Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ubacite sastojke, čekajte dva tjedna i stiže fini limoncello

Ubacite sastojke, čekajte dva tjedna i stiže fini limoncello
2

Živjeli! Rum ili votka baza su za dodavanje omiljenih sastojaka: meda, listova metvice, ekstrakta badema ili čokolade, a vodu koju dodajete obvezno prokuhajte

Već u 4. st. pr. Kr Hipokrat je, dodavajući vinu med i cimet, proizvodio liker koji se u to vrijeme rabio samo kao lijek. U srednjem vijeku alkoholna pića sa šećerom i aromom počela su se osim za zdravlje koristiti i za užitak, a industrijskom proizvodnjom alkohola nastali su likeri. Arome koje se koriste za pripremu su različite, od voća, biljaka, začina, sjemenki, kave pa sve do jaja, vrhnja i čokolade. Tako postoji nekoliko tipova likera; slatki, voćni, emulzijski (od žumanjaka) i biljni likeri koji se pripremaju od gorkih ljekovitih biljaka, a sadrže malo šećera. Ovisno o likeru, aromatični sastojci stoje u alkoholu od jednog dana do nekoliko tjedana. 

Na primjer, liker od limuna (limoncello) treba stajati dva tjedna. Kako bi liker bio ukusan, količina šećera ne smije biti manja od 100 grama na litru alkohola. Naš najpoznatiji liker je maraskino, a proizvodi se prema tradiconalnom postupku od dalmatinske višnje maraske iz okolice Zadra. Istrani su ponosni na svoj liker od meda - medicu, a susjedi Slovenci na liker od crnog ribizla, dok je amaretto, liker od badema, proslavio talijansku kuhinju. Osim slatkih badema koriste se i koštice marelice koje imaju okus gorkog badema. 

Osim šećera, alkohola i arome osnovni sastojak za pripremu likera je i voda. Najbolje je upotrijebiti izvorsku vodu u bocama, a ako rabite vodovodnu, obvezno je prokuhajte. Zatim je ohladite i procijedite talog od kamenca ako ga ima. U većinu likera dobra baza može biti rum ili votka, a često se koristi i lozovača. Odličan izbor može biti i rakija komovica, ali blage arome i nježnog mirisa. Rakija od jabuke je idealna za pripremu calvadosa, odnosno jabučnog “vinjaka”. 

Dreamstime

Liker od metvice

Sastojci: šaka listova metvice, 0,5 l rakije, 500 ml vode, 250 g šećera

Priprema: Listove metvice stavite u staklenku, prelijte alkoholom i ostavite neka tako stoje 15 dana. Zelenu tekućinu pomiješajte s gustom otopinom od šećera i vode. Procijedite kroz vlažnu gustu gazu. Gotovi liker ulijte u manje staklenke te ostavite neka stoje još neko vrijeme na suhome i tamnome mjestu.

Amaretto

Sastojci: 1 l vode, 80 g šećera, 85 ml ekstrakta badema, 2 dl rakije, 2 vanilin šećera, ploška limuna

Priprema: Stavite litru vode i šećer. Ostavite neka se šećer rastopi i zakuha dok ne dobijete gusti sirup. Šećerni sirup ohladite pa mu dodajte ekstrakt badema, rakiju i vanilin šećer. Sve dobro promiješajte, ubacite plošku limuna i ostavite neka se ohladi. Izlijte liker u bocu i čuvajte na suhom i tamnome mjestu.

Liker od kave 

Sastojci: 100 g mljevene kave, 400 g šećera, 2 i 1/2 dl alkohola (rakija, votka ili rum)

Priprema: Stavite kuhati šest dl vode pa, kad zavrije, dodajte šest žlica kave. Ostavite je neka se slegne. Zatim je procijedite kroz gazu, tako da ostane četiri dl procijeđene kave. Prokuhajte kavu u čistoj posudi sa šećerom. Maknite s vatre i dodajte alkohol. Posudu poklopite i ostavite neka se ohladi. Ohlađeni liker procijedite i izlijte u bocu. Dobro je zatvorite i ostavite neka liker odstoji barem tri tjedna.

Liker od limuna

Sastojci: 8 limuna, litra rakije, 500 g šećera, dl vode, žličica ekstrakta vanilije

Priprema: Ogulite limunovu koru i stavite je u staklenku. Ulijte rakiju i ostavite neka tako stoji 15 dana. Rastopite šećer u vodi, dodajte vaniliju i pomiješajte s rakijom. Iscijedite sok limuna i procijedite liker. Ulijte ga u boce, zatvorite te čuvajte na suhome mjestu još nekoliko tjedana prije upotrebe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9
Lude cijene Badnjaka u centru Zagreba: Evo koliko ćete platiti rezervaciju stola na 'špici'
PARTY OD JUTRA

Lude cijene Badnjaka u centru Zagreba: Evo koliko ćete platiti rezervaciju stola na 'špici'

U Gostioni, lokalu nešto bliže Cvjetnom, poznatom okupljalištu mlade generacije koja voli potrošiti, i u kojem boca Jamesona u redovnoj cijeni stoji 115 eura s četiri cole u paketu, imaju sve popunjene stolove
Dnevni horoskop za četvrtak 18. prosinca: Vage posvetite se sebi, Rakovi budite izravniji...
ŠTO NAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za četvrtak 18. prosinca: Vage posvetite se sebi, Rakovi budite izravniji...

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 18. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Potvrđena u vrtiću u Zagrebu: Evo što je legionela, koji su simptomi i zašto je tako opasna
PREVENCIJA JE KLJUČ

Potvrđena u vrtiću u Zagrebu: Evo što je legionela, koji su simptomi i zašto je tako opasna

Do zaraze ne dolazi pijenjem kontaminirane vode, već udisanjem sitnih, nevidljivih kapljica vode koje sadrže bakteriju. Ovi aerosoli stvaraju se na mjestima poput tuševa, slavina...