Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Umorni ste nakon obroka? Ove namirnice biste trebali izbjeći

Umorni ste nakon obroka? Ove namirnice biste trebali izbjeći

Konzumiranje hrane bogate triptofanom (vrstom aminokiseline) može uzrokovati pad razine energije nakon jela. U nekim slučajevima pospanost nakon obroka može biti znak manjka tjelesne aktivnosti

VIDEO

Osjećaj umora nakon jela može imati nekoliko različitih uzroka, prema Jessici Cording, registriranoj dijetetičarki i autorici knjige 'The Little Book of Game Changers'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kompost 01:32

Ona objašnjava da bi sastav i veličina obroka mogli igrati ulogu mijenjajući razinu šećera u krvi i određene kemikalije u mozgu, poput serotonina, koji regulira san. Drugi čimbenici također mogu imati utjecaja, kao na primjer koliko spavate i tjelesne aktivnosti kojima se bavite.

Naspavali ste se, ali svejedno djelujete umorno? Evo zašto
Naspavali ste se, ali svejedno djelujete umorno? Evo zašto

Iako je sasvim normalno s vremena na vrijeme osjećati se malo umorno nakon jela, dobra je ideja da se obratite liječniku ako se svakodnevno osjećate iscrpljeno. Savjetnica za funkcionalnu medicinu i stručnjakinja za kontrolu težine Emily Doctor, ističe da umor može biti znak mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući autoimuna stanja, probleme sa štitnjačom, nedostatak željeza, anksioznost, depresiju i poremećaje spavanja.

Stvari koje mogu pridonijeti osjećaju umora

1. Konzumiranje hrane bogate triptofanom

Konzumiranje hrane bogate triptofanom (vrstom aminokiseline) može uzrokovati pad razine energije nakon jela. Cording objašnjava da se triptofan koristi za proizvodnju serotonina, 'koji može imati ulogu u onom pospanom, blaženom osjećaju koji imate odmah nakon obroka.' Nalazi se u piletini, ribi, mlijeku, jajima...

2. Ne spavate dovoljno svaku noć

Osjećaj pospanosti nakon obroka može biti znak prekomjerne dnevne pospanosti, objašnjava Nishi Bhopal, psihijatrica i liječnica za spavanje. Prema Bhopal, to se često može dogoditi zbog nedostatka sna. Ona objašnjava da to također može biti posljedica poremećaja u vašem ciklusu spavanja zbog nesanice ili drugih poremećaja spavanja.

3. Dijeta s visokim udjelom ugljikohidrata

Prema Cording, unos ugljikohidrata može dovesti do popodnevnog umora zbog čega se možete osjećati umorno nakon što pojedete šećer ili slatkiše.

- Ako pojedete obrok s vrlo visokim udjelom ugljikohidrata koji nema puno proteina, masti ili vlakana to može rezultirati kratkotrajnim skokom energije, ali onda nastupa umor povezan s padom šećera u krvi - kaže Cording.

5. Nedostaje vam tjelesne aktivnosti

U nekim slučajevima pospanost nakon obroka može biti znak manjka tjelesne aktivnosti u svojoj rutini, smatra Bhopal. Zapravo, tjelesna neaktivnost čest je uzrok umora. Istraživanja pokazuju da sjedilački način života može imati veliki utjecaj na zdravlje i može narušiti metabolizam, usporiti cirkulaciju i smanjiti osjetljivost na inzulin, a sve to može pridonijeti niskim razinama energije.

Prema Cording, hrana koja povećava razinu šećera u krvi može biti uobičajeni uzročnik umora nakon obroka. Kao opće pravilo, ona preporučuje smanjenje unosa rafiniranih ugljikohidrata, ultraprerađene hrane i dodanog šećera, jer sve to može povisiti šećer u krvi.

Kako dišete? Uz ove vježbe smanjite stres, poboljšajte cirkulaciju i probavu
Kako dišete? Uz ove vježbe smanjite stres, poboljšajte cirkulaciju i probavu

Nema potrebe potpuno izbaciti ovu hranu bogatu hranjivim tvarima iz svoje prehrane. Umjesto toga, pokušajte smanjiti veličinu porcija, piše mbg.

Hrana koju treba ograničiti ili izbjegavati:

  • Pržena hrana
  • Čips
  • Kolačići
  • Smrznuta jela
  • Bijeli kruh
  • Instant riža ili tjestenina
  • Slatke žitarice za doručak
  • Bomboni
  • Soda
  • Brza hrana
  • Peciva

Ako nakon ručka ili večere primijetite da se osjećate umorno, najbolje je da se držite hrane bogate vlaknima i minimalno prerađene hrane. Ovu hranu uključite u prehranu:

  • Voće
  • Povrće
  • Cjelovite žitarice
  • Mahunarke
  • Orašasti plodovi i sjemenke
  • Nemasni proteini

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh