Lifestyle

Komentari 16

Ako ne želite biti budni po noći, ovih 6 vrsta namirnica je bolje izbjegavati prije spavanja

Ako ne želite biti budni po noći, ovih 6 vrsta namirnica je bolje izbjegavati prije spavanja

Ako odlazite na spavanje gladni, može vam se aktivirati rad hormona stresa, kortizola, no jedenje krive hrane prije počinka može potaknuti žgaravicu

1. Začinjena hrana

Ako ste veliki ljubitelj začinjene hrane bilo bi najpametnije da je jedete za ručak ili raniju večeru, pogotovo ako imate problema sa žgaravicom, napominje dijetetičarka Julia Stefanski.

- Ukoliko volite jesti curry on bi mogao pokrenuti refluks kiseline, čak i usred noći nakon što ste već zaspali. Začinjena hrana također sadrži visoku razinu kapsaicina, kemikalije koja povećava vašu tjelesnu temperaturu, a koja također može ometati vaš san - dodaje.

POGLEDAJTE VIDEO:

2. Alkohol

- Alkohol je poznat po tome što remeti san, a mnoga istraživanja to i potvrđuju. Ne samo da ometa REM san, već može i otežati buđenje sljedećeg jutra - objašnjava dijetetičarka.

3. Pržena i masna hrana

Pržena i masna hrana također može pokrenuti refluks kiseline usred noći. Zdrave masnoće poput orašastih plodova i sjemenki ili avokada, su u redu, ali što se tiče zasićenih masnoća i pržene hrane, one mogu prouzročiti probavne smetnje, nadutost i refluks kiseline, od kojih nijedna nije izvrsna za ugodan san, dodaje Stefanski. 

4. Kisela hrana

Stefanski savjetuje da je najbolje večerati nešto što neće povećati stvaranje želučane kiseline. Preporučuje da ne jedete kiselu hranu prije spavanja, to uključuje sve, od šećera do žitarica, određenih mliječnih i mesnih proizvoda i pekarskih proizvoda. 

5. Gazirana i kofeinska pića

Imajte na umu da kofein nije jedini kofeinski napitak kojeg trebate izbjegavati prije spavanja, gazirani napitci i čaj koji sadrži kofein mogu vas držati budnim pa ćete i teže zaspati. Čak i ako mislite da kofein na vas ne utječe, i dalje je dobra ideja piti ga tijekom dana, a ne navečer.

Gazirana pića, objašnjava dijetetičarka, također mogu poremetiti probavu i izazvati refluks kiseline.

6. Obilni obroci

- I na kraju, kao opće pravilo, trebali biste izbjegavati jesti velike količine bilo kakve hrane prije spavanja - kaže Julie.

Probajte pojesti veći obrok za ručak, a lakši za večeru. To će vam pomoći da lakše spavate. 

Što jesti umjesto toga?

Ako trebate međuobrok prije spavanja, ne brinite, postoji i hrana za kojom možete posegnuti te koja neće imati toliko negativan učinak na vaše tijelo. To je hrana bogata magnezijem poput banana, slanutka, orašastih plodova i sjemenki te tamne čokolade.

Samo pazite da hrana bude lagana, jer ne želite pretjerivati.

Svi su (i svako tijelo) različiti, ali postoje određene vrste hrane koje vam mogu poremetit san. Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte izbaciti gore spomenute namirnice i pića iz svoje noćne prehrane, piše Mind Body Green.

Najčitaniji članci