Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uskrs kod kuće iskoristite za igre i razgovor s najmlađima

Uskrs kod kuće iskoristite za igre i razgovor s najmlađima
1

Sve aktivnosti koje potiču održavanje obiteljskih tradicija dodatno doprinose osjećaju sigurnosti, naglašava klinička psihologinja prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Osječanka Mia je Seka Zeko, zove djecu da im uljepša Uskrs

U trenutnoj situaciji mnogo toga ne možemo kontrolirati, a to može izazvati tjeskobu, osjećaj bespomoćnosti i gubitka. Zato se treba usmjeriti na ono što možemo kontrolirati, odnosno na rutine koje možemo održati, a Uskrs je divno vrijeme da to činimo u okviru obiteljskog doma, bez obzira na to obilježavamo li ga u religijskom ili tradicionalnom smislu, savjetuje prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja te ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

U ovom slučaju, posebno treba naglasiti pravu poantu blagdana, a to je obitelj, ljubav i zajedništvo.

- Rituali i obiteljski običaji stvaraju veći osjećaj sigurnosti i radosti u životu djece, što utječe na njihov razvoj u prilagođene, samopouzdanje i zrele ljude. Predvidivost nas čini sigurnijima i daje nam osjećaj kontrole, posebno u ovim uvjetima - kaže Buljan Flander.

Sve aktivnosti koje potiču zajedništvo, druženje i održavanje obiteljskih tradicija dodatno doprinose osjećaju sigurnosti, kako djeci, tako i odraslima. Tako se preusmjeravaju misli s problema kojima su trenutno mnogi opterećeni.

- Ovo je dobra prilika za razgovor s djecom o tome što njih, ali i sve nas, muči, brine, veseli, što nam nedostaje, kako se nosimo s tim emocijama i što možemo učiniti. Primjerice, ako nam nedostaje vidjeti članove obitelji i provesti Uskrs s njima, možemo organizirati video-pozive. Na sam Uskrs i dane oko Uskrsa mnogi roditelji koji rade od doma neće morati raditi, neće biti nastave, pa zašto ne proglasiti male praznike - savjetuje psihoterapeutkinja.

Zadatak roditelja je da budu prisutni, a pod time se misli na emocionalno prisustvo.

- Djeci se treba posvetiti, ali važno je da se djeca znaju i sama zabaviti, da im nekad bude dosadno pa da kreativno osmisle kako provesti vrijeme. Sve više se podcjenjuje vrijednost slobodnog vremena. Za dječji razvoj je dobro da djeca sama osmisle barem dio svog slobodnog vremena. U tome im roditelji mogu najbolje pomoći vlastitim primjerom, tako da raznoliko i kreativno provode svoje, ali i zajedničko slobodno vrijeme - savjetuje.

Djeci trebaju jasna pravila te im dati primjer kako ih se dosljedno pridržavati, a jasnoća i detaljnost ovise o dobi.

- Što je dijete mlađe, potrebno je manje direktnih uputa i konkretiziranje na primjerima. Na primjer, malom djetetu može se prikazati da se virus širi kao papirić koji leti po zraku. Istrgnemo papirić i kažemo djetetu da puhne. Papirić leti oko pola metra. Kad bismo bili tako blizu baki, za koju je ovaj papirić (virusić) puno opasniji nego za nas, mogli bismo povrijediti baku, a to nikako ne želimo. Zato ćemo vidjeti i čuti baku putem mobitela, napisat ćemo joj čestitku za Uskrs, pokazati kako smo obojili jaja i smislit ćemo kako nadoknaditi ovo vrijeme. Možemo zajedno bojati jaja s bakom i na ljeto - savjetuje psihoterapeutkinja.

Roditelji nastavnicima: Djeca su slomljena, dajte nam odmor!
Roditelji nastavnicima: Djeca su slomljena, dajte nam odmor!

Važno je da roditelji znaju da je normalno da djeci nedostaje rutina, odnosno prijatelji, vrtić i škola.

- Razgovarajte s djecom o osjećajima. Saslušajte ih i pružite im nježnost i utjehu - savjetuje te dodaje da ih se nipošto ne smije posramiti ili smatrati njihove probleme 'malima'.

Možete dogovoriti video-pozive s roditeljima druge djece ili igre putem interneta.

- Potaknite dijete da promišlja, piše ili crta sve što bi željelo reći prijateljima, kojih igara bi se htjelo igrati i, jednom kad ovo prođe, dati perspektivu da će se to i ostvariti - savjetuje psihoterapeutkinja.

Važno je djeci dati priliku, vrijeme i emocionalnu dostupnost da izražavaju svoje emocije. Emocije poput ljutnje i tjeskobe normalne su reakcije na trenutnu situaciju, kod djece i odraslih.

- Djeci možemo pokazati da i nas obuzimaju neugodne emocije te kako se s njima nositi. Uspostavite dnevnu rutinu, odvojite vrijeme za druženje i obitelj kada su ugašeni svi mali ekrani - kaže prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander te dodaje da na pitanje djece o aktualnim događanjima važno je odgovarati jasno i mirno.

-  Važno je djeci dati nadu u bolje sutra te da se zajednički veselimo danu kada ćemo se opet svi zajedno moći družiti. Ova situacija je ujedno i prilika da osmislimo nove zajedničke rutine i proslavimo obiteljske običaje koji su važni za djecu - savjetuje Željka Pozgaj, ravnateljica Dječjeg vrtića 'Medveščak' u Zagrebu.

- Kroz jednostavne aktivnosti i kućanske poslove primjerene dobi djeteta pridonosi se razvijanju osjećaja odgovornosti, pripadnosti i emocionalne povezanosti. Ovo je prilika i za razvijanje motoričkih i intelektualnih sposobnosti dok pomažu roditeljima brisati prašinu, pomesti, brisati plastično suđe te ga slagati i slično - savjetuje ravnateljica te dodaje da ne treba zaboraviti u toku dana, bez obzira na rad od kuće, posvetiti vrijeme isključivo djetetu te se poigrati s njime. Tom prilikom su odgojiteljice DV Medveščak s nama podijelile neke jednostavne aktivnosti s djecom povodom Uskrsa, u kojima će uživati i odrasli.

1. Grafomotorička jaja ( 5-7 godina) :

Potrebno: Papiri, flomasteri, kockica

Upute: Na papir zajedno s djecom osmislite uzorke za crtanje od 1-6. Na drugi papir nacrtajte oblik jajeta i igra može početi. Prvi igrač baca kockicu te crta uzorak, potom drugi igrač čini isto na svom papiru. CILJ je popuniti cijelo jaje.

Kasnije možete na taj način ukrašavati prava jaja.

Osim što je zabavna, ova igra potiče razvoj fine motorike šake i prstiju, predpisalačke vještine, razvijaju se osjećaji za količinu, kreativnost i planiranje.  

2. Poligon od wc papira ( 3-7 godina)

Potrebno: Wc papir/ pik traka, košarica s jajima

Upute:

U hodniku stana napravite poligon za provlačenje tako da wc papir ili pik traku oblijepite posvuda u prostoru. Ostavite dovoljno prostora da se dijete može provući. Na jedan kraj stavite košaricu s ukrašenim pisanicama. Cilj je da se djeca poput 'tajnih agenata' provlače između papira bez da taknu papir te da uzmu jedno jaje i brzo ga vrate na drugi kraj.

Ako imate više djece onda ako dotaknu papir, jaje ostavljaju na podu i to jaje 'ispada iz igre'. Pobjednik je onaj koji uspije donijeti više jaja.

Potiče se kretanje i snalaženje u prostoru te razvijanje strategije za rješavanje poligona. Potiče se razvijanje koordinacija tijela, motorike, spretnosti i natjecateljskog duha.

3. Uskršnja potraga (3-7)

Potrebno: Papiri, prozirna košuljica, uskršnje pisanice/ predmeti/ izrezana jaja iz prve igre, flomasteri, vlažne maramice

Upute: Na papiru najprije zajedno s djecom nacrtajte mapu stana/ kuće/ dvorišta. Potom mapu stavite u prozirnu košuljicu. Sakrijte određen broj pisanica (ili bilo kojeg drugog predmeta, plišanca..) po stanu i označite to mjesto na mapi. odnosno na košuljici kako biste kasnije mogli brisati vlažnom maramicom i ponoviti igru. Dijete uz pomoć karte traži predmete. Cilj je pronaći sve pisanice, a kada igra završi možete zamijeniti uloge.

Igra potiče aktivno-istraživački odnos prema okolini te vizualnu percepciju.

4. Igra 'Vrlo gladan dječak' (2-4)

Potrebno: Kartonska kutija/ poklopac od kutije za cipele, flomasteri, škare / skalpel, jaja od stiropora / loptice

Upute: na kartonskoj kutiji nacrtajte dječaka ili djevojčicu te mu usta izrežite škarama/ skalpelom. U kutiju stavite par stiropornih jaja te djeca moraju balansiranjem jedno po jedno jaje dovesti do usta.

Možete napraviti još nekoliko rupa kako bi djeci otežali i kako bi morali više paziti, važno je napomenuti da jaje može proći samo kroz usta.

Ova igra potiče razvijanje koordinacije oko-ruka ( okulomotorna koordinacija).

Likovne aktivnosti

Potrebno: tuljci wc papira, tempere, flomasteri, ukrasi po izboru, ljepilo, kartonska kutija od jaja, štapići i kolaž papir

1. Koka

Od kartonske kutije za jaja izrežite tijelo za koku kao na slici. Dijete nek izabere boju tempere. Od kolaž papira izrežite se trokutiće za kljun i kružiće za oči. Kada se tempera na kartonskoj kutiji osuši, zalijepite kolaž na 'tijelo od koke'. U 'koke' djeca mogu staviti ukrašene pisanice.

2. Uskršnji zeko

Pustite dijete da tuljac od wc papira oboji u željenu boju. Od kartona izrežite zečje uši, te od kolaž papira brkove. Nakon što se tuljac posuši, ljepilom dodajte uši i brkove. Nos možete napraviti od kartona, kolaža, pom-poma ili pak nacrtati temperom. Cijelog zeku možete ukrasiti po želji.

3. Šareno cvijeće

Od kartona od jaja izrežite dno. Izrežite tako da podsjeća na latice i neka ih dijete oboji po želji. Kada se osuši, cvjetove zalijepite na štapiće za ražnjiće. Zeca iz prijašnje aktivnosti možete iskoristiti kao vazu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kako proslaviti Uskrs s obitelji kad se već ne možemo vidjeti?

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara