Obavijesti

Lifestyle

Komentari 57

Uredi hladnjak: Mlijeko ide na najnižu, jaja na srednju policu

Uredi hladnjak: Mlijeko ide na najnižu,  jaja na srednju policu
1

Sve na svome mjestu: Voću ne odgovaraju vlažna mjesta kao što je pretinac za povrće, delikatese čuvajte na najnižoj polici, a maslac na vratima hladnjaka

VIDEO

Kako bi meso, mlijeko, jogurt i vrhnje što dulje ostali svježi, treba ih čuvati na najhladnijemu mjestu u hladnjaku, odnosno na najnižoj polici.  

Povrće i voće preporučuje se čuvati u za njih predviđenim pretincima, ali pazite da ih operete neposredno prije korištenja jer voda može pospješiti razvoj plijesni, pa tako i brže propadanje. Da bi što dulje zadržala hranjiva svojstva, u hladnjaku čuvajte i ulja dobivena od orašastih plodova poput sezamova, a maslinovo čuvajte na tamnome mjestu u smočnici. 

1. Jaja 

Najbolje ih je čuvati ondje gdje je temperatura najstalnija, a to je srednja polica u hladnjaku. Kako biste čim dulje sačuvali svježinu jaja, čuvajte ih u kartonskom pakiranju u kojem ste ih i kupili. 

2. Mlijeko 

Zbog česte uporabe mlijeko držimo pri ruci, obično na najvišoj polici hladnjaka. No to nije dobro mjesto za čuvanje mlijeka jer ono treba biti ondje gdje je najhladnije. Zato ga držite na najnižoj polici, uz stražnju stranicu hladnjaka.

3. Mliječni proizvodi 

Jogurt, kiselo vrhnje i svježi sir također se preporučuju čuvati na najnižoj polici hladnjaka. Pri slaganju pazite na rok upotrebe kako biste prvo iskoristili proizvode kojima je rok upotrebe najkraći. 

4. Sirovo meso 

Vakuumirana pakiranja mesa čuvajte na najnižoj polici hladnjaka jer je ondje najhladnije. Tako će meso dulje zadržati svježinu, a sokovi neće kapati po ostaloj hrani. Sokovi iz sirova mesa mogu sadržavati salmonelu i E. coli.  

5. Povrće 

Ako ga čuvate na mjestu koje je malo vlažnije, povrće dulje ostaje svježe. Takav je, primjerice, pretinac namijenjen čuvanju povrća. Povrće čuvajte u pakiranju u kojem ste ga i kupili. 

6. Voće 

Vlažna mjesta ne odgovaraju voću pa ga nemojte držati u pretincu u kojem čuvate povrće. Voće ostavite u pakiranju u kojemu je i kupljeno ili u labavo zavezanoj plastičnoj vrećici. Agrume samo položite na policu. 

7. Delikatese 

Ako hladnjak ima poseban pretinac za delikatese, čuvajte ih ondje, a ako nema, čuvajte ih na najnižoj polici.

8. Sokovi 

Narančin sok čuvajte u pretincu na vratima ako je pasteriziran. Inače ga čuvajte na najnižoj polici.

9. Maslac i meki sirevi 

Ove namirnice ne trebaju veliku hladnoću te ih čuvajte u pretincu na vratima hladnjaka. 

10. Preljevi i kečap 

Ove namirnice ne moraju se držati na jako hladnim mjestima. Kečap, majonezu i salatne preljeve stoga čuvajte u pretincima na vratima hladnjaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro