Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Uspjeh poduzetničkog para: U Pleternici ćemo graditi tvornicu našeg ekološkog dezinficijensa

Uspjeh poduzetničkog para: U Pleternici ćemo graditi tvornicu našeg ekološkog dezinficijensa

Marijana Ćiško i suprug Antonio Čulina odnedavno se ponose jer je njihov proizvod Genox dobio halal te košer certifikat. Zemljište za tvornicu već imaju, nadaju se da će biti gotova za dvije godine

VIDEO

Zemljište je “riješeno”, prvi nacrt projekta je gotov, banke su jako zainteresirane, otvaraju se i mogućnosti financiranja od EU fondova, a na samu najavu da će u Pleternici graditi tvornicu dezinficijensa vrijednu 39 milijuna kuna, već su dobili više od 30 životopisa ljudi koji bi htjeli u njoj raditi.

Pokretanje videa...

Dezinficijens za igračke 01:12

Marijana Ćiško i suprug Antonio Čulina kreću u gradnju tvornice svog dezinficijensa Genoxa koji se među konkurencijom istaknuo jer je neopasan za ljude, biljke, životinje (ne škodi ni pčelama), ali istovremeno ubija koronu za 30 sekundi.

- Laboratorijska testiranja pokazala su da je to jedan od lakših virusa za ubiti, postoje otporniji patogeni. A ono što nam je jako važno je da smo dobili potvrde testiranja da naš Genox ne šteti stanicama čovjeka i životinja. Radili smo testiranja citotoksičnosti na humane stanice i dokazali da nema toksičnosti - govori Marijana.

Ne skida osmjeh s lica dok govori, potpuno je uvjerena u uspjeh njihova proizvoda i posebno je ponosna što su nedavno dobili prvo halal certifikat, a nedavno i košer.

Inovacije u borbi protiv virusa: Dezinficijensi koji traju 30 dana, maske koje se nose 210 dana
Inovacije u borbi protiv virusa: Dezinficijensi koji traju 30 dana, maske koje se nose 210 dana

- Sve velike naše prehrambene industrije upravo zahvaljujući halal i košer standardima izvoze u mnoge zemlje. To su Cromaris, Kraš, Vindija i Dukat. I mi surađujemo s mnogim tvrtkama u prehrambenoj industriji i odlična je vijest da uz njihovu proizvodnju po halal i košer standardima, uz naš proizvod mogu imati i higijenu po tom standardu - objašnjava Marijana.

Da je domaća proizvodnja dezinficijensa dobila zamah u pandemiji potvrđuju i podaci Hrvatske gospodarske komore (HGK) da je u samo godini dana ona skočila za 106 puta. Lani smo proizveli 2012 tone dezinficijensa, a godinu ranije svega 19 tona.

Tako su iz Meteor Grupa-Labud razvili čak novu liniju proizvoda LAB PRO za osobnu upotrebu i korištenje u kućanstvu za koji su dobili certifikat laboratorija iz Njemačke da učinkovito ubija koronu. A još u jeku prvog naleta korone, u drugom kvartalu prošle godine praktički su sve kapacitete i u pogonima Labuda u Zagrebu i Meteora u Đakovu angažirali za proizvodnju upravo tih strateških proizvoda.

Pliva je također u jednom trenutku upregnula sve svoje kapacitete za proizvodnju dezinficijensa te su radili u tri smjene.

Što nas bolje štiti od virusa: dezinficijensi ili sapun i voda?
Što nas bolje štiti od virusa: dezinficijensi ili sapun i voda?

- U trenutcima kada je nivo potražnje bio najviši, isporučene su količine robe koja u normalnim uvjetima zadovoljava potrebe tržišta za čak šest mjeseci dok je ukupna godišnja količina isporučene robe premašila 650.000 litara - odgovorili su nam iz Plive. I njihov Plivasept Blu prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dokazano djeluje protiv korone.

