Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Usvoji barem jednu! Uz ovih 30 navika možete sačuvati planet

Usvoji barem jednu! Uz ovih 30 navika možete sačuvati planet
1

Platnene vrećice isplativije su, a ako ih koristite pri kupnji, pomažete okolišu. Ne zaboravite niti na jednokratne šalice, menstrualne čašice, ali i ekološke načine pripreme jela

VIDEO

Gomilanje plastike u oceanima i led koji se brzo topi, potvrđuju činjenicu da je planeti potrebna naša pomoć. Iako mislite da ne možete unijeti promjene, razmislite. Treba početi od sebe. Jedan čovjek koji nosi šalicu za višekratnu upotrebu i odbija slamku čini razliku, piše Best Life.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:42

Evo nekoliko načina na koje možete pomoći planeti:

1. Posudite odjeću umjesto da je kupujete

Posudba umjesto kupovine korisna je i za okoliš i za vaš novčanik.

2. Vozite bicikl

Javni prijevoz je sjajan način za smanjenje štetnih ispušnih plinova. Međutim, ništa se ne može usporediti s udisanjem svježeg zraka i sagorijevanjem kalorija dok vozite svoj bicikl na posao.

3. Iznajmite alat

Bilo da radite veliki projekt na kući ili jednostavno trebate napraviti manji popravak, nepotrebno je kupiti čitav niz alata. Posudba ne samo da štedi novac, već smanjuje otpad na odlagalištima.

4. Izbjegavajte kupovinu novog namještaja

Od proizvodnje, pakiranja pa sve do dostave, veliki komadi namještaja poput stola ili kauča zaista su ekološka noćna mora. Stari komad uvijek možete pretvoriti u novi uz preinake.

5. Koristite LED žarulje

Zamjena običnih žarulja za LED-ice jedna je od najjednostavnijih promjena koje možete unijeti u ekološki prihvatljiviji način života. Osim toga, LED žarulja troši 90 posto manje energije od klasične žarulje.

6. Isključite bojler dok možete

Ako želite biti ekološki osviješteni, ovo je sjajan početak. Većini nas rijetko je potrebna topla voda iz slavine, a isključivanjem će se uštedjeti energija i možda čak smanjiti mjesečni račun.

7. Isključite sve što se ne koristi

Pogledajte po sobi i pokušajte ustanoviti koliko je neiskorištenih uređaja priključeno u utičnicu. Mnogi troše energiju bez ikakvog razloga.

8. Ispraznite frižider

Prečesto ljudi zaborave na hranu koja se nalazi u njihovom hladnjaku i na kraju je bace. Dakle, ispraznite policu prije nego što se uputite u trgovinu.

Mlade najviše brinu klimatske promjene i zagađenje okoliša
Mlade najviše brinu klimatske promjene i zagađenje okoliša

9. Kuhajte pametno

Možete isključiti pećnicu nekoliko minuta ranije, bez otvaranja vrata, i ostaviti da se jelo peče uz uštedu električne energije. Još bolje, pripremite obroke za tjedan dana da se pećnica koristi samo jednom.

10. Kuhalo za vodu

Ono dvostruko brže zagrijava vodu. Zagrijte vodu u kuhalu pa je prelijte u lonac i u njoj kuhajte tjesteninu ili rižu. Ubrzat ćete proces i uštedjeti energiju.

11. Ne koristite plastični omot

Omoti od pčelinjeg voska pristupačna su zamjena koju lako možete očistiti i ponovo iskoristiti. Možete ga pronaći čak i u slatkom dizajnu.

12. Ne koristite konfete

Ovaj favorit na dječjim rođendanskim zabavama i drugim događajima je opasan za planet. Osušene latice cvijeća ili biorazgradivi papir dobre su alternative konfetima.

REUTERS

13. Klikom do drveta

Dok surfate internetom, pomozite planeti. Ecosia je pretraživač koji od zarade od oglasa sadi drveće, zato ih koristite umjesto Googlea.

