Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

U perilicu suđa pribor za jelo stavlja se okrenut prema dolje

Osim što ćete smanjiti rizik od ozljeda, pribor za jelo, kao i ostale stvari iz perilice, brže ćete izvaditi. Ne stavljajte u perilicu drvene daske i kuhače, a lonce okrenite i stavite u gornji pretinac...

Fotolia
Foto: Fotolia
5 komentara

Treba li pribor za jelo biti okrenut prema gore ili prema dolje u perilici posuđa kako bi se pravilno oprao, otkrila je recenzentica Choice proizvoda, Ashley Iredale. Noževi i vilice, smatra, uvijek trebaju biti usmjereni prema dolje, unutar košarice za pribor. Za to je navela tri razloga: 

1. Sigurnije je

Kad stavljate suđe unutra ili ga vadite van, Ashley kaže kako bi to trebala biti sigurna radnja. Oštrice tako trebaju biti usmjerene prema dolje i dalje od ruku koje možete ozlijediti. Posljednje što želite je da se porežete, a onda vam se još i krv razlije po opranom posuđu.

Ashley tvrdi da vilice mogu biti jednako opasne kao i noževi, iako morate biti "posebno agresivni" da biste se njima ozlijedili. 
Kako biste pomogli procesu pranja, ona savjetuje da pomiješate vilice, žlice i noževe kako bi voda bolje cirkulirala. Nikad ih ne biste trebali slagati odnosno grupirati po vrsti.

2. Manje bakterija i mrlja

Drugi razlog je  - higijenski. Kad vadite beštek, izbjegavajte dodirivati ​​njegove dijelove koje stavljate u usta.

- Vaši prsti su prekriveni bakterijama tako da trebate smanjiti dodir s bilo kojom površinom koja će doći u kontakt s vašom hranom, ako možete - kaže Ashley i dodaje da držanje za ručke pomaže da izbjegnete mrlje na sjajnim noževima. 

Kada je riječ o kuharskim noževima, trebali biste izbjegavati stavljati ih u perilicu posuđa jer čelik s visokim udjelom ugljika može korodirati. Isto vrijedi i za drvene kuhače i daske za sjeckanje koje treba oprati blagim deterdžentom, jer bi onaj iz perilice mogao "pojesti" drvo, a toplina i vlaga uzrokovati napuhavanje i raskol. 

3. Brže ćete sve izvaditi van

fotolia | Autor: fotolia Foto: fotolia

Ako želite suđe što prije izvaditi zapravo je bolje da su ručke bešteka - prema gore. Posuđe možete lakše uhvatiti i napuniti ladice u kojima inače stoji. 

- Nije to velika stvar - tako štedite sekunde, ali smisao perilice suđa i jest uštedjeti vrijeme i trud u kuhinji, tako da se svaka sitnica broji - kaže. 

EKO-KUĆANSTVO Prljavo posuđe i odjeća se peru tek kada je mašina skroz puna

Savjeti Ashley Iredale za stavljanje u perilicu posuđa:

1. Pomiješajte vilice, noževe i žlice kako bi deterdžent i voda bolje cirkulirali.

2. Nemojte nikad stavljati kuharske noževe i drvene žlice u perilicu posuđa jer se će ih deterdžent nagristi ili spigati.

3. Veće posuđe stavite u gornju policu.

4. Lonci moraju biti okrenuti prema dolje kako se unutra ne bi skupljala voda.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message