Trikovi majstora: Izbjegavajte ulje, a sol stavite tek u proključalu vodu te je potom iskoristite za umake kako bi bili kremastiji, a tjesteninu možete pripremiti i sami
Uvijek fina tjestenina: Odlično se slaže s mesom i šparogama
Kako bi se tjestenina savršeno skuhala, obvezno je kuhajte u mnogo vode, odnosno potrebna je oko litra i pol vode na svakih 100 g tjestenine. Voda mora biti i dovoljno slana. Na litru stavite oko žličicu soli.No važno je da sol, baš kao i tjesteninu, dodate tek kad je voda potpuno proključala. Ako tjesteninu stavljate u vodu koja nije prokuhala, ona će se slijepiti jer će ispuštati više škroba, koji djeluje poput ljepila. Uz to, iako mnogi kažu kako će malo ulja spriječiti sljepljivanje tjestenine, preporučuje se da se ipak ne pridržavate tog savjeta.
Ulje će obložiti tjesteninu te će spriječiti da škrob iz tjestenine lijepo upije umak. A nakon što ste je skuhali, nemojte baciti vodu. Kada dovršite umak, dodajte mu žlicu-dvije vode u kojoj ste kuhali tjesteninu i umak će dobiti punoću te će bolje prionuti uz nju. Nemojte je ni potpuno ocijediti jer će je tad umak bolje obložiti nego dok je suha. A ako želite napraviti domaću tjesteninu, trebaju vam samo jaja, glatko brašno, voda i ulje. Na svakih 200 grama glatkog brašna stavite jedno jaje i dodajte malo vode te ulja prema želji.
Volite li obojenu tjesteninu, primjerice crvenu, razmućenim jajima dodajte žlicu umaka od rajčice pa je promiješajte s brašnom i zamijesite tijesto. Za zelenu tjesteninu jajima dodajte malo usitnjena kuhanog špinata te sve pomiješajte s brašnom. Tjesteninu možete kombinirati s različitim umacima, povrćem i mesom, a općenito vrijedi pravilo - uz glatki umak ide duga tjestenina, a sitnija se bolje slaže sa zrnastim umacima.
Zapečena tjestenina s mesom
Sastojci: 400 g mljevenog mesa, luk, češanj češnjaka, žlica koncentrata rajčice, 250 g tjestenine, 600 ml vrele vode, 12 žlica umaka od rajčice, 50 ml vrhnja, 100 g ribanog sira, 2 žlice ulja, sol, papar, origano
Priprema: Nasjeckani luk i češnjak propržite na ulju sa žlicom koncentrata rajčice. Dodajte meso, sol, papar i origano. Kad se meso popržilo, ubacite tjesteninu i umak od rajčice te prelijte vrelom vodom. Kuhajte da tjestenina omekša pa na kraju dodajte vrhnje. Smjesu od mesa i tjestenine prebacite u vatrostalnu posudu, pospite ribanim sirom i ubacite u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pecite 10-ak minuta ili dok se sir ne rastopi. Poslužite sa zelenom ili kojom drugom sezonskom salatom.
Tjestenina sa šparogama
Sastojci: 300 g tjestenine, 4 žlice maslinova ulja, manji avokado, 100 g feta-sira, 200 g svježe crvene paprike, 300 g svježih šparoga, 50 ml prošeka, 1 luk
Priprema: Na zagrijanu ulju popržite nasjeckani luk i papriku narezanu na štapiće. Zajedno ih kratko pirjajte, dodajte avokado narezan na kocke i šparoge koje ste prije toga skuhali i narezali na veće komade. Nastavite ih pirjati još pet minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi i procijedite je. Na kraju tjestenini dodajte mješavinu od šparoga i avokada, fetu narezanu na kockice te prošek. Ponovno sve dobro promiješajte te prema želji pospite parmezanom i ukrasite svježim bosiljkom ili nasjeckanim peršinom.
U novom broju magazina Skuhatćute potražite 16 slasnih recepata za tjesteninu, iskušajte najbolje domaće paštete i otkrijte sve čari nadjeva za baklavu.