Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Već 15 minuta vježbe smanjuje smrtnost od raka prostate

Muškarci koji su hodali ubrzanim tempom 90 minuta na dan imali su za 46 posto manji rizik od umiranja od raka prostate, a jednako korisno je i trčanje te plivanje

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Muškarci s karcinomom prostate koji redovito vježbaju mogu smanjiti rizik od umiranja za 60 posto, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta California. Fizička aktivnost veže se uz niži rizik od prerane smrti iz bilo kojeg razloga, a ova studija na 2705 muškaraca s dijagnosticiranom bolesti pokazala je da naročito pomaže kod raka prostate. Najbolje aktivnosti za liječenje bolesti su hodanje, trčanje i plivanje. 

Muškarci koji su hodali 90 minuta na tjedan ubrzanim tempom smanjili su rizik od umiranja za 46 posto za razliku od onih koji su hodali manje od 90 minuta ili su imali sporiji tempo. Preporučena aktivnost koja je bila najviše povezana sa smanjenim mortalitetom je tri sata na tjedan.

- Ovo je dobra vijest za ljude koji žive s karcinom prostate i pitaju se kako poboljšati život da bi preživjeli rak - kaže doktorica Stacey Kenfield. Vježbanje je samo po sebi korisno, pa čak i 15 minuta na dan može pomoći za opće zdravlje ljudi, tvrde liječnici.

Svake godine u Velikoj Britaniji rak prostate dijagnosticiran je kod 35.000 muškaraca, a od bolesti umre njih više od 10.000.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message