U Saponiji su čak čitav plan proizvodnje nanovo presložili s pojavom korone i snažno se usmjerili na dezinficijense pa su u trenutku velike potražnje dezinficijense pakirali čak u ambalažu od deterdženta za suđe Likvi, a razvili su i čitavu seriju sredstava za pranje i čišćenje s učinkom dezinficiranja.

Čini se kako sve ove priče idu u prilog tome da gradnja nove tvornice za dezinficijens koju planiraju Marijana i suprug Antonijo ima smisla i dobru budućnost, već ih traže u prekooceanskim zemljama.

- Stupili smo u kontakt s čovjekom iz Hrvatske koji u Dominikanskoj Republici radi na opskrbi zdravstvenog sustava. Istestirao je Genox, rezultati su odlični, radimo na registraciji proizvoda u toj zemlju i prvih deset paleta proizvoda spremno je za izvoz - govori nam Marijana. Već sad izvoze u Sloveniju, Mađarsku i Češku.

Četiri mjesta u domu s najviše bakterija i kako ih treba očistiti
Četiri mjesta u domu s najviše bakterija i kako ih treba očistiti

Kaže, u početku su odbijali izvoziti dok je bila nestašica dezinficijensa u zemlji. Usmjerili su se da svoj proizvod šalju tamo gdje ga naši trebaju, u bolnice, domove zdravlja, domove za umirovljenike, prema civilnoj zaštiti. Sad je lakše, mnogi proizvode dezinficijense pa se i Marijana s Genoxom polako okreće prema vani i gleda da njeno poslovanje bude dugoročno dobra priča. 

No koja je tajna njena proizvoda koji ne šteti ljudima i okolišu, a ubija koronu, druge viruse, bakterije, gljivice i plijesni. Krajnje pojednostavljeno, njen proizvod je na bazi vode i aktivnih iona koji 'odrađuju' posao.

- Nisam otkrila toplu vodu, tehnologija koja se bavi vodom odavno je poznata, mi smo samo posložili tehnološki proces. U Genoxu je aktivna tvar identična tvari koju proizvode naša bijela krvna zrnca kada stanicu napadaju virusi i bakterije. Zato je naš proizvod neškodljiv jer ga tijelo prepoznaje. Istovremeno virusi i bakterije ne mogu se obraniti - pojašnjava Marijana. Govoreći o svom proizvodu u njenom glasu se osjeti da je baš ponosna što je tijekom godina razvila proizvod koji je siguran i za djecu, starije, alergičare - dakle sve posebno osjetljive skupine ljudi. 

No ne miruje, kaže da već radi na usavršavanju i čak novoj generaciji dezinficijensa kojeg planira proizvoditi u budućoj tvornici, a posebno je ponosna što će ju graditi u njenoj rodnoj Pleternici. 

Inače, naše su se tvrtke, perjanice domaćeg gospodarstva pokazale doslovno kao pravi igrači kad je bilo najteže. Upregnuli su svoje pogone, ljude i resurse za proizvodnju dezinficijensa kad uvoz nije bio gotovo moguć i kad je zavladala velika nestašica alkohola. Već spomenuta Pliva radila je dezinficijense u tri smjene, velike donacije, kako lijekova, tako i dezinficijensa usmjerila je prema zdravstvenom sustavu, Crvenom križu i zavodima za javno zdravstvo.

Medicinsko osoblje Opće bolnice Šibenik

Njihov Plivasept Blue, alkoholni je antiseptik za ruke, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dokazano djeluje protiv korona virus. Imaju oni i Plivasept tinkturu koja je također alkoholni dezinficijens i namijenjen je za površine, namještaj, opremu i pribora te djeluje već za 30 sekundi. Njihov Asepsol eko koncentrirana je otopina za dezinfekciju podova, zidova, namještaja i kućanskih uređaja. Razrjeđuje se vodom, a djeluje baktericidno, fungicidno i virucidno.

