Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Uginuo je potražni pas HGSS-a Casper: 'Sve se odigralo naglo'

Uginuo je potražni pas HGSS-a Casper: 'Sve se odigralo naglo'
1

Odmah sam krenuo za Zadar, ali nisam stigao na vrijeme, nisam se uspio oprostiti od njega i to mi je najgore. Sve me podsjeća na njega, ispričao nam je njegov vodič Ivica Galac

VIDEO

Sve se odigralo naglo. Igrao se vani, spavao, digao i povratio dva puta. Nakon toga se više nije mogao dignuti na noge, rekao nam je Ivica Galac iz Zadra koji je s Casperom proveo cijeli život, bio mu je kao član obitelji, bili su prijatelji i kolege u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Ivica je bio njegov vodič.

Nakon što je Casperu pozlilo, veterinari su do obiteljske kuće došli za deset minuta, ali nisu ga mogli spasiti. Umro je u roku od dva sata, kasnije se ispostavilo da je imao akutnu upalu gušterače. Bio je star nepunih osam godina. Ivica nam je ispričao kako nikakvih naznaka bolesti nije bilo, Casper se do tog dana ponašao sasvim normalno, bio je razigran i veseli pas.

Morala uspavati psa: Odvela ga prvo van na odrezak od 250 kn
Morala uspavati psa: Odvela ga prvo van na odrezak od 250 kn

'Sve me podsjeća na njega'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ivica kaže kako mu je jako teško, posebno što se nije imao priliku oprostiti s njim. Bilo je to u subotu 23. studenog. Ivica je bio u Zagrebu kada ga su ga članovi obitelji nazvali i rekli da je Casperu jako loše.

- Odmah sam krenuo za Zadar, ali nisam stigao na vrijeme, nisam se uspio oprostiti od njega i to mi je najgore. Sve me podsjeća na njega - ispričao nam je i dodao da je s Casperom živio, trenirao i spašavao otkako je bio štenac star tri mjeseca. S dvije godine je već položio licencu za potražnog psa.

Casper je sudjelovao u mnogim potragama. Lani je pronašao promrzlog Čeha u mrkloj noći, a početkom ove godine je spasio izgubljenu staricu iz Sukošana. 

Od Caspera su se oprostili i na stranicama HGSS-a

- Casper je rođen 01. studenoga 2011. godine. Od 3. mjeseca svoga života uključen je u rad HGSS-a. Odlazak školovanog potražnog psa velik je gubitak za HGSS, a posebno za njegovog vodiča - stoji na internetskoj stranici Hrvatske gorske službe spašavanja.

- Potražni psi HGSS-a nezamjenjivi su resurs pri traganju i spašavanju za nestalim osobama. Dobro obučen pas zamjenjuje i do 30 ljudi na terenu, što rezultira uštedom vremena te uštedom ljudskih resursa. Samim time povećava se vjerojatnost pronalaska osobe čiji život često ovisi o brzini pronalaska. Nadalje, psi mogu detektirati tijela u vodi i na vrlo nepristupačnim mjestima. Čemu je i dokaz nedavna akcija kojoj je potražni pas reagirao na ulazu u speleološki objekt u kojem je naknadno pronađeno tijelo nestale osobe - dodali su u HGSS-u.

Talentirani dječak mijenja svoje slike da pomogne psima u azilu
Talentirani dječak mijenja svoje slike da pomogne psima u azilu

Pseći njih je, napominju, i do 11.000 puta oštriji od ljudskog. U najboljim uvjetima mogu nanjušiti čovjeka udaljenog i do nekoliko stotima metara.

- Potražni tim kojeg čine čovjek i pas prolaze višegodišnju specijalističku obuku i svakodnevni rad, a psi osim u šumama, moraju tragati i u planinama, na vodi, ruševnima, snijegu, u lavinama i na nepristupačnim terenima - objasnili su u HGSS-u.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam