Bez muke do lagane kremaste, voćne ili čokoladne poslastice: Kod kuće možete napraviti različite kolače koji se ne peku, domaći sladoled, sorbet ili voćni jogurt
Uz malo miksanja i hladnjak do osvježavajućeg ljetnog deserta
Žustro pomiješajte jednaku količinu mascarponea i šlaga te dodajte malo mrvljene instant-kave i kapljicu ruma. Stavite u hladnjak na pola sata. Prije posluživanja dodajte piškotu i prstohvat čokoladnih mrvica te je instant-tiramisu gotov. Iako pomisao na komad torte na tanjuru u svima budi želju za slatkim, višesatno stajanje u kuhinji ugrijanoj toplinom štednjaka puno je manje primamljivo.
Zato tijekom ljeta pripremite torte i kolače koji se ne peku. Njihova je baza obično gotov biskvit ili biskvit od mrvljenh keksa, maslaca i šećera, a nadjev se sastoji od vrhnja, šlaga, krem-sira, voća ili pekmeza. Jedna je od takvih poslastica i višebojni trifle s jagodama i borovnicama. Potrebno vam je: 2 šalice vrhnja, 1/2 šalice šećera, 2 šalice mlijeka, pakiranje pudinga od vanilije koji ne treba kuhati, 2 žličice limunova soka, 1/2 šalice kiselog vrhnja, 2 gotova biskvita, 500 g jagoda te jagode i borovnice za ukrašavanje. Pomiješajte vrhnje i šećer pa ostavite sa strane. Pomiješajte puding s mlijekom da se zgusne, dodajte kiselo vrhnje i limunov sok. Dodajte šalicu slatkog vrhnja. Biskvit narežite na kockice i slažite u slojevima - biskvit, puding, narezane jagode. Ponavljajte dok ne potrošite. Na kraju premažite ostatkom slatkog vrhnja te ukrasite cijelim jagodama i borovnicama. Ohladite četiri sata.
Šarlota od jagoda
Sastojci: kupovni biskvit, kg jagoda, 2 žumanjka, 175 g šećera, žličica ekstrakta vanilije, 200 ml mlijeka, 12 listića želatine, 300 ml vrhnja, 200 g piškota, 3 žlice pekmeza od marelice
Priprema: U blenderu smiksajte 300 g jagoda. Pomiješajte sa žumanjcima, šećerom i vanilijinim ekstraktom te dobro pomiješajte. Namočite listiće želatine u hladnoj vodi. Ocijedite. Zagrijte mlijeko i u njemu otopite želatinu. Pomiješajte s jagodama i kuhajte dok se sve malo ne zgusne. Posložite piškote u kalupu. Istucite vrhnje i dodajte jagodama te dobro pomiješajte. Narežite ostatak jagoda i 100 g opsložite po dnu. Preko njih prelijte pola moussea od jagoda. Stavite biskvit, 100 g jagoda i ostatak moussea. Ohladite najmanje četiri sata. Ukrasite preostalim jagodama.
Sorbet od malina
Sastojci: 1 i 1⁄2 šalice šećera, žličica ekstrakta vanilije, 5 šalica malina, 2 žlice limunova soka
Priprema: Zakuhajte šećer u dvije šalice vode i miješajte dok se ne otopi. Kuhajte na slaboj vatri još pet minuta, dok ne dobijete sirup. Ulijte ga u zdjelu, dodajte vaniliju i ohladite 15 minuta. Od četiri šalice malina napravite pire - blendajte ih dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Procijedite. Dodajte limunov sok i zamrznite na pola sata. Umiješajte ostale maline koje ste usitnili i zamrznite još sat vremena ili dulje prema potrebi.
Torta od bresaka
Sastojci: Biskvit: 1 i 1/2 šalice mrljevnih keksa, 6 žlica maslaca, 2 žlice šećera, Nadjev: 220 g vrhnja, 220 g krem-sir, 3/4 šalice šećera, žličica ekstrakta vanilije, 1/2 šalice tučenog vrhnja, 6 bresaka, 3 žlice pekmeza od malina
Priprema: Pomiješajte kekse, maslac i šećer te utisnite u kalup. Istucite vrhnje i stavite sa strane. Izmiksajte obično vrhnje, krem-sir i šećer. Kad se prožme, dodajte vaniliju. Preko biskvita premažite nadjev pa zatim tučeno vrhnje. Narežite breskve i poslažite ih. U mikrovalnoj otopite pekmez i premažite breskve. Ohladite barem sat vremena.
