Lifestyle

Komentari 5

Vaš auto zna puno toga o vama no jeste li vi znali da to može?

Vaš auto zna puno toga o vama no jeste li vi znali da to može?

Automobili su počeli sve više nalikovati pametnim telefonima na kotačima te prikupljaju osobne informacije o vama poput lokacije, kako vozite i s kim komunicirate. Neki čak nude opciju da se priključite na WiFi

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: 5 klasika za mušku eleganciju: Od Rolexa, Pateka do Cartiera

Ako ste ikad prodavali laptop ili pametni telefon, vjerojatno ste prije prodaje obrisali sve osobne podatke kako biste zaštitili svoju privatnost. No kad prodajete automobil ili vraćate posuđeno vozilo, ne pomišljate na slično. Stručnjaci za sigurnost na internetu kažu da biste trebali, piše CNN.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski haker završio u zatvoru

Ovog je mjeseca sigurnosni stručnjak objavio da kupnjom rabljenog Tesla automobila kupujete i infotainment sustav u kojem možete pronaći podatke o prijašnjem vlasniku poput kućne adrese i zaporke za WiFi. Vijest su brzo prenijeli i drugi mediji, a slični sustavi za BMW, Ford, Cadillac i Mercedes - Benz mogu se kupiti na eBayu.

- To nije samo pitanje kod Tesle, nego je riječ o svakom takvom sustavu. Pomislite koliko je automobila s ekranima - kaže Justin Schorr, predsjednik DJS Associates, forenzičke tvrtke koja se bavi rekonstrukcijom prometnih nesreća koristeći podatke s automobila.

Prijašnja istraživanja su pokazala i da podatke koje je automobil prikupio, bez problema mogu preuzeti hakeri. Tesla nije odgovorio na navode.

Infotainment sustavi su postali učestali u vozilima unazad desetak godina. Oni prikupljaju podatke koji uključuju kontakte s pametnih telefona, e-mailove, povijest poziva, fotografije i tekstualne poruke. Još nema zabrinjavajućih zloporaba koji se tiču podataka preuzetih iz automobila, ali poznate su zloporabe takvih informacija preuzetih s osobnih telefona ili računala. Stoga valja istražiti mogućnost da su naša vozila također ranjiva.

- Sve što se u automobilu može iskoristiti za loše svrhe, u nekom će trenutku otkriti loš čovjek i iskoristiti ih za loše svrhe. Ako ste svoj telefon sinkronizirali s posuđenim automobilom, i taj auto za dvije godine sudjeluje u sudaru, netko će moći iz automobila preuzeti i vaše osobne informacije - pojasnio je Schorr.

Da biste došli do tih podataka morate imati određena znanja i vještine, a za pristup sustavu morali biste ukloniti upravljačku ploču vozila. No to nije spriječilo mogućnost da infotainment sustavi budu dostupni na internetskim stranicama poput eBaya. Često ih prodaju tvrtke koje otkupljuju stare automobile i prodaju njihove dijelove.

Uz sav rizik, stručnjaci savjetuju da prilikom vraćanja posuđenog ili prodaje vlastitog vozila sve sustave resetirate na tvorničke postavke, a neki idu i dalje. Phil Neray, potpredsjednik tvrtke CyberX u odjelu za Internet i cyber sigurnost savjetuje da prije prodaje automobila osim vraćanja na tvorničke postavke zatražite od salona da obriše sve dodatne podatke. Naime, vraćanje na tvorničke postavke ne briše baš sve informacije.

Tako, primjerice, potrošač može kupiti punjač za upaljač i koristiti ga umjesto da uključi pametni telefon u USB priključak. Međutim, tada neće moći uživati u prednostima združivanja telefona s info-sustavom. Dugoročno, nužno je osvijestiti potrošače o problemu kako bi se u budućnosti moglo bolje zaštititi osobne podatke.

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Ne bacajte istrošene vrećice sa čajem, korisne su za uzgoj bilja

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA:

 

Najčitaniji članci