Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kod nas na granici zabranili 46 pošiljki maski, u EU našli i iznimno opasan dezinficijens

Kod nas na granici zabranili 46 pošiljki maski, u EU našli i iznimno opasan dezinficijens

Povjerenik Reynders u godišnjem izvješću o radu mehanizma Safety Gate za opasne proizvode potvrdio: Bilo je i dezinfjensa s metanolom koji može oslijepiti čovjeka ako se proguta, čak ga i usmrtiti...

VIDEO

Pokazujući plišanog majmuna, koji naoko izgledao kao da mu je glavna svrha da ga dijete jako zagrli i na njemu protrlja lice, europski povjerenik za pravosuđe i potrošače Didier Reynders ukazao je utorak da upravo takvi proizvodi mogu biti vrlo opasni, čak fatalni za djecu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Maske 01:18

- S ovog majmuna se dlaka lako odvaja i dijete se može ugušiti dlakom - bio je ozbiljan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potom je izvadio kutiju s prozorčićem preko kojeg su se vidjele šarene kockice. 

- Mali dijelovi na drvenim kockicama odvajaju se i dijete ih može progutati ili se njima ugušiti. Ja neću otvarati kutiju da se ne ugušim - rekao je Reynders, a zatim u zrak pred kamere cijele EU podigao ružičastu jaknu baš kakvu bi mnoge mame poželjele kupiti ovih dana očekujući nešto toplije vrijeme proljeća. 

No taj jakna mogla bi čak zadaviti mlađe dijete od svega dvije ili malo više godina zbog opasnih vezica oko vrata. Na ovako zoran način povjerenik Reynders oživio je statistiku o opasnim proizvodima koja kaže da je lani u EU poslano 2253 upozorenja o opasne proizvode na tržištu preko mehanizma Safety Gate (Sigurna vrata) kroz koji svaka članica šalje obavijest ako na tržištu zatekne neki opasni neprehrambeni proizvod.

Svake godine tih je upozorenja više, što ne govori da je tržište sve preplavljenje opasnim proizvodima, nego da su kontrole jače i rigoroznije. Uostalom, EU ima najsređenije tržište u svijetu po pitanju sigurnosti proizvoda, a Safety Gate je jedan od alata zajedničke borbe za sigurnost potrošača. 

Iskočile maske i dezinficijenski

Povjerenik Reynders istaknuo je da su igračke i dalje na tronu s najvećim brojem upozorenja (27 posto), ali da je lani zbog pandemije iskočila nova vrsta proizvoda i to zaštitnih kao što su rukavice, maske, dezinficijensi. Skoro svako deseto upozorenje, odnosilo se upravo na takve proizvode. 

 - Kroz mehanizam Safety Gate prijavljeni su i dezinficijensi koji sadrže otrovne kemikalije, poput metanola koji može prouzrokovati sljepoću ili čak smrt ako se proguta, ili UV sredstva za dezinfekciju koja izlažu korisnike jakom zračenju koje izaziva iritaciju kože - rekao je povjerenik Reynders.

Tako je lani bilo 161 upozorenje za maske, 3 upozorenja za specifične kombinezone, 13 upozorenja za dezinficijense ruku i 18 upozorenja za UV svjetiljke koje bi trebale funkcionirati kao sterilizatori.

Iz Hrvatske 18 upozorenja 

Tako je i u Hrvatskoj lani na granici zaustavljeno čak 46 pošiljki zaštitnih maski i zabranjeno im je stavljanje na tržište jer njihova dokumentacija “nije štimala”.

Miriše na prijevaru: Aparat je besplatan, ali ne i članarina...
Miriše na prijevaru: Aparat je besplatan, ali ne i članarina...

Imale bi certifikate neovlaštenih tijela ili su imale oznaku sukladnosti koje nije izdalo niti jedno tijelo iz EU. Tako su inspekcije “uhvatile” medicinske maske (one zelene ili plave) s oznakama FFP2 ili FFP3 koje se inače stavljaju na maske koje su puno učinkovitije od medicinskih. Tako FFP2 daje zaštitu od prodora bakterija, a FFP3 obično koriste zdravstveni radnici jer daju skoro ponajvišu zaštitu.

Zagreb: Tvrtka Deltapapir bavi se proizvodnjom papirnatih troslojnih zaštitnih maski

- U 46 slučaja zabranili smo uvoz maski i najčešće je bilo nesukladnosti u popratnoj dokumentaciji koja dokazuje da je proizvod sukladan (po propisima EU op.a) ili je dokumentacija bila neodgovarajuća. Najčešće su certifikate izdavala neovlaštena tijela ili su imali oznaku sukladnosti koja nije bilo od nijednog tijela EU - rekla je Ines Igrc iz Državnog inspektorata (DIRH). 

