Lifestyle

Komentari 1

Uštedite energiju i smanjite troškove bez dodatnog napora

Uštedite energiju i smanjite troškove bez dodatnog napora

Prije korištenja perilice nemojte prethodno ispirati posuđe već ga odmah ubacite u perilicu, ne sušite rublje u sušilici nego na prirodan način te koriste posudice za led

Mnogi savjeti, trikovi i razne alternative za uštedu energije zahtijevaju puno napora, a ne isplate se. 

POGLEDAJTE VIDEO:

S obzirom na to, donosimo vam tri načina na koje možete uštedjeti energiju, vrijeme i frustracije, bez da potrošite puno novca.

1. Nemojte ispirati posuđe

Uporaba perilice posuđa gotovo je uvijek učinkovitija od pranja posuđa ručno. Mnogi često rade veliku grešku, a to je ispiranje posuđa prije. Bez prethodnog ispiranja možete uštedjeti više energije, vode i deterdženta. Nakon što pojedete najbolje je istresti višak hrane s tanjura i prljavo posuđe samo staviti u perilicu posuđa. Agencija za zaštitu okoliša već godinama savjetuje takav način uštede energije prilikom pranja posuđa. Unatoč tome, još 65 posto kućanstava uvijek ispere (ili čak opere) posuđe prije nego što ih ubaci u perilicu.

Ako ste već prije pokušali preskočiti prethodno ispiranje, ali niste imali sjajne rezultate, možda će vam trebati novi deterdžent. Moderni deterdženti na bazi praha odličan su izbor jer uključuju enzime koji razgrađuju bjelančevine i škrob kako bi ih bilo lakše isprati vodom. Sredstva za ispiranje i sol za omekšavanje također mogu biti od pomoći.

Washing a plates

Kad preskočite prethodno ispiranje i pustite da perilica posuđa radi ono što joj je i namjena, uštedjet ćete nekoliko tisuća litara vode i vjerojatno desetine kilovatsati električne energije godišnje. Ako i dalje želite isprati posuđe prije pranja, razmislite o upotrebi značajke samo za ispiranje na vašoj perilici (ako ju posjedujete). Koristi mnogo manje vode nego ručno ispiranje u sudoperu.

2. Umjesto u električnoj sušilici, svoju odjeću objesite i pustite da se osuši

Izbacivanjem sušilice prosječno kućanstvo može uštedjeti struje otprilike u vrijednosti od 600 kuna godišnje, prema odjelu uštede energije iz Ministarstva energetike. Ovisno o lokalnim troškovima komunalnih usluga, je li vaša sušilica plinska ili ne i koliko ju često pokrećete, možete uštedjeti puno više ili puno manje. S druge strane, prirodno sušenje rublja donijet će vam puno više uštede.

Prirodno sušenje odjeće pomaže da odjeća duže traje, uz manje skupljanje i oštećenje vlakana. Sušenje odjeće vani, na balkonu ili terasi, odličan je izbor. Odjeća će se prije osušiti vani nego unutar kuće, a mirisi će biti dugotrajniji. Ukoliko nemate mogućnost sušenja odjeće vani kupite unutarnje kompaktno sušilo za rublje. 

Još jedan način uštede energije je prati odjeću u perilici s hladnom vodom.

3. Isključite aparat za led u svom hladnjaku

Ako vaš hladnjak ima ugrađen aparat za led, trebali biste znati da onda vaš hladnjak koristi 12 do 20 posto više energije, pokazali su testovi Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju. Idealna zamjena za to su posudice za led koje ne troše ništa dodatne energije.

Uz to, ukoliko vam se pokvari ugrađeni uređaj za proizvodnju leda budite spremni da ćete za popravak morati izdvojiti puno novca. 

 POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA'  S IVANOM ŠARIĆEM: 

 

Najčitaniji članci