Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Umrijet ću noćas od ljepote... Vidio Veneru i doživio infarkt

Direktor galerije Uffizi u Firenci kaže kako ovo nije prvi put da se netko sruši zbog pogleda na veličanstvenu ljepotu 'Rođenja Venere' ili Caravaggiove 'Meduze'

Foto: Uffizi
18 komentara

Neimenovani Talijan (70) doživio je srčani udar nakon što su ga preplavile emocije dok je gledao Botticellijevu sliku 'Rođenje Venere'. Remek djelo iz 15. stoljeća izloženo je u Galeriji Uffizi u Firenci, a muškarac je pred slikom stajao i divio joj se u subotu ujutro.

Botticelli's The Birth of Venus... and hair loss

Objavljuje Ryan Kyler BaileyUtorak, 29. prosinca 2015.

Imao je sreće jer je u galeriji bilo i nekoliko kardiologa koji su mu odmah priskočili u pomoć. Oporavlja se u bolnici. Direktor galerije Eike Schmidt kaže kako ovo nije prvi put da se netko sruši zbog pogleda na veličanstvenu ljepotu 'Rođenja Venere' ili Caravaggiove 'Meduze'.

The Birth of Venus - Botticelli

Objavljuje Abdul WaseyUtorak, 12. travnja 2016.

- Jedan posjetitelj je imao epileptički napadaj dok je gledao Botticellijevu 'Primaveru' 2016. godine, a početkom ove jedan je pao u nesvijest ispred 'Meduze'. To je dokaz da umjetnost utječe na stvarnost - rekao je i dodao da na taj sindrom nikada nije naišao dok je radio u SAD-u.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carol Neville (@carolnevilleartist) on

Stručnjaci kažu da je ovaj Talijan jedan od niza žrtava tzv. Stendhalovog sindroma koji karakteriziraju vrtoglavica, nesvjestica, halucinacije pa čak i lupanje srca, a okidač je pogled na nešto izuzetno lijepo, prenosi Daily Mail.

SINDROM SLOMLJENOG SRCA Bio joj je ljubav života: Srce joj je stalo kada je rekao da odlazi

Ovaj sindrom naziv je dobio po francuskom piscu iz 19. stoljeća Marie-Henri Beyleu poznatom kao Stendhal. On je doživio neku vrstu ekstaze nakon što je ugledao uzvišenu ljepotu bazilike Santa Croce u Firenci.

- Srce mi je lupalo, život je izašao iz mene, hodao sam i strahovao da ću se srušiti - rekao je tada.

Art by Peter Stanimirov

Objavljuje Петър Станимиров (Peter Stan)Nedjelja, 19. studenoga 2017.

Talijanski psihijatar Graziella Magherini radio je u bolnici Santa Maria Nuova u Firenci i zabilježio je 106 slučajeva između 1977. i 1986. godine koji bi se mogli opisati kao spomenuti sindrom. Mnoge od tih pacijenata iznosili su iz muzeja i galerija nakon što su padali u nesvijest, imali jake vrtoglavice, lupanje srca, halucinacije, osjećali su iscrpljenost, a neki su čak patili od gubitka identiteta.

Kao čimbenik rizika spomenuo je sklonost čovjeka da bude impresioniran, a tu su i doza stresa od putovanja te 'susret s gradom poput Firence kojeg progone duhovi veličanstva, smrti i povijesti'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Holy Land (@holylandpics) on

Postoji i Jeruzalemski sindrom

Liječnici u Centru za mentalno zdravlje Kfer Shaul u Jeruzalemu pisali su o tzv. Jeruzalemskom sindromu 90-ih godina. Kažu da nastaje kada ljudi postanu preplavljeni emocijama zbog pogleda na 'sveti, povijesni i nebeski grad'. Takvi pacijenti obično su imali granične poremećaje ličnosti ili su pretrpjeli psihotičnu epizodu u prošlosti. 

themoviedb.org 9 TIPOVA OSMIJEHA Prepoznajte osmijeh kod ljudi: Je li iskren, koketan, zločest...

Liječnici procjenjuju da sindrom pogađa oko sto posjetitelja godišnje, a njih 40-ak zatraži hospitalizaciju. Svi se oporave nakon što napuste Jeruzalem.

Neki smatraju da su i Stendhalov i Jeruzalemski sindrom zapravo rezultat iscrpljenosti turista koji pokušavaju u što manje vremena vidjeti što više toga.

'Gospodin Savršeni' pred samim je finalom, a tko je vaš favorit: Hana, Iva ili Aleksandra?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message