Pod posebnom lupom inspektora lani su bili i dezinficijensi. S tržišta su uzeli 20 uzoraka i njih 15 imalo je nekakvu nesuglasnost. Deset ih je imalo nedostatke na deklaraciji što spada u formalne i manje greške, dva su dezinficijensa bila stavljena na tržište kao kozmetika, a tri su imala pogreške u sastavu (jedno je pisalo, a drugo je bilo u pakiranju).

Zagreb: U sklopu akcije "Čuvajmo ih" starijima podijeljene maske i dezinficijensi

- Dobro je što je svih 20 dezinficijensa bila učinkovita i prolazila su test na mikrobiologiju, što znači da su radili “svoj posao” čak i kad se radilo o dezinficijensima koji su bili označeni kao kozmetički proizvodi - rekla je Kristina Vuljanić iz DIRH-a. 

Otrovne maske i ljigavci

A od 18 upozorenja o opasnim proizvodima koje je Hrvatska lani poslala kroz europski sustav Safety Gate, pola se odnosilo na igračke.

Stan od 60 kvadrata majstori će prebojiti i za 1700 kuna, a u Bjelovaru ćete dati i 8000 kuna
Stan od 60 kvadrata majstori će prebojiti i za 1700 kuna, a u Bjelovaru ćete dati i 8000 kuna

- Tu su bila i dva “ljigavca” (slime), a osim uobičajenog broma, pronašli smo i olovo - rekla je Kristina Vuljanić. Brom je inače šteti reproduktivnom zdravlju djece, dok se olovo smatra jakim neurotoksinom. Naglasila je kako su ljigavci kontinuirano problematični.

Opasna je bila i karnevalska maska s plastičnim materijalom koji je otpuštao previše ftalata koji dokazano štete reproduktivnom zdravlju djece, naročito dječaka. A pritom se ftalati lako otapaju u slini ili znoju i potom upijaju kroz kožu. Inspekcija je na našem tržištu našla i opasno plišanog ponija, ljuljačke, vrtnu kućicu. 

Ne zna se koliko je prodano

Od devet opasnih igračaka, pošiljki njih pet zaustavili su već na granici, prije nego su igračke ušle na naše tržište. Četiri vrste opasnih igračaka našli su na policama naših trgovina i za njih su pokrenuti prekršajni sudski postupci. No koliko je takvih igračaka na kraju prodano, podataka, rekli su na konferenciji, nemaju.

Dva upozorenja odnosila su se i na opasne punjače koji su se prodavali na našem tržištu.

- Jedan je tako imao dijelove s visokim naponom koji su gotovo u kontaktu s dijelovima koji imaju niski napon pa je postojala opasnost od strujnog udara - rekao je Dean Zekić iz DIRH-a. Također se i pregrijavao. 

Parkirali ste i izgubili karticu? Evo kolika će vam biti kazna u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru...
Parkirali ste i izgubili karticu? Evo kolika će vam biti kazna u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru...

Gledano statistički, odmah iza igračaka, najviše upozorenja imali smo za zaštitnu opremu (22 posto) u koju spadaju i maske te rukavice, a na trećem mjestu (17 posto upozorenja) su tekstil i modni dodaci

Podjednaki udio opasnosti odnosio se na kemijski rizik te opasnost od davljenja (po 28 posto), potom na rizik za zdravlje i ostalo (18 posto).

Stolna računala

A na ovogodišnjoj konferenciji Safety Gatea, europski povjerenik Reynders istaknuo da je pandemija donijela i novi izazov jer se veliki dio trgovine preselio na online. Kako kontrolirati to tržište?

- Jučer su se dvije nove potpisnice pridružile inicijativi za sigurnost proizvoda: Joom i Etsy, obećavaju da će provjeriti da se proizvodi, koji se pojave na Safety Gateu, ne prodaju na njihovim web stranicama i da će brzo djelovati u slučaju da im nacionalne vlasti signaliziraju o opasnim proizvodima koje treba ukloniti - rekao je Reynders. 

Za mehanizam Safety Gate podcrtao je da je tijekom pandemije COVID-19 pomogao zaštiti potrošača predstavljajući ključni instrument za učinkovito i brzo kruženje informacija o opasnim proizvodima, poput nesigurne maske ili otrovna dezinficijensa i mehanizam za uklanjanje tih proizvoda s tržišta.

- Zaštitnim alatima kao što je ovaj, prava potrošača su dodatno zajamčena - rekao je Reynders. 

EU također i nagrađuje one koji rade dodatne korake za zaštitu potrošača EU nagradom za sigurnost proizvoda. Ovogodišnje izdanje usredotočit će se na inicijative usmjerene na zaštitu posebno ugroženih potrošača i na upotrebu novih tehnologija za poboljšanje sigurnosti potrošača proizvoda. Rok za prijavu je 30. travnja, objavila je Europska komisija u sklopu svog godišnjeg izvješća o sustavu Safety Gate uk kojem sudjeluju 31 država članica EU-a, Norveška, Island, Lihtenštajn i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru