Lifestyle

Komentari 13

Zbog mjesečnice u Japanu i Kini mogu na bolovanje, a u Indiji djevojčice ne moraju u školu

Zbog mjesečnice u Japanu i Kini mogu na bolovanje, a u Indiji djevojčice ne moraju u školu

Japan, Kina, Južna Koreja i neke provincije u Indiji imaju bolovanje za žene zbog menstrualnih bolova, no zbog društvene neugode se rijetko koristi

Za Zapad neobično, ali četiri zemlje na istoku već godinama imaju bolovanje posebno namijenjeno za one dane u mjesecu. U tome prednjače Japan i Južna Koreja u kojima žene mogu otići na takvo bolovanje već 70 godina, no to se rijetko kad koristi, kako piše CNN.

 - To je jako privatna stvar, pogotovo u Japanu gdje je menstruacija i dalje tabu - govori Sachimi Mochizuki, Japanka koja radi već 20 godina. 

Ovaj model bolovanja u Japanu je uveden 1947., a u Južnoj Koreji 1953., zbog  zabrinutosti za zdravlje radnica. Prvenstveno je uveden zbog radnica u tvornicama i straha da će teški rad za vrijeme jakih bolova i manjak higijene u tvornicama uzrokovati posljedice pogubne za zdravlje žena.

Kasnije je to uvedeno u zakon za sve žene jer su studije pokazale da stresan posao samo pogoršava bolove i fizičko stanje radnica. Drugi razlog je taj što se sve bolje i brže dijagnosticiraju teškoće poput policističnih jajnika zbog čega su menstruacije izrazito bolne, a nije rijetka ni nesvjestica. Ispočetka je takvo bolovanje bilo često korišteno, no s vremenom je rata korištenja bolovanja zbog menstruacije pala na 0,9%. Japanske vlasti taj pad objašnjavaju time što je to bolovanje neplaćeno i činjenicom da se žene boje da će ispasti slabe i nepotrebne u tvrtki u kojoj rade. Iako je u Japanu kažnjivo diskriminirati na temelju roda i spola, žene i dalje trpe velike pritiske. 

 -  Japan i Južna Koreja već imaju najveću razliku između plaća muškaraca i žena te najmanji broj žena na višim pozicijama. Žene se često susreću s pritiskom da daju otkaz ako zatrudne, a na bolovanje se u Japanu ne gleda blagonaklono - rekla je Yumiko Murakami, šefica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

U Kinu i dijelove Indije ovo bolovanje je uvedeno nešto kasnije, no ni tamo se ne koristi često zbog kulturoloških razloga. U nekim dijelovima Indije žene ne smiju ni kuhati hranu ni dirati ukućane ukoliko imaju menstruaciju, a 20% djevojčica ne ide u školu. U dijelovima Kine se menstruacija smatra slabosti i spada pod tabu teme. 

 - Kad žene kupuju uloške ili tampone, uobičajeno je da ih prodavači stavljaju u smeđe papirnate vrećice kako se ne bi vidjelo da su to higijenski proizvodi za žene - objašnjava Murakami i dodaje:

- Ako ikome kažete da odlazite s posla zbog menstruacije, smatrat će vas slabijima od muškaraca. 

S druge strane, bolovanje zbog menstruacije ne postoji u većini zapadnih zemalja, iako su čak tri ispitivanja pokazala potrebu za time. No to ostaje i dalje škakljiva tema jer s jedne strane se to smatra potrebnim kao i porodiljni, dok s druge strane predstavlja opasnost da se žene u radnom okružju označe kao manje sposobne nego muškarci. 

Najčitaniji članci