14. Dodajte biljke u dvorište

Izbjegavajte sadnju egzotičnih stabala u svom dvorištu. Ne samo da koštaju više, već im je potrebno i više gnojiva i više vode da bi preživjeli nego što bi vas stajalo neko obično drvo.

15. Ne zaboravite na šampon i gelove

Količina plastike ispod tuša vjerojatno je nešto o čemu niste razmišljali. Ono što možete učiniti da smanjite upotrebu plastike u kupaonici je da zamijenite nekoliko različitih vrsta šampona jednom šamponom.

Ekološki domovi: LED žarulje i trostruki prozori čuvaju okoliš
Ekološki domovi: LED žarulje i trostruki prozori čuvaju okoliš

16. Koristite reciklirani toaletni papir

Tim potezom puno ćete pomoći prirodi.

17. Čistite prirodnim sredstvima

Napravite svoja sredstva za čišćenje. To nije skupo, a tako ćete izbjeći korištenje kemikalija.

18. Perite rublje hladnom vodom

Tako možete sniziti račun za plin ili struju i živjeti ekološki.

19. Sušite prirodno

Zaboravite na perilicu rublja koja troši mnogo energije i radije se vratite staroj tehnici sušenja.

Home loundry dyring in garden

20. Filtrirajte tkanine

Ako čitate sastav na ambalaži na proizvodima, zašto ne biste i one na odjeći. Tako ćete shvatiti koliko je vašeg ormara napravljeno od tkanina poput poliestera ili najlona. Preporučuje se kupovati materijale poput organskog pamuka kako biste čuvali planetu.

21. Kupujte određene marke

Bez obzira na to doniraju li dio zarade ili su ekološki osviješteni, možete biti mirniji kada kupujete njihove proizvode.

22. Kupujte pametno

Donesite vlastite vrećice za višekratnu upotrebu i počnite kupovati rižu, brašno, zob i slične proizvode bez ambalaže.

23. Ne naručujte samo jednu stvar

Velika kutija koja se koristi za samo jednu stvar ogroman je otpad. Pokušajte naručiti više predmeta u jednom potezu kako biste maksimalno iskoristili svaku kutiju.

Jednostavni savjeti kako u isto vrijeme čuvati okoliš i štedjeti
Jednostavni savjeti kako u isto vrijeme čuvati okoliš i štedjeti

24. Reciklirajte elektroniku

Bacati neželjenu elektroniku u smeće može biti opasno. Radije pokušajte prodati predmet ili iskoristiti njegove dijelove.

25. Pronađite alternativu za kremu za sunčanje

Iako nas treba zaštititi, krema za sunčanje zapravo je puna kemikalija poput oksibenzone koje mogu naštetiti koraljnim grebenima. Procjenjuje se da se do 6000 tona kreme za sunčanje svake godine ubija grebene. Provjerite kakve kreme kupujete.

26. Koristite bambus

Bambus je najbrže rastuća biljka na svijetu. Pomaže apsorpciji stakleničkih plinova i uzgaja se organski. Postoje spužve, četkice za zube, pa čak i ručnici od bambusa. Sve to, ekološki je prihvatljivo.

27. Jedite manje mesa

Jedenje manje životinjskih proizvoda jedan je od najbržih načina za smanjenje zagađenja zraka. Staklenički plinovi koji dolaze iz komercijalnog uzgoja govedine i svinjskog mesa su najgori, a peradarska i mliječna industrija su na drugom mjestu. 

28. Kupite jednokratne šalice

Zaustavite potrošnju plastike tako što ćete nabaviti svoju šalicu koju možete nositi sa sobom svugdje.

Pomozite okolišu: Jedite manje mesa, a što više voća i povrća
Pomozite okolišu: Jedite manje mesa, a što više voća i povrća

29. Odvajajte otpad

Jedna od najjednostavnijih stvari koje možete učiniti za okoliš.

30. Menstruacija bez otpada

Proizvodi za višekratnu upotrebu uvelike smanjuju količinu plastike koju koristimo. Za vrijeme menstruacije, umjesto uložaka, koristite menstrualnu čašicu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'