Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Uljem čajevca pobijedite sve sezonske viruse, čak i herpes

MIRISNA ZAŠTITA Čim osjetite prve simptome prehlade, posegnite za eteričnim uljem ravensare ili čajevca, koji uspješno tretiraju i virus herpesa...

Fotolia
Foto: Fotolia
29 komentara

U jesen na nas vreba dvjestotinjak virusa koji izazivaju simptome prehlade i gripe. No neizbježno šmrcanje, začepljenost i otežano disanje kroz nos, kašalj praćen grloboljom, povišenu temperaturu te snažan umor i opću slabost organizma može ublažiti - fitoaromaterapija. 

Pojedina eterična ulja i cijeli spektar biljaka, koje ne samo da smanjuju tegobe, nego i podupiru mehanizme čišćenja te potiču prirodnu obranu imuniteta, moguće je dugotrajno primjenjivati pri kroničnim upalama, i to bez nuspojava. 

Uz izražena antivirusna i antibakterijska svojstva, neka eterična ulja idealna su za upotrebu u aroma lampicama ili još bolje – difuzerima - koji ne zagrijavaju i frakcioniraju eterično ulje. Eterična ulja se tada raspršuju u sitne kapljice u cijelosti pa difuzori brže ispune prostoriju ugodnim i ljekovitim mirisom eteričnih ulja te pritom olakšavaju mnoge dišne tegobe, savjetuje aromaterapeut Saša Radulović, voditelj udruge Anias de Moras. 

Dva eterična ulja koja imaju nevjerojatno moćan antivirusni i antibakterijski učinak su ravensara (Cinnamomum camphora) i čajevac (Melaleuca alternifolia), a koristi ih se u uljnim mješavinama za dermalno umasiravanje na prsa i leđa (područja između lopatica).

- Prilikom prvih simptoma gripe ili virusnih infekcija ravensara uspješno zaustavlja ili ublažuje razvoj bolesti, dok je čajevac mnogima poznat kao sigurno i blago, imunostimulirajuće i protuinfektivno, eterično ulje - objašnjava Radulović. 

Pogodna za liječenje infekcijskih bolesti dišnog sustava su i niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia) te kajeput (Melaleuca cajuputi). Oba eterična ulja djeluju blagotvorno i ljekovito na dišni sustav. 

- Niauli cineol odlikuje još i izvanredan antivirusni i antibakterijski učinak. Stoga, korišten u preventivne svrhe može spriječiti samu pojavu bolesti. Kajeput, koji također snažno djeluje protiv virusa i patogenih bakterija, osobito je namijenjen za liječenje dišnih tegoba kod djece zbog blagosti i neiritativnosti za kožu - objašnjava aromaterapeut. 

I eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) eterično je ulje koje je još prije nekoliko stotina godina medicina prihvatila kao izvanredno antiseptično ulje baktericidnog i protuupalnog djelovanja. Eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) ima izraženo protuvirusno i ekspektorirajuće djelovanje, no pogodniji je za djecu. 

- Češće se koristi kod infekcija gornjih dišnih puteva. Uvijek se ponovno iznenadim kako je miris eukaliptusa globulusa ili radiate moćan saveznik u ranim poslijepodnevnim satima kad koncentracija popusti. Ovo je ulje odlično u izradi mješavina za difuzer ili masažu za iscrpljene i čestim prehladama sklone ljude - zaključuje Radulović. 

Za masažu 

Pomiješajte 50 ml hladno prešanog i nerafiniranog biljnog ulja (primjerice makadamije) i ukapajte 50 - 100 kapi odgovarajućih eteričnih ulja (poput ravensare ili jednog od eukaliptusa). Kod djece i osoba osjetljivije kože preporučuje se dvostruko manja količina eteričnih ulja (50 ml biljnog ulja i oko 30 kapi eteričnih ulja).

Protiv kašlja

Eterično ulje origana (oprez pri doziranju!) snažno djeluje protiv bakterija streptokok, stafilokok i Escherichie coli. Ulje ružmarina kemotip verbenon pomaže kod kašlja i smanjuje produkciju sluzi u plućima, kaže aromaterapeut Saša Radulović. 

Ravensara liječi tvrdoglavi herpes

Virus herpesa simplexa tip 1 (HSV-1) vezan je za infekciju usnica, usta i lica te se naziva i oralni herpes. Prenosi se slinom (poljupcima), zaraženom hranom i pićem te kašljanjem i kihanjem. Stanje ćete si olakšati ako u tamnu bočicu od 10 ml nakapate 20 kapi eteričnog ulja ravensare te dopunite s biljnim uljem tamanua (Calophyllum inophyllum) ili maceratom gospine trave (kantariona). 

Može poslužiti i suncokretovo te maslinovo ulje. Snažno promućkajte i u tankom sloju mješavinu više puta na dan nanesite na virusom zahvaćeno područje. U manje od 24 sata trebali biste osjetiti poboljšanje. Ova mješavina (osobito ako je napravljena u tamnu ulju) bit će izvrsna i protiv bradavica kože izazvanih humanim papiloma virusom (HPV-om), savjetuje aromaterapeut Radulović. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message