Tuširaj se samo 2 minute kraće i tako uštedi čak 37 litara vode | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Tuširaj se samo 2 minute kraće i tako uštedi čak 37 litara vode

Tuširaj se samo 2 minute kraće i tako uštedi čak 37 litara vode

Jedno puštanje vode u zahodu jednako je količini vode koju prosječan čovjek u Africi dnevno potroši za piće, kupanje, kuhanje i pranje. Prilikom pranja posuđa zatvorite vodu dok je ne koristite

VIDEO

Do 2025. godine svijet će trebati povećati opskrbu vodom za 22 posto kako bi zadovoljio svoje potrebe. Oko 40 posto pitke vode u kućanstvima se troši za ispiranje zahoda. Za energiju se voda koristi za grijanje i hlađenje, napominju Elizabeth Rogers i Thomas M. Kostigen, autori knjige “The Green Book”. Postoji oko 1,6 milijardi domova na svijetu, a samo 3 posto vode na zemlji je slatko. Svježe zalihe pitke vode postaju sve manje, dok samo 20 posto svjetske populacije ima pitku vodu, a više od milijardu ljudi nema pristup čistoj vodi.

- Kad bi svi samo u SAD-u zatvorili vodu dok peru zube, dnevne uštede vode mogle bi biti veće od dnevne potrošnje u cijelom New Yorku - uspoređuju autori te daju jednostavne savjete kako pojedinačno u svakodnevnom životu štedjeti vodu. Kraće se tuširajte i izbjegavajte punjenje kade. Dvije minute manje pod tušem sačuva više od 37 litara vode.

- Kad bi svatko u SAD-u dnevno uštedio 3,7 litara vode, za godinu dana uštedjelo bi se dvostruko više vode od Velikih jezera, koja su najveći svjetski izvor slatke vode - kažu.

Prilikom pranja posuđa zatvorite vodu dok je ne koristite. A ako imate perilicu za posuđe, izbjegavajte prethodno pranje posuđa jer tako trošite gotovo dvostruko više vode.

Devet znakova koji pokazuju da s vašom jetrom nešto ne valja
Devet znakova koji pokazuju da s vašom jetrom nešto ne valja

Tako ćete u godinu dana uštedjeti više vode nego što jedan čovjek u prosjeku popije tijekom života.

- Jedno puštanje vode u zahodu jednako je količini vode koju prosječan čovjek u Africi dnevno potroši za piće, kupanje, kuhanje i pranje - tvrde autori te napominju kako u jednom puštanju oteče 1,5 litara vode. Za vrt umjesto običnih prskalica koristite sustav za navodnjavanje kap na kap. Tako možete uštedjeti 70 posto vode koju inače koristite za zalijevanje jer će isparavanje biti minimalno i samo korijen biljaka će primiti potrebnu vodu. Na tržištu postoje crijeva za vodu koja imaju automatsko zaustavljanje mlaza koje će vam pomoći da ne prolijevate vodu nepotrebno.

Detalj koji svi zanemare: Znate li slagati meso u zamrzivač?
Detalj koji svi zanemare: Znate li slagati meso u zamrzivač?

- Osim što će ove metode pomoći u smanjenju potrošnje vode, i vaš će budžet biti veći na kraju mjeseca - tvrde autori.

Ako u dvorištu imate bazen, pokrijte ga kad se ne koristi. Tako će isparavati 90 posto manje vode nego inače, čime ćete izbjeći nova punjenja i tako uštedjeti.

- Bazen prosječne veličine s prosječnom izloženošću suncu i vjetru gubi oko 3785 litara vode mjesečno. To je dovoljno za potrebe četveročlane obitelji u godini i pol - zaključuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

'Hodala sam svaki dan 20.000 koraka dva tjedna, evo kako sada izgleda moje tijelo'
KAKVA TRANSFORMACIJA!

'Hodala sam svaki dan 20.000 koraka dva tjedna, evo kako sada izgleda moje tijelo'

Žena je podijelila video na društvenim mrežama svoje nevjerojatno brze promjene nakon što je dva tjedna hodala svakog dana po 20 tisuća koraka - traperice su joj postale preširoke
Vjenčala se u prozirnoj haljini, pa su je svi napali: Mislite li da je ova vjenčanica primjerena?
ISPUNITE ANKETU

Vjenčala se u prozirnoj haljini, pa su je svi napali: Mislite li da je ova vjenčanica primjerena?

Pernille Rosenkilde iz Kopenhagena vjenčala se sa svojom dugogodišnjom ljubavi i odabrala svoju savršenu vjenčanicu, no mnogi su se našli upropastiti joj veselje