Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Trljanje je zabranjeno: Ne diraj oko - prijete jako opasne upale!

PRSTE K SEBI Trljanje očiju prljavim rukama izaziva opasni virusni konjuktivitis. Ruke treba prati barem 20 sekundi do pola minute i nakon pranja dobro ih osušiti

Foto: 123RF
1 komentara

Ispod noktiju se skriva čak dva puta više bakterija nego na bilo kojem drugom dijelu ruke. Klasično pranje ruku sapunom ne može ukloniti sve bakterije, pa diranje lica i očiju može imati opasne posljedice, upozorava dr. med. Ivica Cvetković.

Jedna od njih je virusni konjuktivitis, opasna zaraza koja je glavna posljedica trljanja očiju i loše higijene ruku.

- Oči su posebna priča. Sjećam se da se govorilo - ako te svrbe oči, slobodno ih smiješ počešati samo vlastitim laktom. Oči su vrlo osjetljive na infekciju (bilo virusnu ili bakterijsku) i nikako ih se ne smije dirati. Virusne bolesti očiju vrlo brzo se prenose i šire prljavim rukama ili nošenjem tuđih naočala - upozorava doktor Cvetković.

Dreamstime Higijena je zaista pola zdravlja: Bakterije mrze čistoću

Nepravilno pranje ruku za posljedice ima i još neke virusne bolesti, poput hepatitisa A i meningitisa.

- Od malih nogu učimo da je pranje ruku važna spona prema zaštiti od crijevnih infekcija. I zaista, neke virusne bolesti, kao što su hepatitis A, virusni proljevi, kao i bakterijske bolesti (dizenterija), ali i paraziti, zapravo su posljedica nehigijene i nepranja ruku iza vršenja nužde - pojašnjava Cvetković i savjetuje da izbjegavamo stavljati ruke na usta.

- Između trećine i četvrtine bakterija u tijelu prenese se s prstiju na usta te tako dolazi do zaraženih crijeva i mučenja s proljevom, pa zato prste k sebi - kaže Cvetković.

Foto: Dreamstime

Prsti bi trebali biti što dalje od nosne šupljine jer naizgled banalna radnja sa sobom nosi katastrofalne posljedice, i to zbog bakterija koja se nalaze na rukama i pod noktima.

- ‘Kopanje’ nosa je prije svega nepristojno, ali važno je znati da nokti mogu vrlo lako stvoriti ranu u nosnoj šupljini. Tako dolazi do limfne drenaže, a put prema mozgu je otvoren, što znači da infekcije lako dolaze do mozga. Vrlo lako može doći do meningitisa i zato savjetujem svima da zaborave na ovu neugodnu radnju - kaže liječnik.

Cvetković upozorava da je diranje i stiskanje prištića također opasno.

- Diranje rukom po ranama, prištevima i slično je dvostruko opasno. Ne samo da se možemo zaraziti gnojem iz rane, nego i u ranu možemo unijeti prljavim rukama bakterije i ranu inficirati - pojašnjava.

Fotolia U LJUBAVI 6 mana koje najviše odbijaju: Škrtost, egoizam, nehigijena...

Doktor kaže da je čistoća pola zdravlja te da se pranjem ruku najbolje branimo od infekcija.

- S druge strane, ne možemo živjeti u staklenom zvonu, svijet je prepun zaraza i ne smijemo zaboraviti da je druga polovica zdravlja kontakt s bakterijama koje jačaju naš obrambeni sustav. Kao i u svemu - i s higijenom treba biti racionalan - kaže doktor Cvetković. Upozorava i na razne bakterije koji prijete s površine mobilnih uređaja.

- Nekad se govorilo da je novac najprljaviji i da nakon svakog korištenja treba dobro oprati ruke. Danas je rame uz rame prljavštini novca upotreba mobilnih uređaja koji su, nažalost, uvijek s nama - i na radnome mjestu, na zahodu i u školi - upozorava liječnik.

Goran Kovačić/Pixsell 'ŽIVJETI ZDRAVO' Vježba, prehrana i higijena put su do boljeg zdravlja školaraca

Kao i s mobitelom, daljinski upravljač je stalno po rukama i brzo s njih pokupi bakterije. Jednom tjedno prebrišite ga s dezinfekcijskom maramicom ili običnom na koju ste stavili malo alkohola. Kako biste bili sigurni da vam je četkica za zube čista i zaštićena od bakterija u zraku, držite je u zatvorenom ormariću. Bilo bi dobro jednom tjedno četkicu umočiti u alkoholnu vodicu za ispiranje usta, a treba ju mijenjati svaka tri mjeseca. Jedan od načina da se borite protiv virusa i bakterija je paziti na temperaturu koja se koristi za pranje rublja. Najbolje ga je prati na visokoj temperaturi jer iako odjeća može izgledati čisto, na odjeći se i dalje mogu zadržati razne bakterije. Nažalost, dokazano je da mnoge bakterije mogu preživjeti i do temperature od 82 stupnja.

Pravilno pranje ruku u 5 koraka:

Foto: Dreamstime

1. Ruke za početak treba dobro namočiti vodom.

2. Dobro ih nasapunajte. Pažljivo protrljajte ruke jednu o drugu, zatim pažljivo istrljajte pojedine dijelove na svakoj ruci.

3. Cijeli proces pranja trebao bi trajati od 20 sekundi do pola minute.

4. Na kraju dobro isperite sapunicu s ruku. Zatvorite slavinu – ako ste u javnom prostoru ne dodirujte je rukom, nego papirom, pa papir bacite u koš.

5. Dobro osušite ruke papirnatim ručnikom – vlažne ruke idealno su stanište za bakterije. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message