Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
18 komentara

Ulovio vas je grč u moru? Evo što trebate napraviti da prođe

Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Evo kako i zašto do toga dolazi i kako si tada pomoći

Foto: Dreamstime
18 komentara

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti poput plivanja, ali rezultat je isti - kontrakcija mišića koja je često bolna i nekontrolirana, različitih uzroka, trajanja i oblika.

Kad vam se to dogodi u vodi, najvažnije je ostati pribran i sjetiti se što možete napraviti. Zato je voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog Križa Silvana Radovanović na portalu Ordinacija ponovila nekoliko najvažnijih savjeta:

Young boy underwater in swimming pool JASNI ZNAKOVI Zaboravite filmove: Ovako ćete prepoznati da se dijete utapa

- Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima - utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samopomoći može nastupiti zbog uvjeta u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti - kaže voditeljica Službe za spašavanje, koja podsjeća i kako se najlakše održati na vodi.

Održavanje tijela na površini:

Najsigurnije ćemo ostati na površini bilo koje vode ako ležimo na leđima s tijelom maksimalno uronjenim u vodu (iz vode nam viri samo lice), te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvaramo uzgon, a pluća su nam maksimalno ispunjena zrakom što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon.

JOŠ JEDAN OTOK Nakon četiri sata: Riba plivao 13 km i doplivao do Lastova...

Rješavanje od grča

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima, što se događa uglavnom zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć, kaže Radanović, evo što možete sami napraviti: 

Foto: 123rf

Širite (izvlačite) mišić koji se grči 10 - 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što grč prođe, potrebno je što prije napustiti vodu da se ne ponovi dok smo još unutra.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message