Lifestyle

Komentari 0

Umak od karamele: Već nakon prve žlice osjećat ćete se bolje

Umak od karamele: Već nakon prve žlice osjećat ćete se bolje

Lagana zdrava karamela priprema se od samo nekoliko sastojaka i to u manje od par minuta. Može se dodavati u deserte, sladoled, kreme, smoothieje i još mnogo toga

Ovaj fini domaći umak od karamele možete dodavati i u narezano voće, a posebno dobro se slaže sa jabukama. Radi se o receptu za puno zdraviju varijantu karamele, bez ogromnih količina prerađenog šećera.

POGLEDAJTE VIDEO Zdrava jesenska hrana: 

Jedan od sastojaka je maca, adaptogen koji služi za bolju prilagodbu organizma - povećava tjelesnu izdržljivost i otpornost. Porijeklom je iz Perua gdje ima dugu povijest primjene i u kulinarstvu i medicini.

Maca osigurava dobru dozu hranjivih sastojaka poput kalcija, magnezija, kalija i vitamina C. 

- Adaptogeni su jedinstvena skupina biljnih sastojaka koji se koriste za potporu zdravlju vašeg nadbubrežnog sustava, sustava zaduženog za upravljanje tjelesnim hormonalnim odgovorom na stres - pojasnio je dr. Frank Lipman.

Osim mace, dodaje se i maslac od indijskih oraščića. Indijski oraščići su vrlo zdravi, između ostalog sadrže i oleinsku kiselinu koja se nalazi i u maslinovom ulju. Također, bogati su vitamina B skupine kao i vitaminima E i K te željezom, magnezijem, manganom, fosforom, selenom, cinkom, kalijem...

- Ova super lagana karamela priprema se od samo nekoliko sastojaka u manje od nekoliko minuta. Ne zahtijeva nikakvu posebnu kuhinjsku opremu, a može se čuvati u hladnjaku i dodavati u deserte, sladoled, kaše, kreme, smoothieje i još mnogo toga - rekla je Christina Leopold autorica knjige 'No-Bake Vegan Desserts'.

Recept za zdravu varijantu umaka od karamele

Sastojci:

Postupak:

Stavite sve sastojke u posudu i dobro promiješajte, sve dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Prebacite smjesu u staklenku i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana, prenosi mindbodygreen.com. 

Najčitaniji članci