan doručak ujutro može spriječiti glad koja će vas moriti navečer. Ako niste imali zdrav i kvalitetan jutarnji obrok ubrzo će vas sustići osjećaj nedostatka energije i umora, a glad će se češće javljati tijekom cijelog dana.

Dan započnite obilnim uravnoteženim obrokom koji će vas nagraditi energijom za cijeli dan koji je pred vama. Nutricionisti preporučuju najmanje tri cjelovita jela u danu, a koji uključuju ugljikohidrate i vlakna, proteine i masti. Ravnoteža ovih nutrijenata je važna za osjećaj sitosti. Ako niste navikli konzumirati hranu kroz jutro, natjerajte se tu naviku promijeniti. S vremenom će se vaše tijelo prilagoditi na novi raspored jedenja. Možete novu naviku započeti s manjim obrocima koje ćete kasnije nadograđivati i uravnotežiti.

Ideje za zdrav i ukusan doručak
Ideje za zdrav i ukusan doručak

Pojedite juhu i salatu

Prije glavnog jela, uvijek obrok započnite s tanjurom tople juhe. Juha će vas zasititi do neke mjere te ćete nakon nje pojesti manje glavnog jela koje može biti bogato kalorijama. Zahvaljujući velikom udjelu vode, a niskim količinama kalorija, juha je savršen izbor za smanjenje apetita i održavanje željene tjelesne težine. Ukusna povrtna juha dobro će vas zasititi i prema nekim istraživanjima smanjiti unos kalorija jela koje slijedi iza nje. Također, velika porcija salate, osim što je zdrava, daje nam osjećaj potrebne sitosti. Uz svaki obrok, pripremite i veliku porciju salate od raznog povrća, koju ćete minimalno začiniti s malo soli, maslinovog ulja i domaćeg octa. 

Vlakna i proteini pomažu

Vlakna smanjuju apetit. Povrće, voće, cjelovite žitarice, grahorice uz bogatstvo vlakana, sadrže i velike količine vode što doprinosi osjećaju sitosti. Što obroci sadrže više prehrambenih vlakana to će naš osjećaj sitosti biti veći, a time će se i naš apetit umanjiti. Vlakna imaju utjecaj na hormone koji smiruju apetit.

Za sprječavanje osjećaja gladi preporučuje se hrana s topivim vlaknima poput zobi, naranči, kruški i slatkog krumpira. Proteini također osiguravaju da dulje vremena budemo siti i tako unesemo manje kalorija u organizam. Oni smanjuju lučenje hormone koji pospješuju glad. Namirnice bogate proteinima su riba, meso, jaja, jogurt, orasi i slične namirnice. 

Recepti za fine juhe pune povrća - odlične za jačanje imuniteta
Recepti za fine juhe pune povrća - odlične za jačanje imuniteta

Spavajte dovoljno 

Pobrinite se da svaku noć kvalitetno odspavate najmanje sedam ili osam sati. Kvalitetan san pomaže i održati vitku liniju. Dovoljna količina sna utječe na razinu leptina koji kontrolira apetit. Odlazak u krevet možete olakšati opuštajućim napitkom, čitanjem omiljenog štiva ili tehnikama opuštanja koje vam najviše odgovaraju, kao što su meditacija ili vježbe disanja.

Prikazi ljudi u krevetu

Preporučuje se jedenje većih obroka najmanje dva sata prije spavanja. Potrudite se da nikada ne idete gladni spavati. Obratite pozornost na to da glad prije spavanja može biti znak da niste jeli dovoljno tijekom dana te da tijelo pokušava kompenzirati dodatnu energiju kako bi nadoknadilo ono što je ranije propustilo. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru