Obavijesti

Lifestyle

Komentari 75

Trikovi s pivom: Pecite pile na limenci pive, bit će vrlo sočno

Pile pečeno na limenci je prefino jer pivo isparava tijekom pečenja. Tamno pivo odlično je za umake i marinade, a svijetlo za pivske kobasice, pogače...

VIDEO

Meso marinirano u pivu ima puniji okus, sočnije je, a ujedno zdravije, tvrdi nutricionistica Darija Vranešić Bender. Mariniranjem mesa u crnom pivu stvaranje štetnih spojeva može se smanjiti za čak 53 posto, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje, dodaje stručnjakinja, a blagotvorni enzimi su odgovorni i za omekšavanje mesa.  Da je, osim u čaši, pivo fino i u tanjuru, znaju u pubu San Servolo, smještenom u Bujama, gdje se proizvode četiri vrste piva.

- Svijetlo pivo, tamno, crveno i premium koriste se kao baza za slatka i slana jela. Tako umjesto tiramisua pripremamo ‘biramisu’, a pivo se dodaje i pogačama, maneštri i pivskim kobasicama - objašnjava kuhar Elvis Čengija. 

- Trend kuhanja s pivom dolazi iz belgijske kuhinje, a s vremenom je osvojio svijet. Koristi se za marinade, gulaše, a odlično je i za pohanje. Od prvog dana rabimo pivo pri kuhanju, a specijalitet nam je juneći gulaš s Tomislav pivom – - napominje voditelj zagrebačke Pivane Marin Levaj dodajući kako se gostima sviđa hrana pripremljena na “orly način”. 

Orly smjesa nalikuje na onu za palačinke, a priprema se od brašna, jaja, začina i piva. Odlična je za pohanje ribe poput smuđa ili soma, gljiva te povrća. Odlično ide uz kriške limuna i umake na bazi jogurta ili majoneze. Svijetlo pivo odličan je dodatak tijestu za pizze, kruščiće i pogače zahvaljujući kojemu imaju puniji okus. Robusnije pivo pristaje težim jelima, a uz piletinu i ribu dodaje se blaže pšenično.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da su pivo i piletina odličan par, tvrdi i nizozemski kuhar Rudolph van Veen, kojem je jedno od omiljenih jela pečenje na limenci piva.  To je razigrano jelo još iz mojih studentskih dana. Oduševit će vas na prvi miris, a jednostavno se priprema. Pivo se koristi kao zamjena za dio vode u juhama, gulašima, i umacima jer pruža bogat okus. Njime se obogaćuju i gusti umaci za meso ili riblja jela. Pivo se dodaje na kraju kuhanja kako bi alkohol ispario, a aroma ostala u jelu. 

Stockfood

Marinirana hrskava svinjetina 

Sastojci:  1 kg svinjskog buta s kožom bez kostiju, sol, kim, češnjak u prahu, 6 žlica ulja, korijen peršina, korijen celera, 3 mrkve, 2 peršinova korijena, luk, 2 dl piva; knedle: ploške staroga kruha, dl mlijeka, jaje, žlica sjeckanog peršina, malo brašna

Priprema: Kožu na mesu zarežite oštrim nožem. Natrljajte ga kimom i češnjakom u prahu. Marinirajte ga pivom i ostavite u marinadi, najbolje preko noći. Meso stavite u posudu za pečenje, polijte vrućim uljem i stavite u ugrijanu pećnicu na 180°C. Povremeno dolijevajte vodu i okrećite. Nakon pola sata, kad omekša, okrenite ga s kožom prema gore i ulijte po potrebi još tekućine ili pivo iz marinade. Posložite po dnu posude povrće i pecite na 200°C još 40 minuta. 

Kocke staroga kruha prepržite na tavi bez masnoće, zalijte mlijekom, dodajte jaje, sjeckani peršin i malo brašna da možete oblikovati knedle. Kuhajte ih u zavreloj vodi dok ne isplivaju na površinu pa poslužite uz pečenku i povrće.

Pixsell

Pivske kobasice 

Sastojci:  1 kg svinjskog buta, 300 g goveđeg buta, sol, papar, 1 l svijetlog piva

Priprema: Meso sameljite, dodajte začine i sve promiješajte te napunite kobasice u crijeva. Pecite ih u tavi na laganoj vatri, uz stalno podlijevanje pivom da se ne osuše. Pecite ih 15-ak minuta, a servirajte uz senf. (Recept: San Servolo)

Pixsell

Pivska pogača 

Sastojci: 500 g brašna, 20 g pivskoga kvasca, 0,3 dl maslinova ulja, 2 dl vode, 1 dl svijetlog piva, sol, šećer, 300 g gaude, 200 g mozzarelle, 150 g šunke, 150 g pancete

Priprema: Napravite tijesto od brašna, kvasca, ulja, vode, soli, šećera i piva. Ostavite 1-2 sata pa ga premijesite. Oblikujte kocke na koje poslažite pancetu, šunku i sir. Po želji dodajte malo origana i pecite u pećnici na 205 stupnjeva 20-ak minuta. (Recept: San Servolo)

Pixsell

Pivska piletina

Sastojci: pile, žlica kajenskih začina, sol i papar, limenka piva, 500 g krumpira, 200 g gljiva, zelena paprika, 4 zrele rajčice, 1 luk, maslinovo ulje, limun

Priprema: Narežite luk i papriku na veće kockice i dodajte u posudu. Narežite krumpir, rajčice i gljive na četvrtine i dodajte u posudu u kojoj ćete peći pile. Otvorite limenku piva i otpijte trećinu. Stavite je u sredinu posude između povrća. Pile namažite maslinovim uljem i kajenskim začinima te ga dobro izmasirajte da se prožmu začini. Nataknite pile na limenku i pecite u pećnici na 180°C oko 50 minuta. 

Pixsell

Medaljoni u umaku od tamnog piva s domaćim njokima 

Sastojci: 12 medaljona svinjskog lungića, 300 ml tamnog piva, 2 prstohvata soli, prstohvat papra, 300 ml demiglace umaka, 50 ml ulja, 20 ml balzamičkog octa, 2 prstohvata šećera; njoki: 750 g krumpira, 250 g oštrog brašna, 2 jaja, žličica soli, 120 g maslaca, 50 g pšenične krupice, muškatni oraščić

Priprema: Medaljone popecite, dodajte pivo i ostavite da se reducira. Dodajte preostale sastojke i prokuhajte. Krumpir ogulite i skuhajte u slanoj vodi. Dobro ga procijedite i protisnute kroz gnječilicu za krumpir. Stavite zgnječeni krumpir na stol pa na njega dodajte narezani maslac na listiće i ostavite ga da se malo ohladi. Dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Razvaljajte tijesto na trakice debljine palca i režite na dužinu od dva centimetra. Kuhajte ih u slanoj vodi dok ne isplivaju i poslužite s mesom i umakom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru