Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Velika je razlika između limuna i limunske kiseline: Jedno u tijelu gubi kiselost, a drugo ne

Velika je razlika između limuna i limunske kiseline: Jedno u tijelu gubi kiselost, a drugo ne

Kiselina iz agruma i limunska kiselina E330, kakva se nalazi hrani i pićima, se različito ponašaju u našem organizmu. Kiselina iz agruma gubi kiselost, a limunska kiselina (E330) ne, kaže nutricionistica Olja Martinić

Izvor prirodne limunske kiseline su agrumi - limun, naranče, grejp, mandarine, pomelo - u tom voću je ima najviše. Ima je i u drugom voću, ali u manjim količinama - ananasu, jagodama, malinama, trešnjama, višnjama brusnicama, rajčicama... Također, limunska kiselina je i nusproizvod u proizvodnji sira, vina i kiselog kruha.

Limunska kiselina navedena u hrani kao E330 se proizvodi i to nije ona koja se prirodno nalazi u agrumima jer je proizvodnja takve previše skupa.

POGLEDAJTE VIDEO o blagodatima limuna:

Pokretanje videa...

spavanje 00:22

E330 je jedan od najčešćih aditiva u hrani. Koristi se za pojačavanje kiselosti i okusa te očuvanje sastojaka. Od svih količina te kiseline korištenih u industriji, upravo na hranu i piće otpada 70 posto, dok se 20 posto upotrebljava u farmaceutskoj industriji i proizvodnji dijetetskih dodataka te 10 posto u sredstvima za čišćenje, prenosi healthline.com

Najveći proizvođač limunske kiseline (E330) je Kina.

Dobro je dan započeti čašom tople vode i limunom, evo zašto
Dobro je dan započeti čašom tople vode i limunom, evo zašto

Limunsku kiselinu je prvi put iz soka limuna dobilo švedski kemičar Carl Wilhelm Scheele 1784. godine. Radilo se o spoju bez okusa i mirisa koji se proizvodio sve do ranih 1900. godina kada su istraživači otkrili kako ju je moguće proizvesti i iz crne plijesni (Aspergillus niger). Shvatili su da ta plijesan stvara limunsku kiselinu kada se hrani šećerom.

Kiselina od agruma u tijelu gubi kiselost, a E330 ne

- Limunska kiselina je voćna kiselina prisutna u velikom broju voća i povrća, a posebno je veliki sadržaj u agrumu pa je po limunu i dobila ime. Posebno je korisna pri pripremi sokova i marmelada jer usporava ili sprječava razvoj plijesni i bakterija. Za postizanje čuvanja proizvoda potrebne su veće količine kiseline nego što je ima u soku limuna. Proizvodi se fermentacijom određenih šećera što je osnova industrije proizvodnje limunske kiseline koju koristimo pri preradi voća i povrća - objasnila nam je jednom prilikom Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Volite grickati? Recepti za fine zalogaje koji se jedu bez grižnje savjesti i brojanja kalorija
Volite grickati? Recepti za fine zalogaje koji se jedu bez grižnje savjesti i brojanja kalorija

- Potrebno je poštovati upute na ambalaži. Manja količina od navedene u uputstvu znači da je proizvod za koji je koristimo povećan rizikom od 'kvarenja'. Velika količina čini proizvod neukusan tj. 'kiseliš', a veće količine limunske kiseline nagrizaju želudac - dodala je te naglasila kako kiselina iz agruma i limunska kiselina E330 (kakva se nalazi hrani i pićima) se različito ponašaju u našem organizmu. Kiselina iz agruma gubi kiselost, a limunska kiselina (E330) ne.

Middle aged woman's hands cutting lemons

- Makar je pravi limun kiseo ukoliko ga kušamo u ustima, zbog specifičnih reakcija u probavnom sustavu 'nestaje' kiselina i nastaju soli pa nije posebno problematičan za sluznicu probavnog sustava, a posebno ako je sok limuna razrijeđen s vodom. Kristali limunske kiseline dobiveni fermentacijom šećerne trske u probavnom sustavu imaju druge puteve pa stoga kiselost ostaje vrlo intenzivna ukoliko se radi o neprimjereno visokoj količini i preosjetljivoj sluznici probavnog sustava - pojasnila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto
OMILJENI PRILOG

Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto

Iako se svježe povrće često smatra najhranjivijim, jedno zeleno lisnato povrće zapravo je zdravije u smrznutom obliku i često je omiljeni prilog u mnogim jelima.
Dnevni horoskop za četvrtak 16. siječnja: Lav neka pazi kome se otvara, Jarcu se smiješi zarada
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za četvrtak 16. siječnja: Lav neka pazi kome se otvara, Jarcu se smiješi zarada

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 16. siječnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje