Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Ženski ciklus: Kako se mijenja od puberteta do menopauze

Tijekom svog života žena u prosjeku otpusti 400 do 500 jajašca, ima 3500 dana menstruacije ili 450 mjesečnica. Vrhunac plodnosti traje do 34. godine života, a nakon toga počinje opadati

Foto: Dreamstime
0 komentara

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: 7 najljepših tura za planinarenje po Lijepoj našoj

Prvu mjesečnicu djevojčice u prosjeku dobiju s 12,3 godine. To može varirati, pa u krajnjim slučajevima neke djevojke je dobiju već s osam godina, a druge tek s 15., upozorava ginekologinja dr. Amanda Black s kanadskog Sveučilišta Ottawa. 

U posljednje vrijeme je sve više djevojčica koje sve ranije dobivaju prvu mjesečnicu. Istraživanja su potvrdila kako je za to uglavnom kriva pretilost. Masne stanice potiču proizvodnju estrogena što ubrzava i pojavu prve menstruacije, piše Canadian Living.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se žene osjećaju tijekom ciklusa

Plodne godine

Menstrualni ciklus se najčešće stabilizira do 19. godine, a razmak između svake menstruacije u prosjeku iznosi 28 dana. Uobičajeno trajanje ciklusa je od 21. do 35. dana. 

Međutim, s vremenom se ciklus može skratiti što je posljedica promjena nivoa progesterona. Kako žene stare proizvode sve manje jajašca, no tijelo i dalje potiče proizvodnju folikulostimulirajućih hormona koji stimuliraju ovulaciju folikula. Posljedica toga je ranija ovulacija, a samim time i skraćivanje ciklusa. Kraći ciklus tako može trajati i manje od 21 dana.  

ČAJEVI I TONICI Kratka ili obilna mjesečnica? Za svaku vrstu postoji pomoć

Neki liječnici smatraju da je skraćivanje ciklusa poruka prirode ženama da se požure s trudnoćom i tako im daje priliku za začeće uz češće ovulacije.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Moguće je i produžavanje ciklusa, a to se javlja zbog izostanka ovulacije. Krvarenje uzrokuje pad progesterona, međutim ako folikul ne sazrije, razina progesterona ne pada već se nakuplja i s vremenom popusti. To znači da se i sam ciklus produljuje. Produljeni ciklus traje dulje od 35 dana, piše Shady Grove Fertility. 

Tijekom svog života žena u prosjeku otpusti 400 do 500 jajašca, ima 3500 dana menstruacije ili 450 mjesečnica. Vrhunac plodnosti traje do 34. godine života, a nakon toga počinje opadati.

ZDRAVO I PRIRODNO Evo kako možete smanjiti želju za slatkim tijekom mjesečnice

Menstruacija nakon rođenja djeteta

Dojenje privremeno zaustavlja ovulaciju pa menstruacija može izostajati. Razina hormona prolaktina koji osigurava proizvodnju mlijeka u tom je razdoblju visoka i sprječava ovulaciju. Time se smanjuje rizik od ponovnog začeća, ali rizik i dalje postoji.

Foto: GettyImages

Menstruacija se nakon poroda u prosjeku vrati za 10 tjedana kod žena koje ne doje, dok kod onih koje doje može izostajati više mjeseci. 

Menopauza

Žene u prosjeku u menopauzu ulaze u 51. godini života, ali simptome mogu osjetiti i šest do sedam godina prije toga. Najčešće su to valunzi vrućine, vaginalna suhoća i smanjen libido. 

U to vrijeme završava reproduktivni život. Ciklus se postupno prorjeđuje, a potom menstruacija u potpunosti izostaje. Uzrok menopauze je smanjenje, odnosno prestanak lučenja ženskih spolnih hormona, naročito estrogena, piše Belly Belly. 

Exhausted mature woman entering menopause | Autor: yacobchuk Foto: yacobchuk

Ako menopauza počne prije 40-te godine života riječ je o prijevremenoj menopauzi, a prestanak menstruacije poslije 55. godine naziva se kasnom menopauzom.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Najradije biste sjeli i plakali? Tu je pet sjajnih razloga za to

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message