Lifestyle

Komentari 42

Velika analiza: U dućanima su hrenovke sa čak 90 posto mesa i one u kojima ga je tek 10 posto

Velika analiza: U dućanima su hrenovke sa čak 90 posto mesa i one u kojima ga je tek 10 posto

Hrenovke imaju i puno soli, pa ih nije dobro često jesti. Treba ih toplinski obraditi, a tko ne iskoristi cijeli paket, ostatak treba čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku do dva dana

Prema Pravilniku o proizvodima od mesa, hrenovke spadaju u kategoriju obarenih kobasica. Ove koje smo analizirali sadrže različite udjele svinjskoga, goveđeg i pilećeg mesa, vode, masnog i vezivnog tkiva.

Osim toga, u njima su škrob, sol, začini te popriličan broj drugih aditiva koji im daju okus, teksturu i omogućuju im dulju trajnost.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako izabrati kvalitetno meso

Najviše “pravog” mesa ima Poli, 90 posto pilećeg, a najmanje Cekin (10 posto). Gavrilović, K Plus, Aia te Baroni sadrže strojno otkošteno meso. Strojnom obradom uništava se ili mijenja struktura mišićnih vlakana. Proizvod s više takvog mesa može primiti više vode i gubi na elastičnosti. Vezanjem više vode meso brže nabubri, pa je isplativije. Što je manje mesa, više je škroba, vezivnog tkiva i vode, koji smanjuju nutritivnu vrijednost, a i okus je lošiji.

Svinjetina i govedina crvena su mesa, bogata bjelančevinama, vitaminima skupine B, koji štite živčani sustav i sudjeluju u probavi, te mineralima. U prvom redu to je željezo, koje sudjeluje u prijenosu kisika kroz krvožilni sustav u organe. Svinjsko meso bogato je i zasićenim masnim kiselinama, kojih prosječan čovjek ne bi trebao jesti više od 25 grama na dan.

Prekomjerna konzumacija povezuje se s bolestima srca. Prekomjerna konzumacija općenito crvenog mesa povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, pa je dnevna preporučena količina oko 90 grama, odnosno 70 ako je riječ o prerađevinama poput hrenovki. Pileće meso sadrži manje masti, no kožice koje su u pilećim hrenovkama imaju ih više nego meso.

Među aditivima su aroma dima ili dim, čija zdravstvena ispravnost nije ispitana. Konzervans je natrijev nitrit (E250). On s bjelančevinama iz mesa u želucu stvara kancerogene nitrozamine, pa ga treba izbjegavati. Ako je proizvodu dodan vitamin C, pretvorba u nitrozamine je sporija. Hrenovke imaju i puno soli, pa ih nije dobro često jesti. Treba ih toplinski obraditi, a tko ne iskoristi cijeli paket, ostatak treba čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku do dva dana.

Hrenovke u hrvatskim dućanima

Poli mini, 4,99 kuna 130 grama

Ove mini hrenovke sadrže najviše mesa među analiziranim, čak 90 posto. Riječ je o pilećemu mesu. Strojno otkoštenog nema. Nema u njima ni previše aditiva, a očekivano je da ima začina, kao i konzervans.

K PLUS pileće i pureće, 2,69 kuna 100 grama

Piše da ima čak 91 posto mesa, ali riječ je samo o strojno otkoštenom pilećem i purećemu mesu. Za bolju konzistenciju dodan im je krumpirov škrob. Sadrže pojačivače okusa, arome, konzervans te aromu dima.

Gavrilović Jeli pileće, 7,99 kuna 200 grama

Sadrži 73 posto strojno otkoštenog mesa, nema dodanog ‘pravog’ pilećeg mesa, ali ima kožice. Tu su i razne arome te pojačivači okusa, kao i štetni fosfati. Boji ih karmin, koji dobivamo iz kukaca.

Cekin pileća, 10,49 kuna 300 grama

Samo je 10 posto ‘pravog’ mesa, a još 64 posto je strojno otkošteno. Dodane su i pileće kožice. Bjelančevine su iz graška. Sadrže mononatrij glutamat te fosfate koji mogu štetiti zdravlju kostiju ako ih previše jedemo.

Baroni hot dog, 4,99 kuna 250 grama

Nominalno je puno mesa, čak 94 posto, no riječ je o strojno otkoštenoj piletini i puretini. Poput ostalih proizvoda čiji smo sastav analizirali, ove hot dog kobasice sadrže arome, štetne fosfate, konzervans i aromu dima.

Pik hot dog, 15,99 kuna 250 grama

Goveđeg i svinjskog mesa je 64 posto, a nema strojno otkoštenog. Tu su još vezivno tkivo, štetni fosfati, arome te konzervans. Piše da ima 25 posto manje soli, no sadrži umjerenu količinu, gram na 100 grama.

AIA Frankfurt, 2,69 kuna 100 grama

Obarena kobasica sadrži 91 posto strojno otkoštenog pilećeg i purećeg mesa. Dodani su krumpirov škrob i krumpirova vlakna za gustoću. Sadrži štetne fosfate, konzervans, aromu dima i 3,2 grama soli na 100 grama.

Podravka hot dog, 13,99 kn 200 grama

Sadrži 73 posto svinjskog mesa, a ne piše da ima i strojno otkošteno. U ovim Hot dog hrenovkama ima raznih aditiva i aroma, tu su i konzervans te karmin iz kukaca kao bojilo. Soli je mnogo, dva grama na 100 g.

Najčitaniji članci