Brojanje tijekom udaha i izdaha pomaže umiriti misli i um | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Trikovi s kojima možete smiriti mozak i opustiti tijelo trenutno

Trikovi s kojima možete smiriti mozak i opustiti tijelo trenutno
1

Ako često brinete o tome što bi se moglo dogoditi, to je navika koju smo stekli tijekom evolucije, da bismo preživjeli. Ako je pretjerano, može dovesti do anksioznosti, a evo kako si pomoći

VIDEO

Stalno oko nečeg brinete: hoćete li stići pripremiti sve za obiteljsko druženje, kakva će biti nova godina, što bi vam sve moglo stati na put u ostvarenju nekih ciljeva, možda čak i o tome tko će pobijediti na parlamentarnim izborima i kakve će to promjene donijeti u vaš život... E, pa vrijeme je da vas utješimo: Naš je mozak stvoren za to da stalno predviđa buduće situacije i procjenjuje što bi se moglo pojaviti kao problem, što znači da je normalno to što vam se događa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:44

- Zabrinuti se treba jedino ako brige izazivaju napetost, dovode do toga da noću ne spavamo, ako se ne možemo koncentrirati na svakodnevne zadatke, ili možda primjećujemo i neke gore simptome, kaže prof. dr. James Carmody profesor medicine  na medicinskom Sveučilištu u američkoj državi Massachusetts. Dodaje kako postoji niz metoda koje pomažu u tome da umirimo naš mozak u takvoj situaciji, pri čemu neke od njih doista možemo primjenjivati svakodnevno. 

Meditacija može pomoći da smanjite sklonost pogreškama
Meditacija može pomoći da smanjite sklonost pogreškama

- Studije pokazuju da se kod ljudi koji mogu usmjeriti pažnju na ono što rade, a ne na ono čime se bavi njihov um bilježi viši stupanj iskazane sreće. Razlog može biti u aktivnosti povezanih moždanih regija, kao što je mreža koja se aktivira u pozadini svijesti i predviđa neke kombinacije budućih događaja, koja se aktivira kada naša pažnja nije zaokupljena nekim konkretnim poslom.

Fotolia

Ljudski mozak razvijen je da se te aktivnosti pokreću automatski, jer je nekada trebalo planirati kako ćemo preživjeti razdoblje oskudice ili drugih prijetnji, kako bi se osigurao opstanak, pojašnjava dr. Carmody. No, kada te slike i pretpostavke preuzimaju naše misli, može se razviti anksioznost. 

Ovakvo zadano razmišljanje 'unaprijed' dio je evolucijske povijesti i zapravo je logično, jer predstavlja svojevrstan pokušaj da zaštitimo sebe, svoju obitelj ili prijatelje, odnosno ljude koje volimo, od nekih događaja u budućnosti koji nas mogu ugroziti.  

Kako se opuštaju: Raku treba meditacija, Lavu kratki odmor
Kako se opuštaju: Raku treba meditacija, Lavu kratki odmor

No, ponekad prelazi u napetost, koju ne znamo kontrolirati, pa posežemo za grickalicama, alkoholom, lijekovima ili drogama. Brojne studije pokazuju, međutim, da takav razvoj situacije možemo kao i razvoj anksioznosti možemo spriječiti

Podizanjem svijesti o fokusiranjem pažnje na sadašnji trenutak, te da već nakon samo nekoliko tjedana treninga možemo doći do toga da smanjimo automatske reakcije mozga i pojačamo neuronske veze koje omogućavaju pozornu samoregulaciju.

Dreamstime

Jedan od načina da se fokusirate na sadašnjost povezan je s vježbom disanja, odnosno fokusiranjem na brojanje kod udaha i izdaha. Kako je planiranje vrlo snažno uprogramirano u naš mozak, moguće je da već nakon nekoliko trenutaka primijetite da ste se okrenuli sanjarenju. To nije problem, sama činjenica da ste to osvijestili i da se možete početi koncentrirati ispočetka je prvi korak u tome da to pobijedite.

'F*ck That' - meditacija od tri minute koja pomaže kod stresa
'F*ck That' - meditacija od tri minute koja pomaže kod stresa

Većina tehnika za opuštanje, kao što su joga, taj chi i neke slične metode, koriste sličan princip za opuštanje, jer usmjeravaju misli na osjetne senzacije povezane s nizom pokreta. Nasuprot tome, vizualizacija, molitva ili kognitivna terapija, koriste se uvjerljivim slikama koje se suprotstavljaju uznemirenosti.

U oba slučaja, dolazi do ublažavanja osjećaja uzbuđenosti, a time i tome da se hormoni povezani sa stresom 'rasipaju', te omoguće mozgu da obnovi zalihu hormona sreće, poput serotonina i dopamina, kaže dr. Carmody u znanstvenom članku koji je prenio Business Insider. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

4 horoskopska znaka koji imaju čistu dušu - šire sreću i dobrotu
IMAJU ZLATNO SRCE

4 horoskopska znaka koji imaju čistu dušu - šire sreću i dobrotu

Jeste li zaintrigirani idejom čistih duša, onih pojedinaca za koje se čini da bez napora odišu pozitivnošću? U astrologiji se vjeruje da određeni znakovi posjeduju inherentno čiste duše, šireći radost i ljubaznost

Dnevni horoskop za četvrtak 13. lipnja: Bik popravlja loš dojam o sebi, Ovan neka pazi s novcem
KOGA ZVIJEZDE DANAS MAZE

Dnevni horoskop za četvrtak 13. lipnja: Bik popravlja loš dojam o sebi, Ovan neka pazi s novcem

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 13. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nije se štedjela - nevjerojatno iskrena ispovijest žene koja je u braku seks koristila kao oružje
OD IDILE DO BRAČNOG PAKLA

Nije se štedjela - nevjerojatno iskrena ispovijest žene koja je u braku seks koristila kao oružje

Žena je opisala kako je i zašto namjerno manipulirala suprugom te kako je to utjecalo na njihov odnos. Njezina priča ima početak kao iz bajke i jako mučan završetak