Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Presadili testis jednog blizanca na drugog - uspješno u Srbiji

Tim od 40 liječnika pomogao je identičnim blizancima (36) te im omogućio da brat donira jedan testis svom blizancu koji je čitav život bio na hormonskoj terapiji

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
10 komentara

Poslije presađivanja maternice vrlo brzo dva brata, jednojajčani blizanci su nam se obratili za pomoć uz pitanje je li moguće da jedan brat drugom bratu daruje testis. Brat koji je rođen sa oba testisa već je ostvario svoje potomstvo, a drugi brat je rođen bez jednog testisa, kazao je za Kurir prof. dr. Miroslav Đorđević koji je prošlog tjedna sudjelovao u operaciji u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj i predvodio je operativni tim.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

On je među vodećim srpskim stručnjacima za promjenu spola koji je čak ugradio penis Cherinom sinu Chazu , a 2017. godine je bio u timu kirurga koji su napravili prvu transplantaciju maternice u Srbiji.

JEDAN JE SPUŠTENIJI Zagonetni organ: 9 činjenica o testisima koje svi trebaju znati

Blizanka je sestri donirala maternicu, a 15 mjeseci nakon te operacije žena je rodila zdravog dječaka.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Presađivanje testisa je prvi takav slučaj u Srbiji i treći u svijetu, a izveli su ga u suradnji sa kirurzima s Harvarda. U operaciji su sudjelovali dr. Dicken i dr. Branko Bojović koji su 2016. godine u SAD-u pomagali i prvi prvoj transplantaciji penisa. Tada, 2016., nisu presađivali testise jer će transplantirani testisi uvijek proizvoditi donorovu spermu, što znači da će tehnički gledano takva djeca biti djeca donora, piše IFL Science.

No u Srpskom slučaju DNK identičnih blizanaca je isti, što znači i da se genetski materijal koji se prenosi na djecu ne razlikuje. Operacija je trajala šest sati, a trebalo je spojiti vene i arterije šire manje od dva milimetra. Testis su morali s donora presaditi primatelju u roku od dva do četiri sata kako bi imao normalan dotok krvi.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Transplantacija je napravljena 3. prosinca, trajala je šest sati, a transplantirani organ već je u funkciji. Sve je proteklo uspješno. Pregledi i razne analize pokazuju da je presađeni organ vitalan, da su krvne žile potpuno u funkciji. Laboratorijske analize hormonskog statusa pokazuju da testis luči testosteron. Možemo reći da je naš projekt uspješno završen - rekao je prof. Đorđević. Identitet pacijenata nisu otkrili.

YouTube ČUDO MEDICINE Zatrudnjela prva žena kojoj je transplantirana maternica

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message