Uživanje je zajamčeno
Sladoled jednostavno možete napraviti i kod kuće. Trebat će vam šalica mlijeka, žlica šećera, 1/2 žličice ekstrakta vanilije (ili žlica kakaka ako želite čokoladni okus), 4 žlice soli, 20 kockica leda, malo maslaca i 5 žličica sirupa s okusom prema želji. Sve sastojke izmiješajte i ulijte u posudu koja može ići u zamrzivač. Stavite na zamrzavanje na pola sata pa provjerite - ako se na rubovima počeo stvarati led, izvadite smjesu i žustro promiješajte dok ne razbijete sav led. Postupak ponavljajte svakih pola sata, dok ne dobijete sladoled. Jedini je nedostatak ovog super ukusnoga domaćeg sladoleda taj što proces može potrajati i do tri sata.
Ako ste raspoloženi za voćno i lakše osvježenje, onda je sorbet pravi izbor. Iako ga možete napraviti od bilo kojeg voća, najpopularniji (i najviše osvježavajući) je sorbet od limuna. Baza su mu voda i šećer te limunov sok. Tijekom pripreme sorbeta pripazite na odnos količine šećera i limunova soka - inače će sorbet ispasti previše sladak ili previše kiseo. Kako biste to spriječili, kušajte sorbet prije nego što ga stavite na zamrzavanje, bez obzira na to koliko ste puta radili sorbet prema tom istom receptu. Pr pripremi deserata ne zaboravite na jogurt - u kombinaciji s voćem i raznim preljevima bit će idealan kraj obroka.
Jogurt s voćem
Sastojci: 400 g miješanih jagoda, borovnica i malina, 1 i 1/2 žlice šećera, 1/4 šalice vode, 200 g čvrstog jogurta, šalica mueslija
Priprema: Narežite jagode i stavite u tavu. Dodajte im borovnice, a maline ostavite sa strane. U tavu dodajte šećer i vodu te miješajte. Pokrijte i kuhajte na srednje jakom plamenu minutu, dvije, dok ne počne krčkati. Umiješajte maline i pustite da krčka još minutu pa maknite s vatre. Ulijte u posudu i ohladite. U čašu ulijte malo muesla, voće, sirup i jogurt te poslužite.
Sorbet od limuna
Sastojci: šalica šećera, šalica vode, svježe cijeđeni sok 4 limuna, 2 žličice sitno ribane limunove korice
Priprema: Zagrijte šećer u vodi dok se ne rastopi kako biste dobili sirup. Maknite s plamenika i pustite da se ohladi. Dodajte mu limunov sok i limunovu koricu. Ohladite, a potom stavite u zamrzivač dok ne bude tvrdo toliko da možete zagrabiti žlicom. Potom stavite u blender da dobijete glatku smjesu. Prije posluživanja možete ukrasiti listićima metvice.
Semifreddo od pistacija i malina
Sastojci: 2 jaja, 4 žumanjka, 1/3 šalice šećera, 1 i 3/4 šalice vrhnja, 2/3 šalice pistacija, 300 g malina
Priprema: Pomiješajte jaja, žumanjke i šećer te pustite da krčka iznad lonca s toplom vodom od tri do četiri minute dok se ne zgusne. Maknite s plamena i miješajte još nekoliko minuta dok se ne ohladi. U smjesu polako umiješajte vrhnje, narezane pistacije i dvije trećine količine malina. Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje, pokrijte i zamrznite preko noći. Prije posluživanja držite na sobnoj temperaturi nekoliko minuta. Preokrenite s kalupa na pladanj i ukrasite ostalim malinama.
Cheesecake s čokoladnim namazom
Sastojci: 250 g graham krekera, 100 g maslaca, žličica ekstrakta vanilije, 500 g krem-sira, 100 g šećera u prahu, 1/2 šalice vrhnja, 400 g čoko-namaza prema želji
Priprema: Smrvite kekse i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Stavite biskvit u kalup i držite u hladnjaku dok pripremate ostatak. Istucite krem-sir sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte čoko-namaz i umiješajte vrhnje tako da dobijete smjesu koja izgleda kao mousse. Premažite biskvit i izgladite površinu. Ohladite najmanje četiri sata ili preko noći.
Druge recepte za osvježavajuće ledene deserte potražite u novom broju gastromagazina Skuhatćute u subotu 22. lipnja.