Iz osječke Saponije potvrđuju da je s koronom skočila i prodaja svih ostalih sredstava za higijenu, od deterdženata do sapuna.

Kako do čistog i dezinficiranog doma?
Kako do čistog i dezinficiranog doma?

- Saponia je napravila zaokret u planiranoj poslovnoj strategiji za tu godinu i povećala proizvodnju i asortiman cjelokupnog programa naših proizvoda za čistoću i dezinfekciju. Osim dezinficijensa, značajniji porast u prodaji zabilježili i Lahor sapun, Arf sredstava za čišćenje i Faks deterdženti za rublje - ističu iz Saponije. A zbog velike potražnje za sapunima, oni su kao najveći regionalni proizvođač sapuna morali organizirati posao u tri smjene. 

U jeku najveće potražnje, u Saponiji su svoj dezinficijens bili primorani pakirati u ambalažu koja je inače za deterdžente za pranje suđa i to samo kako bi čim prije isporučili robu tamo gdje treba. Kroz mjesece, iskreirali su i klasične proizvode za pranje i čišćenje koje su spojili s dezinficijensom te imaju certifikat laboratorija J.S. Hamilton da su učinkoviti protiv korone. Tako su razvili, između ostalih, sredstvo za pranje i dezinfekciju posuđa Likvi DeziClean Blistal, te deterdžent za rublje sa snagom dezinfekcije Faks Helizim DeziClean Final. 

Iz Meteor Grupe-Labud dezinficijense čak nazivaju strateškim proizvodom pa su u drugom kvartalu prošle godine praktički sve kapacitete i u pogonima Labuda u Zagrebu i u pogonu Meteora u Đakovu upregnuli upravo prema takvim proizvodima. 

- U rekordnom smo roku razvili i novu liniju proizvoda LAB PRO za osobnu upotrebu i kućanstvo te imamo i potvrdu neovisnog, certificiranog laboratorija iz Njemačke koja dodatno potvrđuje da i taj virus učinkovito uništavaju - odgovaraju nam iz Meteor grupe. Napominju, nisu sva sredstva za dezinfekciju jednako učinkovita i sigurna. 

- Zato je prilikom odabira dezinfekcijskog sredstva važno obratiti pozornost na vrstu aktivne tvari kao i na koncentraciju aktivne tvari koju dezinficijens sadrži te, prije korištenja, pažljivo pročitati uputstva za uporabu i koristiti sredstva provjerenih proizvođača - navode. 

Kod nas na granici zabranili 46 pošiljki maski, u EU našli i iznimno opasan dezinficijens
Kod nas na granici zabranili 46 pošiljki maski, u EU našli i iznimno opasan dezinficijens

I u pravu su. Europski povjerenik za potrošačka prava prije oko dva mjeseca iznio je podatak da su se na tržištu pojavili i opasni dezinficijensi. Tada je rekao: 

- Kroz mehanizam Safety Gate prijavljeni su i dezinficijensi koji sadrže otrovne kemikalije, poput metanola koji može prouzrokovati sljepoću ili čak smrt ako se proguta, ili UV sredstva za dezinfekciju koja izlažu korisnike jakom zračenju koje izaziva iritaciju kože - rekao je povjerenik Reynders. Kroz europski sustav za žurno uzbunjivanje o opasnim proizvodima prošlo je 13 upozorenja za dezinficijense. 

Naš Državni inspektorat lani je također imao posla te su izuzeli 20 takvih sredstava s tržišta i 10 je imalo neku nesukladnost. Prevedeno, našli su im zamjerke. Nasreću, bilo je riječ o greškama na deklaraciji ili su ih grupirali pod krive vrste proizvoda. No na analizama su se svi pokazali učinkovitima, odnosno da dobro "rade" svoj posao. Također, Državni inspektorat zabranio je stavljanje na tržište 35 proizvoda jer nisu bili ili propisno označeni ili su bili neodobrena dezinfekcijska sredstva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa