Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Jeste li praznovjerni?

U mnogim zrakoplovima ne postoji sjedalo s brojem 13, ali izbjegavaju i brojeve 14  i 17

Pojedine zrakoplovne kompanije u avionima nemaju redove 13., 14. ili 17. jer ih praznovjerni putnici izbjegavaju, dok neke na petak 13. nude jeftinije karte, a čini se da su i piloti ponekad praznovjerni

VIDEO

Mnoge zrakoplovne tvrtke preskaču redove sjedala pod rednim brojem 13, pa i 17, kako bi pomogle u suzbijanju praznovjerja putnika. Nije rijetkost; naime, između dva i pet posto stanovništva osjeća jaku tjeskobu pri pomisli na letenje, a čak do 40 posto putnika doživi neki oblik straha leteći u avionu, donosi portal Euronews.com.

POGLEDAJTE VIDEO: Zagorci se dobro zabavili u avionu

Pokretanje videa...

Harmonikaši reel 00:34

Mnogi putnici pribjegavaju ritualima kako bi ublažili strahove od letenja, pa imaju sretne brojeve kad su u pitanju sjedala, prije leta moraju dodirnuti vanjski dio zrakoplova, ili za let odijevaju neki odjevni predmet koji povezuju sa srećom. Kako bi izbjegli da praznovjerni prije leta traže da im zamijene sjedalo, mnoge zrakoplovne tvrtke preskaču redove 13. i 17.

Zašto se 13 i 17 smatraju nesretnim brojevima?

Wikipedia

Strah od broja 13 toliko je čest da ima čak i ime. Riječ 'triskaidekaphobia', ili ekstremno praznovjerje oko broja 13, prvi put se pojavila 1911. godine u jednom američkom psihološkom časopisu. Podrijetlo masovne averzije prema ovom broju nije jasno, ali češće je u zapadnom svijetu. Prema biblijskim zapisima,  

Juda Iskariotski, učenik koji je izdao Isusa Krista,  bio je 13. gost na posljednjoj večeri. U majanskom kalendaru, predviđalo se da će se 13. baktun – što označava kalendarsku jedinicu od oko 390 godina – poklopiti s krajem svijeta najavljenim za 2012. godinu. Neki, opet, pripisuju osjećaje povezane s brojem 13 nordijskoj mitologiji. Naime, prema nordijskoj legendi, 12 bogova je uživalo u gozbi u Valhali kada je Loki, bog prevarant, stigao nepozvan kao 13. i sredio da jedan od gostiju puca u drugog.

Kobni tramvaj broj 13 sletio je s tračnica kod Mirogoja, poginulo 19 ljudi: 'Čuo sam krike i jauke'
Kobni tramvaj broj 13 sletio je s tračnica kod Mirogoja, poginulo 19 ljudi: 'Čuo sam krike i jauke'

Jedna od uobičajenih teorija je da negativne asocijacije na broj dolaze iz njegovog položaja nakon 12, koji se često smatra sretnim brojem. Tako se u Italiji i broj 17 smatra nesretnim brojem. Preuređivanjem rimskog broja XVII može se stvoriti riječ „vixi“, što na latinskom znači "moj život je gotov".

Ovo nisu jedini nesretni brojevi. U Kini , izgovor riječi četiri zvuči kao kineska riječ za smrt.

Koje kompanije izbjegavaju red broj 13? 

Evo koje zrakoplovne tvrtke preskaču nesretne redove: Ryanair, Air France, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Qatar Airlines, Emirates, KLM i Iberia, kao i njemački prijevoznik Lufthansa .

- Kod nas nedostaju redovi 13 i 17 jer se oni smatraju nesretnim brojevima, istaknuli su u tweetu na profilu Lufthanse 2017. godine,  uz emotikon namigivanja. Ni United Airlines nema red 13 ili 14, a oni su red 14 izbacili jer zvuči kao sintagma „umrijet će“ na kineskom.

Koje je vaše praznovjerje? 'Kad igra Hrvatska ne gledam tekmu'
Koje je vaše praznovjerje? 'Kad igra Hrvatska ne gledam tekmu'

Jeftinije aviokarte  na petak 13. 

Nisu to jedina praznovjerja koja se povezuju s letenjem avionom. Prema istraživanju iz 2016., oko 17 posto putnika osjeća se bolje ako mogu dotaknuti vanjsku stranu zrakoplova prije nego što zauzmu svoje sjedalo - što je najčešće praznovjerje povezano s letenjem. Drugi podaci upućuju na to da su letovi iz Ujedinjenog Kraljevstva u Europu oko 39 posto jeftiniji na petak 13.,  jer se ljudi brinu hoće li nešto poći po zlu s njihovim putovanjem baš na taj dan, ozloglašen kao dan loše sreće.

Praznovjerje? Zašto kucamo o drvo i ima li to ikakvog smisla
Praznovjerje? Zašto kucamo o drvo i ima li to ikakvog smisla

- Ako niste praznovjerni, putujte na 13. Jer ćete uštedjeti – poručila je Laure Bornet, potpredsjednica EMEA u KAYAK-u.
Čak i neki piloti su pomalo praznovjerni. Prema forumima na Internetu u kojima sudjeluje i zrakoplovno osoblje,  mnogi piloti kažu da prije polijetanja  vole dodirnuti krila aviona prije polijetanja, a neki prije svakog leta jedu isti obrok. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje