Lifestyle

Komentari 0

Usne gube boju sa starenjem: Tri su načina da to odgodite

Usne gube boju sa starenjem: Tri su načina da to odgodite

Usne gube pigment s godinama, postaju tanje jer iz njih polako nestaje kolagen i izgledaju manje 'životno'. To je prirodan proces starenja, ali njega i određeni sastojci mogu pomoći

Usne se sastoje od dva dijela, usne kože i usne sluznice. 

- Sluzni dio usne tanji je u usporedbi s ostatkom kože, jer se sastoji od manje slojeva, a sadrži i mnogo kapilara ili sitnih krvnih žila. To objašnjava boju usana. Koža na usnama je izuzetno tanka i nježna, što čini temeljne krvne žile uočljivijima - kaže dermatologinja Marisa Garshick za Mind Body Green.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naravno, svatko ima drugačiju boju usana. Usne dolaze u svim oblicima, veličinama i bojama, sve podjednako zapanjujuće i jedinstvene. Bez obzira na vašu specifičnu boju usana, ona je u mladosti obično najživahnija i s vremenom blijedi.

- Kako starite, usne se smanjuju, a gubitak vlage se povećava što dovodi do isušivanja usnica te može promijeniti cjelokupni izgled i boju. Kad razina kolagena u koži s godinama opada (što se može dogoditi već u 20-ima s oko 1% gubitka svake godine nakon toga), strukturni integritet kože opada - objašnjava Marisa.

Kako biste usporili taj proces, ona preporučuje nekoliko načina. 

1. Prvo, održavajte razinu kolagena

Iako se gubitak kolagena prirodno događa s godinama, sigurno možete odgoditi rani pad. Možete uzimati dodatke kolagena, koji pojačavaju elastičnost kože i hidrataciju.

Savjetuje i prestanak pušenja te UV zaštitu. 

- Zaštita usana od sunca jednako je važna kao i zaštita lica. Potražite proizvode s zaštitnim faktorom i one koji imaju hidratantne aktivne sastojke, poput hijaluronske kiseline za hidrataciju i zaglađivanje usana - kaže Shawna Jones, estetska medicinska sestra.

2. Hidratizirajte usne

Hidratizirane usne izgledaju živahnije. Pazite da pravilno hidratizirate usne posebno tokom zime. Prvo nanesite hidratant na bazi vode, onda dodajte balzam ili ulje za usne.

Možete i nanijeti masku za usne ili lagani piling. Maske su prepune hranjivih sredstava koje vam mogu pomoći da se probudite s glatkim usnama.

3. Koristite šminku u svoju korist

Čisto da znate da gubitak kolagena ne možete odgoditi zauvijek. S vremenom ćete primijetiti da su vaše usne manje ružičaste nego su to bile u mladosti i to je sasvim prirodno.

Ako vam to smeta, uvijek možete dodati hranjivi balzam za usne s dodatkom boje ili ruž za usne. Opcija je bezbroj. Nemojte se obeshrabriti.

Najčitaniji članci